Bone bo mogoče izkoristiti tudi v planinskih domovih in drugih namestitvenih objektih. / Foto: Gorazd Kavčič

Kdo, kdaj in kam z boni

Vlada je za turistične bone, ki jih bomo predvidoma čez en mesec dobili v uporabo državljani, namenila 345 milijonov evrov, dodatnih 172 milijonov pa naj bi se po ocenah gospodarskega ministrstva v slovenski turizem prelilo skozi dodatno potrošnjo dopustnikov.

Turistični boni bodo vezani na davčno številko vsakega posameznika.

Bone bo mogoče izkoristiti za nočitve z zajtrkom ali brez njega.

Ljubljana, Kranj – Tretji protikoronski sveženj, ki zajema tudi izdajo turističnih bonov, je ravno v tem času v parlamentarni proceduri, koriščenje bonov pa bo urejala posebna uredba, ki bo spremljala zakon. Večina podrobnosti pa je vendarle že jasna.

Boni bodo namenjeni vsem prebivalcem Republike Slovenije. Osebe, ki bodo v letošnjem letu dopolnile 18 let, in starejše, bodo lahko uporabile bon v vrednosti dvesto evrov, mlajši od 18 let vključno z novorojenčki, ki se bodo v tem letu šele rodili, pa bon v vrednosti petdeset evrov. Znano je že, da bodo boni unovčljivi do 31. decembra letos, več nejasnosti pa je, od kdaj. Čeprav se je sprva omenjalo datum 1. junij, je bolj verjetno, kot je dejal tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc, da bodo unovčljivi od konca junija ali začetka julija dalje.

Boni bodo prenosljivi zgolj med družinskimi člani do drugega kolena, kar pomeni, da bi ga starši lahko odstopili otrokom oz. obratno, stari starši vnukom (in obratno), prenosljiv pa bo tudi med brati in sestrami, oz. njihovimi zakonitimi zastopniki ter zakonskimi in zunajzakonskimi partnerji.

Kot je že ob predstavitvi tretjega protikoronskega paketa prejšnji teden povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bodo dopustniki bone lahko unovčili za nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi drugi podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje. Na vprašanje, ali bodo boni unovčljivi tudi na priljubljenih platformah Airbnb ali Booking.com, sicer gospodarski minister ni neposredno odgovoril, dejal pa je, da ni nobene ovire za rezervacijo nastanitve s katerim koli sistemom, vendar pa bo »treba nočitveno storitev plačati z bonom direktno tistemu, pri katerem boste dopustovali«. Tudi to vprašanje bo bolj natančno naslavljala uredba, ki jo bo vlada izdala v največ osmih dneh po potrditvi zakona v državnem zboru.

Bone bo torej možno izkoristiti zgolj za nočitve in nočitve z zajtrkom, ne pa tudi za polpenzione ali polne penzione. Razlog za to je po besedah gospodarskega ministra v multiplikativnih učinkih spodbujanja dodatne potrošnje, saj bo na ta način dopustnik nekaj dodatnega denarja zapravil v turistični namestitvi ali kje drugje v kraju, kjer bo nastanjen. S takšno dodatno potrošnjo naj bi se po ocenah gospodarskega ministrstva v turizem prelilo še dodatnih 172 milijonov evrov, sicer pa celotno višino državne pomoči v obliki turističnih obnov vlada ocenjuje na 345 milijonov evrov.

Boni ne bodo v fizični obliki, temveč bodo vezani na davčno številko posameznika, celoten bon pa bo treba unovčiti pri enem ponudniku. Temu bo nato finančna uprava v roku osmih dni od predložitve nakazala znesek v višini dvesto ali petdeset evrov. S tem, da bo bon unovčljiv preko davčne številke posameznika, se bodo po mnenju ministra tudi izognili morebitnim zlorabam. Ministra prav tako ne skrbi, da bi zaradi višine vrednosti bonov prišlo do dviga cen pri ponudnikih. »Verjamem v trg in da se bodo ponudniki potrudili, da pridete k njim, verjamem, da bodo imeli ponudniki letos dobro cenovno politiko,« je dejal Počivalšek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...