V domovih upokojencev v času epidemije ni bilo novih sprejemov, zdaj se to spreminja. Na sliki: motiv iz radovljiškega doma v času koronavirusa. / Foto: Gorazd Kavčič

Domovi začeli sprejemati

V domovih starostnikov in socialnovarstvenih zavodih ta teden začenjajo sprejemati nove stanovalce.

Kranj – Domove starejših občanov in socialnovarstvene zavode ta teden odpirajo za nove sprejeme, vračajo pa se tudi stanovalci, ki so bili med epidemijo covida-19 v domači oskrbi. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je prejšnji teden na novinarski konferenci napovedal, da bodo ob postopnem odpiranju skupaj z vodstvi zavodov omogočili takšne razmere, ki bodo to omogočale. Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le, če zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim. Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa. Zavodi bodo sicer sprejemali le tiste, pri katerih ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Po mnenju Skupnosti socialnih zavodov Slovenije navodila ministrstva v nekaterih pogledih niso popolnoma jasna in odpirajo nekaj vprašanj. Poleg tega opozarjajo tudi na to, da čakalne vrste za domove ostajajo, stiska pa je še večja, ker domovi v času koronavirusa niso sprejemali novih stanovalcev, medtem ko se potrebe po institucionalni namestitvi niso spremenile. Ponovno omenjajo tudi kadrovsko podhranjenost zavodov, ki se je najbolj boleče pokazala prav v času epidemije.

V Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki se je v času, ko niso sprejemali novih stanovalcev, izpraznilo dvanajst postelj. V običajnih okoliščinah se prazne zmogljivosti hitro zapolnijo, saj je na vsako posteljo v domu dolga čakalna vrsta, zdaj pa jih nezasedene zmogljivosti bremenijo, je dejala direktorica Silva Košnjek. Ob postopnem odpiranju doma za nove sprejeme bodo postelje lahko hitro oddali, v dom pa se bosta vrnila tudi stanovalca, ki sta se med epidemijo odločila za domačo oskrbo. Deset praznih postelj imajo tudi v Domu starejših občanov Kamnik, pove direktorica Maja Gradišek. Za mesto v domu sicer čaka 1169 prosilcev.

»S strani ministrstva smo prejeli priporočila, da lahko s 25. majem ponovno začnemo sprejemati nove stanovalce. Dogovorili smo se, da bomo s sprejemi začeli 27. maja. Seveda smo sproščanja ukrepov veseli, ob tem pa je naša odgovornost, da to naredimo pod strogimi ukrepi, ki so za nas tudi težje izvedljivi,« pa je o ponovnih sprejemih povedala direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar. »Nova priporočila so usmerjena v to, da moramo zagotoviti t. i. sive cone, kjer se opravi ocena tveganja prisotnosti okužbe. Če je ocena tveganja zanemarljiva, se lahko kandidat za sprejem namesti v sobo, če ne, pa nastane problem. Počakati mora v sivi coni in se mu odvzame bris in potem ravnamo po protokolu. Za domove to pomeni, da moramo nekaj postelj ohraniti praznih, da bi lahko to zagotovili, kar posledično pomeni manjšo kapaciteto.« V kranjskem domu, kjer je kapaciteta 214 postelj, se je v času epidemije sprostilo deset postelj in osem postelj, namenjenih začasnim sprejemom. Trenutno na sprejem v dom čaka več kot 1200 prosilcev.

Gantarjeva dodaja, da se veselijo postopne normalizacije življenja v domu. K temu je prispevala tudi možnost obiskov, za katere so po navodilih ministrstva odprli vrata sredi maja. »Obiske omogočamo dnevno in se trudimo, da bi bili čim bolj pogosti, saj stanovalcem to veliko pomeni, jim dvigne razpoloženje in polepša dan, tako njim kot nam, ki smo ob obiskih prisotni in so nam motivacija za delo nasmejani obrazi naših stanovalcev in svojcev. V skladu s priporočili bomo počasi odprli vrata doma za svojce in omogočili svojcem obiske tudi v sobah, vendar z upoštevanjem preventivnih ukrepov. To bo za nas ponovno tveganje, zato bomo obiskovalce doma prosili za razumevanje, da se bomo obiskov lotili premišljeno, postopoma in ob tem bomo potrebovali sodelovanje obiskovalcev, da bodo sprejeli, da bodo obiski čim več potekali v naših parkih ali avli. Na začetku bomo obiske še vedno omejili na eno zdravo osebo naenkrat,« dodaja Gantarjeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...