Tudi v Kampu Danica v Bohinju so takoj po odprtju v drugi polovici maja pozdravili prve domače goste.

Gorenjski kampi se počasi polnijo

Za zdaj predvsem z domačimi gosti in v glavnem ob koncih tedna, a tudi rezervacij iz tujine je iz dneva v dan več. Goste vabijo s popusti, narava in življenje na prostem sta v pokoronskem obdobju zagotovo prednost.

»Turisti, ki pridejo v kamp, so individualisti. Pridejo, ko je lepo vreme, in odidejo, če se vreme poslabša. Podobno bodo storili tudi zdaj: ko se bodo odprle meje, bodo takoj odšli na pot, sploh tisti z bivalniki in prikolicami.«

Bohinjska Bistrica - Tudi večina gorenjskih kampov je v zadnjih dveh tednih že odprla vrata in tudi dočakala prve goste. Kamp Danica v Bohinju je vrata ponovno odprl že 18. maja. Prvi gostje, stara starša z vnuki, niso prišli od daleč, je povedala Milena Košnik iz Turističnega društva Bohinj. Sredi prejšnjega tedna je bilo tako v kampu okoli osemdeset gostov, še več pa jih običajno pride ob koncih tedna, za zdaj so to predvsem pavšalisti. Kot je povedala Košnikova, običajno v kampu beležijo okoli dvajset odstotkov domačih gostov, sicer pa je poleti v Danici največ Nemcev, Nizozemcev, Belgijcev, Čehov in Poljakov.

»Kljub situaciji upamo na uspešno sezono, saj smo v naravi, v zelenju, kar je zagotovo prednost,« je pravi Košnikova, ki poudarja, da so v kampu poskrbeli za vse prilagoditve, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tudi Kamp Zlatorog ob Bohinjskem jezeru so odprli 18. maja. Za zdaj so glede na razmere zadovoljni z odzivom gostov, ki so jim ponudili tridesetodstotni otvoritveni popust. Za razliko od preteklih let, ko so prevladovali tujci, so tokrat prišli slovenski gostje, ki jih bodo vabili tudi z dodatnim oglaševanjem.

Vse več rezervacij

Kamp Špik v Gozdu-Martuljku je načeloma odprt vse leto, po koncu epidemije pa so ga spet odprli v četrtek, 21. maja, in že prvi konec tedna sprejeli prvih šestdeset gostov, je povedal vodja kampa Rado Urevc.

»Odpovedi ni bilo veliko, a tudi kakšnih posebnih rezervacij nismo imeli,« je povedal. »So pa interes za prihod izrazili nemški gostje le dan za tem, ko je vlada objavila odločitev, da s potrdilom o rezervaciji lahko vstopijo v našo državo. Tako iz Nemčije vsakodnevno dobivamo prošnje za izdajo potrdil o rezervacijah.«

Nemci so tudi sicer najštevilnejši gostje v Kampu Špik, sledijo jim slovenski gostje, ki jih je običajno okoli dvajset odstotkov, ter Nizozemci. A kljub za kampe relativno velikemu številu Slovencev Urevc ni prepričan, da lahko domači gostje rešijo sezono. V kampu, ki so ga odprli pred štirimi leti, se je sicer vsako leto povečevalo število gostov in nočitev, slednjih so tako lani zabeležili štirideset tisoč, gostov pa 18 tisoč, kar je bilo 16 odstotkov več kot leto poprej. Prvi večji izpad je zanje pomenila že odpoved Planice konec marca, saj v času te velike prireditve običajno v kampu gostijo po več kot petdeset bivalnikov dnevno.

Sicer pa Urevc še pravi, da glede sezone ni zgolj črnogled. »Turisti, ki pridejo v kamp, so individualisti. Pridejo, ko je lepo vreme, in odidejo, če se vreme poslabša. Podobno bodo po mojem mnenju storili tudi zdaj: ko se bodo odprle meje, bodo takoj odšli na pot, sploh tisti z bivalniki in prikolicami, tako da upamo, da bomo na koncu sezone nekje na polovici lanske realizacije.«

Prvi gost že pet minut po odprtju

Kamp Šobec običajno odpirajo za veliko noč, letos pa so prvega gosta sprejeli v ponedeljek, 18. maja, le nekaj minut za tem, ko so odprli vrata recepcije. Prejšnji konec tedna, je povedal direktor kampa Uroš Ambrožič, je bilo gostov že okoli dvesto, velika večina Slovencev. Odprti sta trgovina in restavracija, voda ima nekaj manj kot 15 stopinj.

Da bi spodbudili prihod gostov, so na Šobcu letos cene v predsezoni spustili za dvajset odstotkov. Kljub temu da so v kampu vedno izrazito prevladovali tuji gostje, se veselijo domačih. Pričakujejo, da jih bo največ ob koncih tedna. »Če ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj na meji, za zdaj glede na situacijo kaže razmeroma dobro, kljub temu pa menimo, da bomo težko dosegli polovico izkupička lanske sezone,« je še povedal Ambrožič.

Kamp Bled, ki sodi pod okrilje Sava Turizma, bo vrata odprl 12. junija. Nekaj rezervacij je še iz predkoronskega obdobja, zlasti pa jih v Sava Turizmu veseli izrazito povečano povpraševanje z domačega trga v zadnjih 14 dneh. Poleg tega zaznavajo tudi povpraševanje tujih gostov. Šobcu sosednji novi River Camping Bled pa bo vrata predvidoma odprl 10. junija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/26

sobota

12/23

nedelja

9/23

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 11. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Kranj, 11. julij 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

 

 
 

 

 
 
 

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 08:14, 10. julij

Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?
Tam za nekih 30 do 40 ljudi, pa da ima žar???

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:23, 10. julij

Strinjam pa se da ta vlada ni kaj dosti vredna, in edina rešitev bi bila da še razpišejo nove Volitve, še prej pa je treba spremeniti zakon...

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:15, 10. julij

Mene pa najbol zanima zakaj imamo take luknje v zakonu? Recimo Šarec,M je sam odstopil kot Premier ? Zdaj pa kokodaka v ozadju in bi spet ra...

Žeja je že znak dehidracije / 07:00, 10. julij

Ko sem žejen, pijem, ko nisem ne pijem, pijem pa tisto, kar mi je pri roki in kar najbolj ustreza. V celi dobi razvoja človeštva so ljudje ...