Jato izkušenih ptic sta zbrala in vodila Ajda Tomazin in Rok Kravanja. / Foto: Igor Kavčič

Jato izkušenih ptic opazili v Evropi

Med finalisti za mednarodno nagrado amateo 2020 je tudi slovenski projekt Jata izkušenih ptic, ki je nastal in raste v Kranju. K pogovoru sta prisedla avtorica projekta oblikovalka in koreografinja Ajda Tomazin in njen sodelavec igralec Rok Kravanja.

Med petimi finalisti za nagrado amateo 2020 je tudi slovenski projekt. Mednarodno žirijo je prepričal projekt z naslovom Jata izkušenih ptic – družbena koreografija v tretjem življenjskem obdobju, ki je lani zaživel v Kranju. Avtorski koncept zanj je pripravila koreografinja in oblikovalka Ajda Tomazin, kot mentor in sorežiser pa je sodeloval tudi igralec Rok Kravanja.

Nagrada amateo (Amateo Award 2020), podpira jo tudi program Kreativna Evropa, je namenjena izjemnim projektom z ljubiteljskimi ustvarjalci, ki imajo pozitiven učinek na skupnost in pomembno vplivajo na kvaliteto življenja v lokalnem okolju. Letos se je za nagrado prijavilo 64 projektov iz 16 evropskih držav. Ti prinašajo rešitve za odprto vključevanje različnih skupin, spodbujajo ustvarjalnost v zapostavljenih okoljih in s tem širijo kulturni prostor. Poleg slovenske nominacije so v izboru za glavno nagrado še projekti iz Belgije, Grčije, Nemčije in Nizozemske.

V projektu nastopa sedem upokojenk iz Kranja, ki v predstavi gledalce skozi mesto popeljejo s slušalkami, s pomočjo katerih se zgodbe ustvarjalk prepletajo z mestom. »Gre za raziskovanje njihove družbene koreografije. Raziskovali smo mesto Kranj, kje so njihove poti, kje se udeleženke sprehajajo in kakšne zgodbe jih spreletavajo vsakič, ko gredo skozi mesto,« je povedala Ajda Tomazin. »Sodelujoče dokazujejo, da virtuoznost ni doma le na plesnem, gledališkem ali glasbenem odru, ampak je lahko del naše vsakdanjosti, saj vedno znova prinaša določena gibanja in vzorce. Mislim na kinetiko v širšem pogledu, na promet na ulici ali pa na jate ptic, ki so projektu tudi posodile ime.«

»Na delavnice so se večinoma javile ženske, ker so si predstavljale predvsem ples, a predstava je več kot to. Vanjo sva vpela družbo starejših ljudi, ki pripovedujejo zgodbe,« pove Rok Kravanja. »Projekt je sodelujoče povezal, midva pa sva predvsem ustvarila dobro kreativno polje za to. Bila sva odprta za različne predloge in pristope k delu. Predstava nima napisane dramske predloge, ampak je plod kreativnega ustvarjanja udeleženk.«

Nastopajoče niso le pasivne izvajalke, temveč aktivne ustvarjalke. V tem Tomazinova vidi tudi cilj Jate izkušenih ptic; da so sodelujoče del ustvarjalnega procesa in aktivno sodelujejo pri nastajanju predstave. »Gre za ranljivo skupino starejših, ki na ta način ni stigmatizirana. Nasprotno – do izraza pride njihova vsebina, drugačna virtuoznost.« Kot dodaja Kravanja, jih nista silila, kaj morajo izvesti, ampak sta jim ponudila, naj izvedejo veščino, ki jo najbolj obvladajo. »Pri tem je bilo čudovito opazovati tako njih kot reakcije ljudi na ulici.«

Jata izkušenih ptic je doslej poletela osemkrat, nekaj nastopov pa je v zadnjih mesecih »vzela« pandemija. Naslednja ponovitev bo na sporedu v četrtek, 18. junija, ob 19. uri z začetkom v Stolpu Škrlovec. Ker je predstava omejena na 32 obiskovalcev, so potrebne predhodne rezervacije. Nekaj vstopnic je še na voljo. Podelitev nagrade amateo 2020 bi morala potekati na Dunaju, zaradi izrednih razmer ob pandemiji covida-19 pa bo dogodek potekal na spletu, kjer bodo zmagovalca razglasili v petek, 19. junija, ob 18. uri.

Sogovornika že pripravljata nov projekt, saj bosta konec junija objavila nov poziv za »jato«, v katero bi tokrat rada vključila tudi več moških. Tokrat bodo pripovedovali zgodbe, ki jih narekujejo stare fotografije mesta, ki jih bodo ti prinesli s seboj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

10/14

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.