Dve inačici obvozne ceste

Če bodo želeli resen razvoj turizma ob jezeru Črnava, bodo morali urediti tudi novo obvozno cesto. Sedanja skozi vas Hrib je že vrsto let začasna.

Preddvor – Obvozna cesta k jezeru Črnava je eden pomembnejših projektov, ki ga ima v načrtu občina. Možnosti, kako bi speljali cesto, so idejno že pretehtali, narejena je vizualizacija, ki bi jo radi predstavili občanom, vendar v preteklih dveh mesecih to ni bilo mogoče. Kakor hitro se bodo ukrepi omilili, bodo to storili. Kot je povedal župan Rok Roblek, sta možnosti dve. Ena je potek ceste z državne ceste v Tupaličah (v smeri Jezerskega), kjer pa bi morali zgraditi viadukt čez reko Kokro. To traso imajo obdelano v prostorskih aktih, vendar je zelo draga: ocenjujejo, da bo zahtevala okoli dva milijona evrov. Druga možnost je trasa skozi grajski park, kjer pa trčijo ob naravovarstveno stroko, ki mora k projektu dati soglasje, zavzema pa se za ohranitev parka. Župan Roblek zatrjuje, da je grajski park zdaj nevzdrževan gozd, ki ga z gradnjo ceste nikakor ne bi uničili, pač pa ohranili in mu dali možnost za razvoj. Poleg tega omenja, da sta tod že zgodovinsko potekali dve cesti, ena je bila namenjena furmanom. Poleg tega je ta rešitev občutno cenejša, ocenjuje, da bi znašala okoli 400 tisoč evrov.

Obvozna cesta je nujna, če želijo ob jezeru razvijati turizem. Občina želi biti udeležena tudi pri prodaji hotela ob jezeru. Ima sicer predkupno pravico, a je ne namerava izkoristiti, pač pa pričakujejo, da se kupci oglasijo in jim predstavijo svojo vizijo. Občina je namreč ključna pri sprejemanju OPPN, poleg tega pa tudi želijo, da se vizija kupca sklada z njihovim konceptom razvoja turizma, ki temelji na butični ponudbi, uživanjem gostov v naravi in pri aktivnih doživetjih.

Eden ključnih izzivov na področju turizma je tudi ureditev zahodne obale jezera Črnava, kjer kandidirajo za denar Evropskega sklada za ribištvo in pomorstvo. Vrednost naložbe je 250 tisoč evrov, urejali pa bi poti, namestili urbano opremo in lesene ploščadi, poskrbeli za opremo za supanje, postavili objekt za strežbo hrane in pijače. V proračunu projekta še ni in bo predmet rebalansa, o katerem naj bi občinski svetniki, ki se v tednih epidemije niso sestajali, odločali junija ali julija. Jezero bodo morali v prihodnje tudi sanirati, in sicer zaustaviti odtekanje jezera skozi odprtino pod grajskim dvoriščem in urediti obalo, poleg tega bodo odstranjevali tudi invazivno račjo zel na tem območju. Namestili naj bi tudi igrala in uredili prijeten kompleks za družine z otroki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !