Družinsko drevo

Vsi prihajamo iz neke družine. Dobre, malo manj dobre, slabe ali celo iz zelo slabe, kjer je bilo veliko trpljenja. Človek je vedno težil k povečanju sreče in k zmanjšanju trpljenja. Današnje materialno življenje se je v zadnjih petdesetih letih tako zelo močno izboljšalo, da naši stari starši ne bi mogli verjeti očem. Praktično imamo vse za lagodno življenje. Kljub temu pa vemo, da ima vsak izmed nas svoj križ. Pogosto ne vemo, kaj z njim početi. Najslabše je, če ne naredimo nič ali da se pretvarjamo, da je vse v redu. Kje so vzroki, da današnji človek ne uživa sreče v večji meri? Verjetno jih je več. Tako si tudi lažje ustvarimo sliko in razlago lastnega življenja.

Današnja znanost (psihologija, nevrologija, genetika) nedvoumno dokazuje, kako prefinjeno in zagotovo se iz družine v družino medgeneracijsko prenašajo družinska vzdušja, bolezni, nagnjenost k načinu reševanja življenjskih problemov, strahote genocidov naših staršev, vojne izkušnje naših staršev in starih staršev … Hkrati vemo tudi, da podzavestno odigravamo prikrite in neizgovorjene zgodbe svojih prednikov. Zato je tako zelo pomembno, iz kakšnih družin izhajamo. To je naš »material«, kjer smo odraščali, in to je »material«, ki so ga tudi naši starši v veliki večini dobili. Za nas je pomembno, da vemo več o sebi, več o svojem rodu.

Kaj naj bi nas utegnilo zanimati? Predvsem tisto, kar je zamolčano, kar je skrivnost, kajti molk je najbolj zanesljiv način prenosa notranjega trpljenja iz generacije v generacijo. Ali so bile v naši rodbini prezgodnje smrti, ali je bil pri naših prednikih v družini kdo zanemarjen, izoliran, pozabljen? Kdo je to bil? Ali je kdo naredil samomor? Ali je imel kdo od staršev ali starih staršev pred poroko drugo ljubezen, ki mu je bila preprečena? Ali smo imeli v svojem rodu mrtvorojene otroke, splave? Kako so naši starši, stari starši preživeli drugo svetovno vojno? Kje so bili, kaj so delali? Kdo je bil po krivem obsojen? Ali je kdo koga močno prizadel? Ali so nas v vasi zaradi česarkoli obsojali? Koga v družini so izločili? Zakaj? Kdo se je postavil na njegovo stran? Kakšen odnos smo imeli do institucij, tujcev, države, sosedov in kakšnega oni do nas? Kdo izven družine je imel pomemben vpliv na našo družino? Zakaj? Kdo je bil alkoholik? Za temi dogodki so vedno (čustvena) doživljanja prednikov, ki s časom ne izginejo. Prenesejo se na nas. Imajo svoje življenje v nas. Kot bi nekaj v nas živelo. Kar nimamo ozaveščeno, se nam dogaja kot usoda – in mi še vedno mislimo, da na to nimamo vpliva. Čeprav se pogosto zdi, da smo pod vplivom nedokončanih zgodb svojih prednikov, to ni res. Kot da bi imeli dve izbiri – ali nadaljevati zgodbo našega rodu ali zaključiti, predrugačiti, spremeniti, kar je bremenilo prejšnje rodove. Nekako je čutiti, da z leti še bolj vidimo te povezave.

Oddaj svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...