Zaradi epidemije in njenih posledic na področju sociale je potreb po brezplačnih letovanjih še več kot sicer. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Kaj bo z letovanji za otroke

To se v teh dneh sprašujejo tudi humanitarne organizacije, ki vsako poletje organizirajo letovanja za otroke iz socialno ogroženih družin. Kakšni bodo pogoji za izvedbo, namreč še vedno ni znano.

»Otrokom želimo ponuditi priložnost sprostitve, sprejetosti in povezanosti z vrstniki, kar po izkušnji z epidemijo potrebujejo bolj kot kadarkoli,« pravi predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž.

Kranj – Zaradi dogajanja v zvezi s koronavirusom je negotova tudi izvedba poletnih letovanj tako za otroke z zdravstvenim predlogom kot tudi za tiste iz socialno ogroženih družin. »Trenutno še vedno čakamo na odločitev države, kako bomo lahko organizirali letovanja, torej – pod kakšnimi pogoji,« pravi generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Breda Krašna. Kljub temu se njihovi organizatorji že pripravljajo. »Največja težava je, da bomo vse odločitve in navodila prejeli pozno. V takem času smo sicer glede letovanj že v polni pripravljenosti. Letos pa še nič. Zelo težko karkoli planiramo, ker nimamo navodil. Ne moremo zbirati prijav, ker ne vemo, kako bo s sredstvi, kako bo z odhodi na Hrvaško, kako bo z zdravstvenimi letovanji, kako stroga bodo varnostna pravila glede covida-19 in kako bo to vplivalo na sam program, saj je namen letovanj ravno druženje,« je pojasnila Breda Krašna.

Na ZPMS predvidevajo, da bodo pogoji za organizacijo zaradi varnostnih ukrepov bistveno strožji, kar bi letovanja lahko podražilo, zato se bojijo, da bodo na počitnice peljali bistveno manj otrok in mladostnikov. Želijo si, da bi letovanje lahko omogočili vsem otrokom, ki si tega ne morejo privoščiti, oz. vsaj tolikim kot lani, ko so društva in zveze pod okriljem ZPMS peljali na počitnice 11.838 otrok, od tega jih je povsem brezplačno letovalo 2894. »Glede na to, da v Sloveniji živi 45 tisoč otrok pod pragom revščine in da veliko družin nima sredstev niti za osnovno preživetje, kaj šele za počitnice, imamo na žalost potreb po brezplačnih počitnicah vedno preveč. Zaradi epidemije in katastrofalnih posledic na področju sociale so te potrebe še večje,« je še razložila Breda Krašna.

Tudi na Rdečem križu Slovenije (RKS) si želijo izpeljati načrtovana letovanja. »Otrokom želimo ponuditi priložnost sprostitve, sprejetosti in povezanosti z vrstniki, kar po izkušnji z epidemijo potrebujejo bolj kot kadarkoli. Še posebej bodo počitnice potrebovali otroci, ki jim družine ne predstavljajo varnega okolja,« je opozorila predsednica RKS Vesna Mikuž. Tudi letos želijo več kot 2850 otrokom omogočiti, da bodo vsaj nekaj dni preživeli ob morju. Podobno kot v preteklih letih bo polovica vključenih v socialna letovanja, druga polovica pa prek zdravstvenih kolonij. »Tudi letos potrebe, predvsem po brezplačnih letovanjih otrok iz manj spodbudnih okolij, močno presegajo naše zmožnosti,« je dodala Mikuževa.

»Letovanja letos načrtujemo, kot da bodo,« pravi Luka Oven s Slovenske karitas. Če bodo dovoljena, bodo prijave začeli zbirati konec maja, kar je mesec dni kasneje kot običajno. Če bodo razmere ugodne in ne bo posebnih omejitev, bodo v letovanja vključili podobno število otrok in družin kot lani. Različnih letovanj Slovenske karitas ob morju se je lani udeležilo okoli štiristo otrok, skupaj z drugimi družinskimi člani in starejšimi pa je bilo udeležencev več kot šeststo. »Če vključimo še poletne tabore v Soči, tabore na drugih nemorskih lokacijah in letovanja, ki jih organizirajo župnijske karitas, pa je vsako leto vključenih več kot tisoč socialno ogroženih ali izključenih otrok,« je pojasnil Oven in dodal, da se sicer pripravljajo tudi na možnost, da letovanja letos zaradi pandemije ne bi bila možna. Varnost udeležencev in prostovoljcev je namreč na prvem mestu. Tako pripravljajo tudi aktivnosti, ki bi jih lahko varno izvedli namesto letovanj.

»Se pa število prošenj stalno povečuje – tudi prošenj za finančna sredstva. Za pomoč so zaprosile tudi nove družine, skupaj več kot 1200, kjer se je že pojavila izguba zaposlitve, priložnostnih del ali pa gre za starejše, ki so prepuščeni sami sebi,« je še povedal Luka Oven.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...