Odprto pismo dr. Simoni Kustec, ministrici za izobraževanje, znanost in šport

Spoštovani, pišem vam kot učitelj, ki je svoje poslanstvo skoraj trideset let čutil in izpolnjeval na dijaški strani katedra. Pišem vam kot človek, ki bo naredil vse, da bodo mladi nekoč znali vzleteti pod bolj modro nebo. In ki bo (o)stal, četudi sam in navzlic silni politični korektnosti in všečnosti, na braniku osnovne spoštljivosti do naše prihodnosti.

Če kdo, matematiki vemo, da obstajajo težke reči, ne da bi se nam jih bilo treba dotakniti. Kar pa ne pomeni, da se nas ne dotaknejo. Najbrž je covid-19 ena od teh lekcij, ki smo jo globalno izgubili. Zaradi našega načina življenja, zaradi zverinskega plenjenja naravnih in človeških virov, zaradi pohlepa, zaradi pridobitniških mask, ki smo si jih nadeli že davno pred virusom. Razumel sem, da je sklep o šolanju na daljavo nujen in logičen. Tudi takrat, ko so druge evropske države že odpirale vrata vseh šol in odpravljale omejitve, ste me prepričali. A odločitev, da od cele generacije mladostnikov (od vrtca do fakultete) do septembra pustite doma samo in izključno dijake nižjih letnikov srednjih šol, me je pretresla.

Zato vas, spoštovana ministrica, prosim za strokovno podlago in argumentacijo tako drastičnega posega v (ne le šolsko) življenje 15–17-letnikov, ki ste jim pravico do obiskovanja pouka odtegnili. Ravno v času, ko je šola zanje najpomembnejša sfera, iz katere so bili iztrgani. Vrtčevski otroci, osnovnošolci in maturantje se medtem vračajo v hrame učenosti, odgovorni celo ukinjajo manjše skupine in mehčajo ukrepe. Z našimi najstniki je očitno drugače. Topel stisk roke, skupne šolske norosti in trepetanja, vzgojno komponento in socialno sprejetost – vsega tega jim ne bomo vzeli »le« za poltretji mesec, ampak za najmanj pol leta (če ne bo drugega vala). V čem so moji dijaki tako drugačni? V čem tako izstopajoče ogrožajo svoje babice in dedke? Zakaj so tako ekstremno nevarni javnim prevoznikom, kuharicam? Se ta nevarnost res zmanjšuje, ko omejeno šolanje na daljavo izgubi vsak vpliv v najstniških glavah in je strežba v lokalih zanje (in za lastnike) bolj privlačna opcija?

Ocena čez palec spoštovanega dr. Kristjana Lešnika Muska, nekdanjega sošolca na matematični fakulteti, o milem vplivu krize na šolsko kondicijo in psiho otrok je lahko kvečjemu lepa želja. Težko je namreč verjeti, da odsotnost klasičnega pouka pri večini otrok ne bo pustila večjih posledic. Še posebej, če jo podamo, še preden je prizadetost enega dela populacije sploh merljiva. Ne gre le za pomisleke psihologov Slovenije, ki ste jih prejeli. Učnim procesom manjkajo cele faze, naši pravilniki pa urejajo vse, le kaotičnega virtualnega sveta ne. Gre za očitno stisko mladih, ki šolo, z vsemi njenimi napakami, potrebujejo tako kot zrak. Zdi se, da je že v nekaj mesecih ves naš trud za korigiranje socialnih neenakosti strmoglavil. Tiste dijake, ki jim je z osebno pomočjo še uspelo krpati luknje v znanju, je koronakriza oddaljila od šole.

Ne razumite me napak. Sem soavtor e-učbenika, verjetno enega boljših na svetu. Pa vendar se ob fizični odsotnosti učitelja - usmerjevalca bogate vsebine spremenijo v zgodbe za lahko noč. Pri šolanju čez ekran sem uporabil vse, kar sem vedel in znal, daleč presegel učno obveznost, tudi individualno odpravljal dijaške težave, a tistega očesnega stika, zadovoljstva ob razumevanju ali zahteve po podnapisih pri trenju matematičnih orehov nisem dosegel.

Populisti kričijo, da učitelji nikdar ne dvigajo svojega glasu. Morda zato, ker nas nočejo slišati. Morda zato, ker zahtevamo, da odločevalci sprejmejo odgovornost za tovrstne »rešitve«. A tišine na šolskih hodnikih ni več mogoče preslišati. Postaja krik naše notranjosti. In prošnja, da ne kaznujete mladih, ki si tega niso zaslužili.

Marko Špolad, prof. mat.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 72 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/24

torek

10/26

sreda

12/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...