Tudi v Kampu Danica v Bohinju so takoj po odprtju v drugi polovici maja pozdravili prve domače goste.

Gorenjski kampi se počasi polnijo

Za zdaj predvsem z domačimi gosti in v glavnem ob koncih tedna, a tudi rezervacij iz tujine je iz dneva v dan več. Goste vabijo s popusti, narava in življenje na prostem sta v pokoronskem obdobju zagotovo prednost.

»Turisti, ki pridejo v kamp, so individualisti. Pridejo, ko je lepo vreme, in odidejo, če se vreme poslabša. Podobno bodo storili tudi zdaj: ko se bodo odprle meje, bodo takoj odšli na pot, sploh tisti z bivalniki in prikolicami.«

Bohinjska Bistrica - Tudi večina gorenjskih kampov je v zadnjih dveh tednih že odprla vrata in tudi dočakala prve goste. Kamp Danica v Bohinju je vrata ponovno odprl že 18. maja. Prvi gostje, stara starša z vnuki, niso prišli od daleč, je povedala Milena Košnik iz Turističnega društva Bohinj. Sredi prejšnjega tedna je bilo tako v kampu okoli osemdeset gostov, še več pa jih običajno pride ob koncih tedna, za zdaj so to predvsem pavšalisti. Kot je povedala Košnikova, običajno v kampu beležijo okoli dvajset odstotkov domačih gostov, sicer pa je poleti v Danici največ Nemcev, Nizozemcev, Belgijcev, Čehov in Poljakov.

»Kljub situaciji upamo na uspešno sezono, saj smo v naravi, v zelenju, kar je zagotovo prednost,« je pravi Košnikova, ki poudarja, da so v kampu poskrbeli za vse prilagoditve, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tudi Kamp Zlatorog ob Bohinjskem jezeru so odprli 18. maja. Za zdaj so glede na razmere zadovoljni z odzivom gostov, ki so jim ponudili tridesetodstotni otvoritveni popust. Za razliko od preteklih let, ko so prevladovali tujci, so tokrat prišli slovenski gostje, ki jih bodo vabili tudi z dodatnim oglaševanjem.

Vse več rezervacij

Kamp Špik v Gozdu-Martuljku je načeloma odprt vse leto, po koncu epidemije pa so ga spet odprli v četrtek, 21. maja, in že prvi konec tedna sprejeli prvih šestdeset gostov, je povedal vodja kampa Rado Urevc.

»Odpovedi ni bilo veliko, a tudi kakšnih posebnih rezervacij nismo imeli,« je povedal. »So pa interes za prihod izrazili nemški gostje le dan za tem, ko je vlada objavila odločitev, da s potrdilom o rezervaciji lahko vstopijo v našo državo. Tako iz Nemčije vsakodnevno dobivamo prošnje za izdajo potrdil o rezervacijah.«

Nemci so tudi sicer najštevilnejši gostje v Kampu Špik, sledijo jim slovenski gostje, ki jih je običajno okoli dvajset odstotkov, ter Nizozemci. A kljub za kampe relativno velikemu številu Slovencev Urevc ni prepričan, da lahko domači gostje rešijo sezono. V kampu, ki so ga odprli pred štirimi leti, se je sicer vsako leto povečevalo število gostov in nočitev, slednjih so tako lani zabeležili štirideset tisoč, gostov pa 18 tisoč, kar je bilo 16 odstotkov več kot leto poprej. Prvi večji izpad je zanje pomenila že odpoved Planice konec marca, saj v času te velike prireditve običajno v kampu gostijo po več kot petdeset bivalnikov dnevno.

Sicer pa Urevc še pravi, da glede sezone ni zgolj črnogled. »Turisti, ki pridejo v kamp, so individualisti. Pridejo, ko je lepo vreme, in odidejo, če se vreme poslabša. Podobno bodo po mojem mnenju storili tudi zdaj: ko se bodo odprle meje, bodo takoj odšli na pot, sploh tisti z bivalniki in prikolicami, tako da upamo, da bomo na koncu sezone nekje na polovici lanske realizacije.«

Prvi gost že pet minut po odprtju

Kamp Šobec običajno odpirajo za veliko noč, letos pa so prvega gosta sprejeli v ponedeljek, 18. maja, le nekaj minut za tem, ko so odprli vrata recepcije. Prejšnji konec tedna, je povedal direktor kampa Uroš Ambrožič, je bilo gostov že okoli dvesto, velika večina Slovencev. Odprti sta trgovina in restavracija, voda ima nekaj manj kot 15 stopinj.

Da bi spodbudili prihod gostov, so na Šobcu letos cene v predsezoni spustili za dvajset odstotkov. Kljub temu da so v kampu vedno izrazito prevladovali tuji gostje, se veselijo domačih. Pričakujejo, da jih bo največ ob koncih tedna. »Če ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj na meji, za zdaj glede na situacijo kaže razmeroma dobro, kljub temu pa menimo, da bomo težko dosegli polovico izkupička lanske sezone,« je še povedal Ambrožič.

Kamp Bled, ki sodi pod okrilje Sava Turizma, bo vrata odprl 12. junija. Nekaj rezervacij je še iz predkoronskega obdobja, zlasti pa jih v Sava Turizmu veseli izrazito povečano povpraševanje z domačega trga v zadnjih 14 dneh. Poleg tega zaznavajo tudi povpraševanje tujih gostov. Šobcu sosednji novi River Camping Bled pa bo vrata predvidoma odprl 10. junija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.