Milan Čadež

Župan, ki je že vajen izrednih razmer

Med štirimi gorenjskimi občinami, v katerih ni bilo niti enega uradno potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, je tudi občina Gorenja vas - Poljane. Župan Milan Čadež je pojasnil, kako jim je to uspelo.

Čemu v prvi vrsti pripisujete, da ste se v vaši občini uspeli povsem izogniti okužbam z novim koronavirusom?

Prepričan sem, da nam je to uspelo predvsem zato, ker živimo na podeželju, pa tudi zato, ker so naši občani zelo resno vzeli vse ukrepe, za kar bi se jim ob tej priložnosti posebej zahvalil. Kar zadeva občino, smo imeli že na začetku marca sestanek z zdravnico Andrejo Krt Lah, ki ima dolgoletne izkušnje tudi z delom na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Na sestanku sta bila prisotna tudi ravnatelja obeh osnovnih šol v občini, da nam je predstavila, kaj ta virus pomeni in kakšne so lahko posledice. Takrat smo tisti, ki imamo največ opravka z občani, zlasti pa z otroki, dobili prve informacije, ki smo jih vzeli zelo resno.

Kakšne ukrepe pa ste sprejeli po uradni razglasitvi epidemije bolezni covid-19?

Tudi kasneje sem bil ves čas v stiku z zdravniki, ravnateljema, župniki, dekanom ... Vsi skupaj smo se še s poveljnikom Civilne zaščite in našim poslancem srečali 12. marca in se odločili, da takoj sprejmemo potrebne ukrepe, pri čemer smo bili verjetno med tistimi občinami, ki so najbolj pohitele pri sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, saj smo se zavedali resnosti razmer. Ves čas smo bili v stiku tudi vsi župani na našem območju. Ves čas smo spremljali ukrepe vlade in jih striktno upoštevali. S pomočjo Civilne zaščite in prostovoljcev smo pomagali, kjer je bilo treba. Ljudi smo z ukrepi redno seznanjali prek občinske spletne strani, po radiu in drugih sredstvih javnega obveščanja.

Kako je potekalo delo na občini v teh izrednih razmerah?

Z izrednimi razmerami se v občini nismo srečali prvič, v času mojega županovanja smo se spopadli že tudi s poplavami in žledolomom. Te razmere tako niso bile bistveno bolj stresne kot takrat. Na občini smo organizirali redne sestanke štaba Civilne zaščite. Moje delo se sicer ni spremenilo, v občini imamo ta čas odprtih pet gradbišč; gre za investicije, pri katerih črpamo tudi državna sredstva. Končali smo dela na dvorcu Visoko, izvajamo projekt večje poplavne varnosti Poljan, saniramo plazove in usade na cesti Javorje–Žetina, končujemo dela na podružnični šoli in vrtcu na Sovodnju, začeli smo gradnjo vrtca Agata in obnovo kuhinje v Poljanah. Obnavljamo cesto proti Stari Oselici, oddali smo tudi projekt na poziv ministrstva za okolje in prostor za nujne sanacije nestabilnosti tal ter sestavljamo vlogo za kandidiranje na razpisu ministrstva za delo za »Hišo generacij« v Gorenji vasi.

Kako so ljudje v vaši občini sprejeli omejitvene ukrepe v zvezi s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa?

Opaziti je bilo, da so ukrepe vzeli zelo resno. Ljudje so čas večinoma preživljali v naravi, bilo je manj druženja. Močno se je povečalo število pohodnikov na pohodnem krogu okrog občine, kar je zelo pohvalno, saj niso obiskovali zgolj tradicionalnih izletniških točk, ampak so se razporedili po vsej občini. Še posebno v tem času se je zato izkazalo, koliko je vredna naša pohodna pot. Veliko sem se pogovarjal z ljudmi, ki so mi zaupali, da so v še večji meri spoznavali našo občino v času zaprtja mej med občinami.

Je zdaj, ko se ukrepi počasi rahljajo, med ljudmi že opaziti kaj več sproščenosti?

Ljudje so še vedno previdni in ne posedajo v velikih skupinah na terasah kavarn oziroma gostiln. Še vedno so dokaj zadržani. Vsi čakamo lepše vreme, saj upamo, da s toplejšim vremenom virusa ne bo več med nami. Predvsem starejši se še vedno zadržujejo bolj doma, kar je tudi pravilno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

delno oblačno
vlažnost: 42 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

14/29

petek

14/31

sobota

15/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

GLASBA / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

RAZSTAVE / Radovljica, 7. avgust 2020

Alpska modna industrija – Almira

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...