Domžalski svetniki so se na drugi izredni seji razšli že po glasovanju o dnevnem redu. / Foto: Občina Domžale

Hitre pomoči za društva ne bo

Domžalski svetniki so se minuli teden zbrali na drugi izredni seji, na kateri je bila tudi točka o denarni pomoči za blaženje posledic epidemije. A dnevnega reda niso podprli, zato tudi s pomočjo za zdaj ne bo nič.

Domžale – Zaradi epidemije covida-19 sta v Domžalah odpadli že marčevska in aprilska redna seja, ker pa na občini želijo čim prej omiliti negativne posledice epidemije, so minuli teden sklicali drugo izredno sejo. Svetniki so se tokrat izjemoma zbrali v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale, a njihovo druženje je bilo zelo kratko. Dnevnega reda, na katerem je bilo sicer pet točk, svetniki namreč niso potrdili, zato tudi razprave in glasovanja ni bilo.

Kot so na občini zapisali v gradivu za tokratno sejo, je zaradi razglasitve epidemije covida-19 morala tudi Občina Domžale v tem času primerno prilagajati celoten sistem delovanja. Ker so se razmere spreminjale iz dneva v dan, ni bilo mogoče vnaprej predvideti, kakšne smernice in ukrepe bo sprejela država za blažitev posledic koronavirusa, zato so bili primorani čakati na t. i. protikorona mega zakon 1 in protikorona mega zakon 2. Na podlagi sprejema obeh zakonskih paketov je Občina Domžale lahko planirala pripravo nekaterih lastnih ukrepov za omilitev negativnih posledic covida-19 in za to potrebnih izhodišč za pripravo rebalansa proračuna, saj je iz zakonskih ukrepov država nekatera področja izpustila oziroma se do njih ni opredelila. Tako so se na primer v stiski znašle številne občinske nevladne organizacije, ki v teh izrednih okoliščinah nemudoma potrebujejo pomoč. Župan Toni Dragar je poudaril, da je sprejetje hitre pomoči za društva ključnega pomena, saj bodo sicer sredstva morali dodeljevati po klasični poti, torej preko javnega razpisa, kar bi se lahko zavleklo v jesenski čas. Predlagani odlok pa bi omogočil prejem pomoči v roku enega meseca.

Svetnik mag. Branko Heferle (LMŠ) je dejal, da se ne strinja s tem, da se omenjene točke dnevnega reda obravnavajo na izredni seji, ampak se morajo obravnavati na redni seji, gradivo pa morajo pred sejo obravnavati pristojna delovna telesa. Županu je predlagal, da takoj po izredni seji skliče redno sejo, kjer bi obravnavali zadnje tri točke dnevnega reda. Proti so bili tudi svetniki LMM in SAB, predlog občinske uprave pa so podprli v SDS.

A svetniki dnevnega reda niso izglasovali (15 glasov za in 15 proti), zaradi česar je župan sejo moral zaključiti, s tem pa je postal brezpredmeten tudi hitri odlok za pomoč društvom, pa tudi rebalans proračuna, ki je predvidel občinsko finančno pomoč še na nekaterih drugih področjih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 67 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...