Novo avtocisterno z največjo kapaciteto vode na Gorenjskem so gasilci preizkusili kar na domačem dvorišču, kjer so staro avtocisterno hkrati predali gasilcem iz Prostovoljnega gasilskega društva Besnica. / Foto: Gorazd Kavčič

Nova sodobna avtocisterna je velika pridobitev

V garaži Gasilsko reševalne službe Kranj je nova avtocisterna z največjo kapaciteto vode na Gorenjskem. Starejšo avtocisterno so dobili člani Prostovoljnega gasilskega društva Besnica. Odlično sodelovanje med poklicno enoto in prostovoljnimi gasilci se nadaljuje.

Kranj – S priložnostno slovesnostjo so kranjski gasilci minulo sredo v garažo pospremili novo pridobitev – gasilsko avtocisterno AC 40/120, staro avtocisterno pa so predali Prostovoljnemu gasilskemu društvu (PGD) Besnica.

»Gasilci smo na intervencijah ugotavljali, da ob vsakem večjem požaru hitro pride do pomanjkanja vode. Zato je komisija za tehniko v Gasilsko reševalni službi Kranj pripravila predlog za nakup nove avtocisterne, strokovni svet pa je to potrdil. Mestna občina Kranj je prisluhnila našim potrebam in investicijo uvrstila v proračun za leti 2019 in 2020. Nova gasilska avtocisterna je na podvozju MAN z 28-tonsko nosilnostjo in 510 konjskimi močmi, tretjo dvižno in vodljivo osjo. Nadgradnja, ki jo je izdelalo podjetje Gasilska vozila Pušnik, ima rezervoar za 12 kubičnih metrov vode in tisoč litrov penila. Vgrajena je kombinirana črpalka Rosenbauer NH 45 s kapaciteto 4500 litrov vode na minuto pri desetih barih. Na strehi vozila je vgrajen vodni monitor kapacitete 2400 litrov na minuto. V vozilu je pripravljenih že spetih dvajset B-cevi, tako da lahko z vozilom v najkrajšem možnem času položimo štiristo metrov B-tlačnega voda. Vozilo je opremljeno s svetlobnim jamborom in napravo za pranje cestišča ter nekaj najnujnejše gasilske opreme. Staro vozilo, ki gre danes iz naše garaže v uporabo Prostovoljnemu gasilskemu društvu Besnica, je dobro ohranjeno in bo še dolgo uporabno,« je poudaril direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan.

Zgledno sodelovanje

Cena nove avtocisterne je nekaj več kot 350 tisoč evrov, kranjski gasilci pa so z njo še bolje pripravljeni na nove akcije. »V letu 2004 smo v Mestni občini Kranj na noge postavljali javno gasilsko službo. Takrat smo se dogovarjali o sodelovanju med poklicno enoto in prostovoljnimi gasilci, o opremljenosti društev in usposabljanju članov. Vse, kar je bilo dogovorjenega, se izvaja in tudi javni zavod vso tehnično opremo, ki jo daje iz uporabe, namenja našim gasilskim društvom, da tako še naprej služi namenu in je prisotna na tistih intervencijah, kjer je za to potreba. Tudi tokrat je tako. Novo vozilo bo velika pridobitev za javni zavod, prav tako pa bo tudi cisterna, ki jo bodo dobili člani PGD Besnica, še naprej služila za zagotavljanje požarne varnosti,« je povedal podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derlink in poudaril, da je namen takšnega dela, da občanom zagotavljajo čim večjo požarno varnost.

Junaki kranjske občine

»Mestna občina Kranj je ponosna na vrsto junakov, zlasti na vas. Tega ne pozabljamo in vsako leto vsaj enkrat poskrbimo za novo pridobitev. Upam, da boste novo avtocisterno čim manjkrat uporabili in da boste imeli čim manj stresnih intervencij,« je ob novi pridobitvi poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec in nato ključ novega vozila predal poveljniku Gasilsko reševalne službe Kranj Andražu Šifrerju. Ta jih je izročil vozniku nove gasilske avtocisterne.

Direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan je nato predal ključe avtocisterne 30/70 poveljniku PGD Besnica Gašperju Bercetu, on pa jih je izročil vozniku.

Sledil je tradicionalni pozdrav s sireno, nato pa so si zbrani ogledali obe vozili, ki bosta odslej za intervenciji pripravljeni v garažah v Kranju in Besnici.

Velika pozornost ozaveščanju krajanov

»Naše društvo deluje od Kranja do Podblice. Trenutno imamo v garaži tri vozila: poveljniško, vozilo za prevoz moštva z vgrajeno ročno črpalko in avtocisterno, namenjeno za gašenje gozdnih požarov, ki ga bo zdaj nadomestila avtocisterna 30/70. Cisterna je veliko večja, saj ima sedem tisoč litrov vode, sedanja pa zgolj tri tisoč,« je pojasnil predsednik PGD Besnica Urban Lotrič in dodal, da v Besnici trenutno tudi zato obnavljajo gasilski dom.

»V primeru intervencije se nas vedno zbere med dvajset in 25, sicer pa je v društvu več kot štirideset operativnih gasilcev. Člani PGD Besnica so praktično pri vsaki hiši na našem območju. Letno imamo v poprečju do pet intervencij, veliko našega dela pa je posvečenega ozaveščanju krajanov. Imamo precej mladih članov. Vsako leto pripravimo tudi predstavitev vozil pred osnovno šolo in evakuacijo šole. Zanimanje za gasilstvo je vsako leto večje. Redno se udeležujemo tekmovanj in se tam tudi vedno bolje uvrščamo. Tako sako leto napredujemo,« je tudi povedal predsednik Lotrič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

16/24

torek

15/25

sreda

14/28

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 4. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 4. avgust 2020

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Radovljica, 4. avgust 2020

Predavanje o slikarju Janu van Eycku

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 12:53, 28. julij

Zaradi naše počasne zakonodaje in zavlačujočih razpisov smo postali slepo črevo v vseh železniških prometnih povezavah. Ker je Bratuškova od...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 09:32, 28. julij

Drugi tir skozi predor ne bo potreben nikoli. Avstrijci bodo leta 2026 odprli novo hitro progo Gradec-Celovec, ki bo prestavila ves tovorni ...