Župan Rok Roblek ob spomeniku Franu Lakmayerju v grajskem parku / Foto: Gorazd Kavčič

Knjiga o velikanu slovenskega čebelarstva

Ob občinskem prazniku v Preddvoru pričakujejo izid knjige o Franu Lakmayerju, avtorju knjige Umni čebelar, ki je izšla leta 1907. V Preddvoru, kjer je služboval kot duhovnik, je zaslužen tudi za gradnjo kulturnega doma.

Preddvor – Fran Lakmayer se je rodil leta 1863 pri Českih Budějovicah na Češkem in leta 1885 prišel študirat bogoslovje v Ljubljani. Kot duhovnik je služboval v več slovenskih krajih, od leta 1908 do 1929 je bil duhovni svetnik v Preddvoru, delal je do leta 1933, ko je odšel v pokoj na Vrhniko. Leta 1907 je pri Mohorjevi družbi v Celovcu izšla njegova knjiga Umni čebelar, ki je izšla v slovenskem jeziku in bila napisana tako, da je bila vsem razumljiva. V Preddvoru je bil več let predsednik kmetijske podružnice ter več kot 21 let ravnatelj in upravitelj tamkajšnje hranilnice in posojilnice ter prosvetnega društva. Pri Florjanu Mubiju na Srednji Beli je imel svoj čebelnjak. V Preddvoru ima zasluge tudi za gradnjo kulturnega doma, pisal je tudi odrske igre.

V Preddvoru, kjer je po njem imenovano čebelarsko društvo, kjer pri čebelarski lipi stoji obeležje v spomin nanj in kjer so predlani v grajskem parku postavili njegov doprsni kip, ga še vedno premalo poznajo, meni župan Rok Roblek. »Frana Lakmayerja zaradi njegovega prispevka čebelarstvu lahko prištevamo ob bok velikanom slovenskega čebelarstva. Za Preddvor ima še druge zasluge, med njimi za gradnjo kulturnega doma, bil je tudi dramatik. Knjigo izdajamo prav zato, da zanamcem ohranimo spomin na ugledne ljudi iz našega prostora,« je dejal Rok Roblek in napovedal, da bo knjiga avtorice ddr. Mire Delavec Touhami predstavljena ob letošnjem občinskem prazniku. Zaradi zdajšnjih okoliščin bo predstavitev na prostem, v grajskem parku, ob Lakmayerjevem spomeniku, predvidoma 5. junija.

Knjigo Fran Lakmayer, velikan slovenskega čebelarstva je izdalo Kulturno društvo Josipine Turnograjske ob sofinanciranju Občine Preddvor in Zavoda za turizem Preddvor. Zamisel zanjo je dal Jožef Kokl, predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor, je povedala avtorica ddr. Mira Delavec Touhami, ki v knjigi prvič v celoti objavlja tudi Lakmayerjevo povest Čebelarji v Ljubočah. »V knjigi spoznamo zanimivo življenjsko pot Frana Lakmayerja, enega izmed najpomembnejših čebelarjev na Slovenskem v prvi polovici 20. stoletja. Njegova knjiga Umni čebelar je svojevrsten čebelarski katekizem, saj je prvi sistematični učbenik čebelarstva v slovenskem jeziku. Po njegovi zaslugi je prišlo po izidu omenjene knjige v čebelarski stroki do ključnega preloma, saj se je spremenil odnos do čebel in čebelarstva na Slovenskem,« navaja avtorica. »Lakmayer je bil zelo predan svojemu delu, a je ostal do konca svojega življenja zelo skromen. Če je na primer Anton Janša izdal svoje knjige v nemščini, se je Fran Lakmayer, čeprav je znal številne tuje jezike, odločil, da bo knjiga Umni čebelar izključno v slovenščini. Kot je sam poudaril, je bil njegov namen, da bi pomagala in izobrazila čim več slovenskih čebelarjev. Ni mu bilo do slave, ampak je živel za svoje delo, ki ga je opravljal zelo plemenito. Predvidevamo, da če bi omenjeno knjigo izdal v nemščini, bi ga ponesla med svetovna imena čebelarstva in bi ga poznal danes cel svet.«

Čeprav je od prvega izida knjige Umni čebelar minilo že več kot sto let, so Lakmayerjevi nasveti in opisi zelo aktualni in pomembni še danes, zato si čebelarji Čebelarskega društva Fran Lakmayer v Preddvoru že dolga leta prizadevajo in želijo, da bi bila knjiga ponatisnjena, saj je pomembna za poznavanje slovenske čebelarske zgodovine in njenega razvoja do danes. Hkrati pa bi ponatis pomenil zahvalo in priznanje Franu Lakmayerju, ki je svoje življenje posvetil ljudem in čebelam, sklene avtorica.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !