Poleti bom šla v Prekmurje

Kmalu nam bodo razdelili tako imenovane turistične bone, ki jih bomo to poletje lahko porabili za dopustovanje v domačih logih. Gesta, ki jo je treba pozdraviti, smo si načeloma enotni tako turistični ponudniki kot uporabniki njihovih storitev. Slovenija je čudovita dežela z nešteto znamenitostmi pa tudi skrivnimi kotički, ki so vredni ogleda, pa jih številnim, ki si pod besedno zvezo poletne počitnice predstavljajo predvsem sonce, morje in ležalnik na plaži, še ni uspelo obiskati. Letos je odlična priložnost za to, veselim se je.

Strategi turistične promocije že nekaj časa ideje za vzbujanje želje po dopustovanju doma iščejo v vzdušju, ki se ga spominjamo iz let okoli osamosvajanja Slovenije. Skoraj vsi se spominjamo legendarnega slogana Slovenija, moja dežela. V pesmi, ki so jo takrat popevali v priljubljenih reklamnih spotih, se konča z: … in njeni ljudje.

Na to sem se spomnila, ko je pred časom blejski župan pozival Slovence, naj zdaj vendarle obiščejo Bled, kjer jih bodo veseli tako turistični delavci kot domačini.

No, tu, pri domačinih, se moj optimizem malce ustavi. Ti so, predvsem v tako imenovanih top destinacijah, v zadnjih letih klecali pod težo turističnega pritiska. Imeli so dobiček, oddajali so sobe, zaslužili z gostinsko ponudbo, a obenem obupavali nad visokimi cenami, neznosno gnečo in odpadki, ki jih je s seboj prinašal turistični val. In čeprav na glas ne bodo priznali, so si, ko so se zaprle meje držav, vrata muzejev in vrtovi gostiln, oddahnili. Številni se zato prav nič ne veselijo vrnitve starih časov preštevanja turistov v sto tisočih in milijonih. Z nejevoljo pokažejo pot, ne privoščijo nasmeha zahvale, ko se na ozki cesti v okolici Bleda z avtom umikam na skrajni rob …

Vsega je bilo preveč in nisem prepričana, da si tudi jaz kot turist želim vrnitve v čase turističnega obilja. Šok ob epidemiji, ki je tako rekoč v hipu ustavila turistične tokove, zato velja porabiti tudi, če ne predvsem, za to, da razmislimo, kakšen turizem si želimo v prihodnje. Jaz zagotovo takšnega, s katerim bomo zadovoljni vsi, ne zgolj tisti, ki prodajajo posteljo in kosilo.

Se strinjam z županom Bleda, ki pravi, da je zdaj imeniten čas, da si tudi Slovenci v miru ogledajo Blejski grad in Blejski otok. Kaj je lepšega kot sprehod po slikovitih bohinjskih planinah, nekaj dni v Piranu in svež gorski zrak v Kranjski Gori sredi dušečega poletja? Prepričana sem, da bodo lepote slovenskih najprestižnejših turističnih destinacij privabile številne domače turiste. In prav je tako. Ampak jaz grem poleti v Prekmurje. Zaradi ljudi, ki jih turizem še ni tako obremenil, da se obiskovalcu ne bi bili več zmožni nasmehniti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

zmerno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/25

torek

10/26

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Domovi za starejše med ogrožena območja / 15:17, 7. julij

Ekonomija se pa krči kak meduza na sunci.

Predlagajo novo lokacijo doma / 14:28, 7. julij

In pazite to! župan&company predlaga novo lokacijo, čeprav bi se dela že morala začet. Vam povem epilog? Vse bo šlo v tri krasne, od EU n...

Predlagajo novo lokacijo doma / 13:49, 7. julij

Obup, kako je ta župan (SLS) nesposoben, z ekipo vred! "Bi, ne bi... znervirajo vse stanovalce.... zdaj bi drugje - pa se ne da, ker inve...

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.