Foto: Gorazd Kavčič

Štiri dni zapored brez nove okužbe

Epidemija covida-19 je bila 31. maja ukinjena skladno s strokovnimi odločitvami, je zagotovil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Kot je tudi dejal, je drugi val epidemije lahko realnost, zato je upoštevanje previdnostnih ukrepov potrebno še naprej. Še vedno bodo testirali vse s sumom na novi koronavirus.

»Slovenija je med najuspešnejšimi državami na svetu v boju z epidemijo covida-19. Ugled varne in urejene države, sposobne poskrbeti za zdravje svojega prebivalstva, je v teh časih najboljše priporočilo,« je v nagovoru državljanom ob sprejetju tretjega protikoronskega paketa dejal predsednik vlade Janez Janša ter dodal, da poskuša vlada prednost, pridobljeno z obvladovanjem epidemije, čim bolj izkoristiti za odpravljanje njenih posledic. Evropska komisija je v svoji zadnji napovedi doslej sprejete ukrepe ocenila zelo pozitivno in Sloveniji tudi zaradi njih napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že drugo leto zrasli skoraj na predkrizno raven.

Ljubljana, Kranj – Po zadnjih podatkih tudi v nedeljo, 31. maja, na zadnji uradni dan epidemije covida-19, v Sloveniji nismo imeli potrjenega novega primera okužbe, že četrti dan zapored. Je pa v nedeljo še ena oseba umrla za covidom-19, skupaj do zaključka epidemije 109. Za novim koronavirusom so bolniki hospitalizirani samo še v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Hospitaliziranih je še pet bolnikov, od tega eden potrebuje intenzivno zdravljenje.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci v ponedeljek, 1. junija, povedal, da Slovenija, ki sodi med najuspešnejše države v boju proti bolezni covid-19, vstopa v novo etapo skupnega življenja z novim koronavirusom. Poveljnik republiške Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan, ki je v soboto deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja, je poudaril, da to ne pomeni, da se je CZ umaknila, ampak so samo omejili del aktivnosti. Zdaj pripravljajo skupno poročilo, analizo, s čimer bodo seznanili vlado. »Dopolnili bomo s tem tudi državni načrt, saj je vsak tak načrt ''živa'' stvar. Tudi prazna skladišča smo z veliko mero razuma in prioritetami uspešno prebrodili, dokler nismo skupaj zagotovili zmerne količine zalog zaščitnih sredstev. Višek zalog bomo zdaj poslali nazaj na blagovne rezerve, in če se bo izbruh novega koronavirusa ponovil, in upajmo, da se ne bo, bomo s sklepom vlade, vnovičnim aktiviranjem državnega načrta ponovno zaprosili zanjo.« Šestan je prepričan, da so delo dobro opravili, zaveda pa se, da vedno obstaja priložnost za izboljšave. Imajo pa danes obsežno znanje o novem koronavirusu in kriznem upravljanju v pogojih epidemije.

Z zaključkom epidemije so vse pristojnosti na področju zdravstva znova prešle na ministrstvo za zdravje. Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da konec epidemije ne pomeni, da smo v nadaljevanju lahko brez skrbi, ampak da nas čaka nekoliko drugačen način življenja, v vmesnem času do morebitnega drugega vala pa bodo poskušali doseči višje standarde, tudi kar se tiče domov za starejše, poleg tega še kakšno negovalno bolnišnico oz. ustrezne prostore, kjer bo drugačen standard pri zagotavljanju zdravstvene nege in podpornih služb. Obstaja nekaj lokacij znotraj države, ki bi jih lahko uporabili v ta namen, je še sporočil.

Vsi ukrepi, ki niso bili preklicani s 1. junijem, veljajo še naprej. Še vedno bodo testirali vse s sumom na novi koronavirus. In kakšno bi moralo biti stanje, da bi se znova odločili za razglasitev epidemije covida-19? »Če bi začeli zaznavati več kot 10, 15 primerov na dan, bi morali sprejeti strožje ukrepe, ne bi pa to še nujno pomenilo epidemije. Pomembnejši bi bil podatek, koliko okuženih ima za posledico en sam posameznik z okužbo,« je pojasnil minister Gantar, ki je sklenil, da so glede na to, da smo prišli do nekih učinkovitih ukrepov v prvem valu epidemije, pripravljene poti, da bi morebiten drugi val pričakali v boljši kondiciji. Pomemben izziv je v tem trenutku košarica pravic iz naslova zdravstva. »Finančno situacijo bo treba jeseni ponovno oceniti glede na gospodarske razmere. Po drugi strani je pred nami obveza po spremembah v določenem načinu dela, skušali bomo zagotoviti dodatne programe. S čakalnimi dobami se pa ukvarjamo že kar nekaj let dokaj neuspešno. Zame je tu ključen bolnik, ki lahko utrpi posledice, če ne pride pravočasno do ustreznega zdravljenja.«

Epidemija je bila ukinjena skladno s strokovnimi odločitvami, je zagotovil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Kot je tudi dejal, je drugi val epidemije lahko realnost, zato je upoštevanje previdnostnih ukrepov potrebno še naprej. Tudi zato, da imamo družbo odprto, da lahko delamo, se redno šolamo, da vse to vzdržujemo. Spoštovanje ukrepov nas drži v varni coni nizke prekuženosti, je sklenil Krek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 100 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...