Odprto pismo dr. Simoni Kustec, ministrici za izobraževanje, znanost in šport

Spoštovani, pišem vam kot učitelj, ki je svoje poslanstvo skoraj trideset let čutil in izpolnjeval na dijaški strani katedra. Pišem vam kot človek, ki bo naredil vse, da bodo mladi nekoč znali vzleteti pod bolj modro nebo. In ki bo (o)stal, četudi sam in navzlic silni politični korektnosti in všečnosti, na braniku osnovne spoštljivosti do naše prihodnosti.

Če kdo, matematiki vemo, da obstajajo težke reči, ne da bi se nam jih bilo treba dotakniti. Kar pa ne pomeni, da se nas ne dotaknejo. Najbrž je covid-19 ena od teh lekcij, ki smo jo globalno izgubili. Zaradi našega načina življenja, zaradi zverinskega plenjenja naravnih in človeških virov, zaradi pohlepa, zaradi pridobitniških mask, ki smo si jih nadeli že davno pred virusom. Razumel sem, da je sklep o šolanju na daljavo nujen in logičen. Tudi takrat, ko so druge evropske države že odpirale vrata vseh šol in odpravljale omejitve, ste me prepričali. A odločitev, da od cele generacije mladostnikov (od vrtca do fakultete) do septembra pustite doma samo in izključno dijake nižjih letnikov srednjih šol, me je pretresla.

Zato vas, spoštovana ministrica, prosim za strokovno podlago in argumentacijo tako drastičnega posega v (ne le šolsko) življenje 15–17-letnikov, ki ste jim pravico do obiskovanja pouka odtegnili. Ravno v času, ko je šola zanje najpomembnejša sfera, iz katere so bili iztrgani. Vrtčevski otroci, osnovnošolci in maturantje se medtem vračajo v hrame učenosti, odgovorni celo ukinjajo manjše skupine in mehčajo ukrepe. Z našimi najstniki je očitno drugače. Topel stisk roke, skupne šolske norosti in trepetanja, vzgojno komponento in socialno sprejetost – vsega tega jim ne bomo vzeli »le« za poltretji mesec, ampak za najmanj pol leta (če ne bo drugega vala). V čem so moji dijaki tako drugačni? V čem tako izstopajoče ogrožajo svoje babice in dedke? Zakaj so tako ekstremno nevarni javnim prevoznikom, kuharicam? Se ta nevarnost res zmanjšuje, ko omejeno šolanje na daljavo izgubi vsak vpliv v najstniških glavah in je strežba v lokalih zanje (in za lastnike) bolj privlačna opcija?

Ocena čez palec spoštovanega dr. Kristjana Lešnika Muska, nekdanjega sošolca na matematični fakulteti, o milem vplivu krize na šolsko kondicijo in psiho otrok je lahko kvečjemu lepa želja. Težko je namreč verjeti, da odsotnost klasičnega pouka pri večini otrok ne bo pustila večjih posledic. Še posebej, če jo podamo, še preden je prizadetost enega dela populacije sploh merljiva. Ne gre le za pomisleke psihologov Slovenije, ki ste jih prejeli. Učnim procesom manjkajo cele faze, naši pravilniki pa urejajo vse, le kaotičnega virtualnega sveta ne. Gre za očitno stisko mladih, ki šolo, z vsemi njenimi napakami, potrebujejo tako kot zrak. Zdi se, da je že v nekaj mesecih ves naš trud za korigiranje socialnih neenakosti strmoglavil. Tiste dijake, ki jim je z osebno pomočjo še uspelo krpati luknje v znanju, je koronakriza oddaljila od šole.

Ne razumite me napak. Sem soavtor e-učbenika, verjetno enega boljših na svetu. Pa vendar se ob fizični odsotnosti učitelja - usmerjevalca bogate vsebine spremenijo v zgodbe za lahko noč. Pri šolanju čez ekran sem uporabil vse, kar sem vedel in znal, daleč presegel učno obveznost, tudi individualno odpravljal dijaške težave, a tistega očesnega stika, zadovoljstva ob razumevanju ali zahteve po podnapisih pri trenju matematičnih orehov nisem dosegel.

Populisti kričijo, da učitelji nikdar ne dvigajo svojega glasu. Morda zato, ker nas nočejo slišati. Morda zato, ker zahtevamo, da odločevalci sprejmejo odgovornost za tovrstne »rešitve«. A tišine na šolskih hodnikih ni več mogoče preslišati. Postaja krik naše notranjosti. In prošnja, da ne kaznujete mladih, ki si tega niso zaslužili.

Marko Špolad, prof. mat.

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...