Neža Vovk pravi, da je obisk Tržiča prijetno doživetje, sploh ko se sprehodite skozi mesto in ugotovite, kaj vse lahko obiskovalcu mesto ponudi in s čim vse ga navduši.

Spoznajte domače kraje

Čeprav je mikavno, da bi preživeli poletni dopust pri sosedih, kakor je večina Slovencev navajena, pa nam turistični vodniki ponujajo drugačno možnost: obilico različnih izletov po vseh koščkih Slovenije. Gorenjska poleg znamenitih turističnih biserov ponuja še veliko več.

Seznam vodenj in vse druge informacije v zvezi z vodenji najdete na profilu Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije Argos na Facebooku.

Turizem je ena od panog, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Še posebno ranljivo skupino v turizmu predstavljajo turistični vodniki. Zaradi pojava novega koronavirusa se je velika večina med njimi znašla v nezavidljivem položaju. Lahko bi rekli, da jim je covid-19 tako rekoč odnesel službo. Vseeno pa se niso predali malodušju. Člani Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije Argos so zavihali rokave in pripravili privlačna vodenja, namenjena domači javnosti. Prav tako so se pridružili oglaševalski akciji Moja Slovenija pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO), v okviru katere različni deležniki slovenskega turističnega gospodarstva spodbujajo Slovenke in Slovence k preživljanju počitnic doma.

Mateja Kregar Gliha, predsednica društva Argos: »Meje se sicer počasi odpirajo, a kljub vsemu se pridružujemo mnenju, da bo letošnjo sezono domači gost v ospredju. Pripravili smo vabljiva vodenja. Skupine bodo manjše, intimnejše, večinoma bodo potekala na prostem, kjer lažje sledimo higienskim navodilom. Za nas je pomembno, da domači gostje spoznajo, da so naši kraji vredni ogleda.« Seznam vodenj z opisi in tudi dogodki, informacije o cenah, zbirnih mestih in urah ter dnevih vodenj najdete na profilu društva na Facebooku; seznam tudi pridno dopolnjujejo z novimi vodenji in novimi kraji.

Majhno mesto z bogato zgodovino

Tako na primer v Kamnik, biser pod kamniškimi planinami, vabi turistična oziroma lokalna vodnica Karmen Rus, ki je sicer Domžalčanka, a je s Kamnikom povezana že dolgo. Pravi, da Kamnik skriva veliko zanimivih zgodb. Nekaj jih lahko spoznate v dvournem obhodu po mestu. »Sem je zahajal Plečnik, mesto je povezano s Prešernom, zanimiva je tudi industrijska zgodovina mesta. Ogled mesta lahko kombinirate še z obiskom Volčjega Potoka, bližnjega Sv. Primoža ali Starega gradu. Možnosti je veliko,« pripoveduje Rusova.

Ob dnevu turističnih vodnikov, se spominja, je imela vodenje po Kamniku, ki je bilo sicer brezplačno, a je bilo zanimanja zanj toliko, da so morali goste zavračati. Danes je Kamnik prvič vodila v okviru omenjenega projekta oziroma akcije. Ve, da se ljudje šele seznanjajo z novo zgodbo, in upa, da se bo prijela.

Podobnega mnenja je tudi vodnica Neža Vovk, sicer omožena na Bled, a v srcu še vedno Tržičanka, pravi.

Korak po tržiško

»Tržič je zanimiv zaradi bogate obrtniške tradicije, ki jo še danes ohranjajo izjemno kvalitetna manjša podjetja, vzorno pa je predstavljena tudi v Tržiškem muzeju. Obenem je mesto obdano s čudovito naravo. V enem dnevu lahko v Tržiču združite doživetje v naravi in spoznavanje tradicije, pa še kaj kvalitetnega si lahko ogledate in kupite,« pravi. Pri Koraku po tržiško, kakor je naslov vodenja, posebne občutke pričarata ogled Proalpove proizvodnje in brnenje čevljarskih strojev v mogočnem poslopju nekdanjega Peka, pove. Seveda bodo v času izvajanja preventivnih ukrepov proti širitvi covida-19 med ogledi spoštovali varnostno razdaljo, udeleženci pa morajo imeti tudi maske, še poudari.

Upa na pozitiven odziv: »Doživetje je prijetno, tako za tuje kot domače goste. Pri domačih gostih zgodbo dopolnjujemo še z njihovimi izkušnjami, vsak prida še nekaj novega. In ravno tega se najbolj veselim. Predvsem pa ta ogled ne bo muha enodnevnica. Vsaka stvar potrebuje čas, da se uveljavi, in prizadevam si, da bo Korak po tržiško postal stalni del turistične ponudbe.«

Uvod v Bohinj

Bohinj bo zainteresiranim predstavila vodnica, doma iz Ribčevega Laza, Mojca Taler.

»Spoznali bomo, kaj je pravzaprav Bohinj in od kod ime. Sprehodili se bomo po delu Ribčevega Laza in ob vzhodni obali Bohinjskega jezera. Izvedeli bomo, kje je bil prvi hotel v Bohinju, slišali marsikatero zanimivo dogodivščino in legendo, zaključili pa s slastnim, domačim sladoledom,« pravi vabilo na vodenje v Bohinj. Mojca pa dodaja: »Težko rečem, kakšen bo odziv na vodenja. Slovenci poznamo oziroma bolje rečeno: mislimo, da poznamo svojo prelepo deželo. Vendar ta skriva toliko lepot, legend in zgodb, da bi bilo res skoraj nemogoče, da ne bi na vodenju z regionalnimi vodniki izvedeli česa, kar še ne vemo. Včasih so rekli, da ''probat' ni greh''. Če se bo zadeva prijela ali ne, pa bo pokazal čas. Vsekakor mislim, da ima potencial.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.