Franc Jožef Smrtnik iz Kort, Marjan Čik iz Škocjana, Marija Mader Čertov iz Slovenjega Plajberka in Štefan Domej iz Rinkol zastopajo Skupnost južnokoroških kmetov v koroški kmetijski zbornici.

Država naj pomaga kmetom

Slovenski generalni konzul v Celovcu dr. Anton Novak je za slovenski program Avstrijske radiotelevizije ORF povedal, da bo meja med Slovenijo in Avstrijo najverjetneje normalno prehodna v začetku junija. Za odločitev Avstrije, da je meja s Slovenijo trenutno manj prehodna od meja z drugimi sosednjimi državami, je povedal, da ima gotovo Avstrija zanjo svoje razloge, ki so za druge države pogosto manj razumljivi.

Skupnost južnokoroških kmetov, ki na južnem Koroškem povezuje in zastopa predvsem slovensko govoreče in tudi dvojezične kmetice in kmete, je tudi zagovornica manjših in srednje velikih kmetij. Skupnost je organizacijsko trdna organizacija in vpeta v podeželje in njegove probleme, zato ne preseneča, da je na zadnjih volitvah v Koroško kmetijsko zbornico dobila kar štiri mandate in je v zbornici pomembna frakcija.

Dolgoletni zbornični svetnik Štefan Domej iz Rinkol v Podjuni pogosto javno opozarja koroško oblast na težave kmetov. Pred dnevi je v imenu Skupnosti pozval oblast, še posebej kmetijsko ministrstvo, naj bo v novi skupni kmetijski politiki še posebej pozorno na težave in obstoj malih in srednje velikih kmetij z do 10 hektarov obdelovalnih površin in naj jim zagotovi temeljni dohodek, ki naj znaša 1500 evrov mesečno. Ministrstvo in zbornica bi morala določiti merila za upravičenost do dohodka. Kriza malih kmetij, in te na južnem Koroškem prevladujejo, je velika. Gozdove uničujejo požari, zadnjega so pred dnevi pogasili v dolini Lepene nad Železno Kaplo, vetrolomi in podlubniki. Vedno pogosteje se pojavljajo suše in neurja, poleg tega pa cene lesa, govedi in govejega mesa ter mleka padajo. Povečujejo se tudi prispevki za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, dodatno pa je položaj kmetijstva poslabšala tudi epidemija koronavirusa. Svetnik Štefan Domej poudarja, da Evropska unija sicer pospešuje kmetijstvo, vendar pomoč po njegovem mnenju ni pravično razdeljena v škodo manjših in srednje velikih družinskih kmetij in mladih kmetov. Sedaj gre res za biti ali ne biti kmetijstva, poudarja Štefan Domej.

Iz Celovca prihaja vest, da je bila 18. maja odprta tudi Slovenska študijska knjižnica, ki jo vodi Dragana Laketič. Delovanje knjižnice je sicer še okrnjeno. Odprta je za vračilo in za sprejem predhodno naročenih knjig.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...