Direktorica Centra Korak Mateja Korošec / Foto: Gorazd Kavčič

Pogumno so zakorakali naprej

Po več kot dveh mesecih so se uporabniki in zaposleni Centra Korak ta teden spet srečali. Ker so marca vendarle pridobili dolgo pričakovano širitev koncesije, jim novih izzivov ne manjka.

Kranj – Tako kot marsikje se je tudi v Centru Korak v Kranju, kjer skrbijo za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, v zadnjih treh mesecih marsikaj spremenilo. Zanje so bile te spremembe tako rekoč zgodovinske, saj so marca po več letih čakanja vendarle pridobili širitev koncesije in začeli sprejemati nove uporabnike, v kolektiv so se vključili novi sodelavci in hiteli so z zaključnimi deli ureditve prostorov. Zavzete priprave na novosti je prekinila epidemija covida-19. »Po dolgih letih čakanja in obljub smo izpeljali potreben postopek in s 15. marcem smo uradno pridobili širitev koncesije za novih dvajset uporabnikov, kar pomeni, da imamo sedaj kapacitete za 45 uporabnikov. To tudi pomeni, da smo čakalno vrsto, ki smo jo imeli vsa leta, nekako razrešili. Dejstvo je sicer, da je vmes prišlo do tega, da so morali nekateri, ki so čakali v vrsti, vzeti osebne asistente, nekaterim se je stanje izboljšalo, nekateri pa so žal tudi umrli. Tako imamo ta trenutek celo še tri prosta mesta,« pojasnjuje direktorica Centra Korak Mateja Korošec, ki je vedno znova opozarjala na čakalno vrsto za sprejem.

»Že na začetku marca smo začeli sprejemati nove uporabnike in tudi zaposlene. Program se je ravno dobro začel, tudi prostore smo konec lanskega in v začetku letošnjega leta večinoma že uredili. Zdaj imamo tri nadstropja in prenovljene prostore, kar pa nam v trenutnih razmerah pride še kako prav,« pravi Koroščeva.

Direktorica Mateja Korošec tudi pojasnjuje, da so se marca, ko so zaradi epidemije covida-19 morali zapreti Center Korak, znašli pred zahtevnim vprašanjem, kako poskrbeti za uporabnike.

»Za naše uporabnike je bil to velik šok, zlasti za tiste, ki živijo sami, in tiste, ki so se k nam komaj vključili. Zato so potrebovali veliko naše podpore. Tako smo delali individualne obravnave na daljavo. V to so bili vpeti tako zdravstveni kot drugi strokovni delavci. Naredili smo svoj spletni časopis Korakov povezovalec, tako da so uporabniki vsak dan z njim dobili nekaj spodbudnih besed. To je bilo pomembno zlati prve dni, saj smo jim s tem pomagali razumeti različne ukrepe. Bali smo se namreč, da ne bodo razumeli, zakaj je treba ostati doma, saj je bila v različnih medijih poplava informacij,« pojasnjuje Mateja Korošec, ki je imela s sodelavci veliko dela tudi s pripravo individualnih načrtov in priporočil.»Pripravili smo novo zloženko, strokovna predavanja, vmes pa je izšla tudi knjiga, ki smo jo s kolegi iz Centra Naprej pisali in pripravljali dve leti. Knjiga ima naslov Dolgotrajna rehabilitacija oseb s pridobljeno možgansko poškodbo v doživljenjskem obdobju,« pravi Koroščeva in dodaja, da je bilo v zadnjih tednih precej dela tudi s pripravo protokola za ponovno odprtje prostorov, vendar jim je že v ponedeljek uspelo, da so se v njih ponovno srečali.

»Priprava novih prostorov za več uporabnikov in nato še nova ureditev sta za nas pomenili kar velik finančni zalogaj in pri tem smo računali tudi na izkupiček pomladanskega koncerta, ki ga ni bilo. So nam pa pri zaščitni opremi pomagali nekateri sponzorji in občina, tako da smo lahko naredili najnujnejšo zalogo,« tudi pravi Mateja Korošec in dodaja, da so uporabniki komaj čakali, da so se spet srečali. »Kljub sodobnim tehnologijam pri svojem delu z uporabniki opažamo, kako pomemben je osebni stik. V zadnjih tednih je namreč prihajalo do mnogih kognitivnih izpadov in psihosocialnih težav. Tako smo dobili novo potrditev, da je naš način dela pravilen. Na dolgi rok delo na daljavo ni zadosti, pomembna je tudi človeška bližina,« je še poudarila direktorica Mateja Korošec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno jasno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !