Dr. Samo Božič in Tilen Jeraj / Foto: osebni arhiv Tilna Jeraja

Združeni proti koronavirusu

Hackatlon, na katerem je sodelovalo dva tisoč dvesto ekip, je bil tudi gorenjsko obarvan.

V ekipi, v kateri sodeluje tudi Vodičan Tilen Jeraj, so zasnovali aplikacijo, ki na enostaven način ugotavlja stopnjo izčrpanosti.

Vodice – Pandemija covida-19 na različnih področjih življenja postavlja številne izzive, ki terjajo svoje odgovore. V iskanju rešitev, je Evropska komisija nedavno organizirala t. i. hackatlon, dogodek, na katerem posamezniki ali skupine iz nič ustvarijo inovativne rešitve na izbrano temo.

Tekmovanje, ki je iz znanih razlogov tokrat potekalo na daljavo, so poimenovali #EUvsVirus (EU proti virusu), na njem pa je sodelovalo več kot 23 tisoč investitorjev, mentorjev, zagonskih podjetij, korporacij, inovativnežev in drugih zanesenjakov. Skupaj je v različnih kategorijah tekmovalo kar 2200 ekip.

Med 260 tekmovalci iz Slovenije je bila tudi ekipa BRNoutID, v kateri je poleg romunskega nevrologa dr. Bogdana Florea in dr. Sama Božiča, ki raziskuje aplikativno nevroznanost v zagonskem podjetju BLCKB, sodeloval tudi Vodičan Tilen Jeraj, podjetnik in tudi vodiški občinski svetnik, ki sodeluje pri različnih projektih ozaveščanja o epilepsiji.

Ekipa je očitno navdušila sotekmovalce, saj je s svojo rešitvijo v kategoriji zdravje in življenje dobila največ všečkov, s tem pa tudi pritegnila pozornost investitorjev.

Izhajali so iz podatkov, ki prihajajo iz številnih držav, ki se spopadajo z epidemijo, da so med najbolj ogroženimi in obremenjenimi zdravstveni delavci. V Italiji naj bi bilo okuženi dvajset odstotkov negovalnih delavcev, umrlo je več kot sto zdravnikov. Zaradi velike obremenjenosti se velik del medicinskega osebja srečuje s preobremenjenostjo, celo izgorelostjo. »Posledica utrujenosti, izčrpanosti in izgorevanja so lahko med drugim tudi nepozornost, zmanjšana hitrost odločanja in posledično spodrsljaji. Utrujenost, izčrpanost lahko vodi v izgorelost, tudi šest mesecev regeneracije pa je lahko premalo. Pogosta izgorelost vodi tudi v hude zdravstvene težave,« situacijo opisuje Jeraj.

Skupaj z izkušenima sodelavcema so zasnovali rešitev – aplikacijo, ki na enostaven način ugotavlja stopnjo izčrpanosti. »Razvili smo aplikacijo, delujoč prototip, ki brezdotično z opazovanjem reakcij oči ugotavlja stopnjo izčrpanosti. Ta trenutek smo v fazi dodatnih in poglobljenih raziskav in razvoja,« še dodaja sogovornik, ki se skupaj s sodelavcema zdaj usmerja v izpopolnjevanje aplikacije in iskanje investitorjev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...