Člani FD Bled pred lizbonskim Pantheonom / Foto: osebni arhiv (Franci Pogačnik)

Glavno mesto Portugalske: Lizbona

Z Ansamblom Saša Avsenika in Folklornim društvom Bled od Savone do Lizbone (5)

Popotniki so v pristanišče v Lizboni zapluli v zgodnjih jutranjih urah. Križarka je ostala v pristanišču vse do naslednjega dne – do popoldne, zato so potniki lahko doživeli Lizbono tudi ponoči, za obisk pa so izkoristili še naslednje dopoldne.

Lizbono imenujejo tudi mesto na sedmih gričih, saj je stari del mesta postavljen na sedmih gričih. Zato so nekatere ceste v mestu zelo strme. V njem se prepletata stara kultura in novodobna arhitektura. Lizbona je namreč eno najstarejših mest na svetu, resnično vredna ogleda. Privlači obiskovalce z vseh koncev in krajev. Je izjemno priljubljena, kar povzroča večno rivalsto med Lizbono in Portom, ki pa je precej bolj mirno mesto, a nič manj očarljivo in vabljivo kot prestolnica Portugalske. Lizbona je zelo dinamično mesto, eni pravijo, da je tudi raj za »muzejske« tramvaje. Je tudi ena toplejših evropskih prestolnic.

»Prvi dan dopoldan smo si vsi skupaj ogledali staro Lizbono, ki leži na hribčku pred pristaniščem,« pripoveduje Franci. »Ulice so ozke, vijugaste in prepredene s progo za tramvaj. Ko ta pripelje, te ropot, ki ga povzroča, vrne v preteklost – za vsaj sto let. Trgovine in lokali so vsi v starem stilu. Midva s Francko sva si Lizbono ogledala tudi ponoči. Po svoje zanimivo, a tudi srhljiv je bil ta najin nočni sprehod po temnih ulicah, ki pa so bile drugače obdane z lokali, v katerih je bilo veliko mladine. Vidiš namreč tudi veliko revežev, ki ležijo na ulicah. Kar kmalu sva se vrnila v varno zavetje ladje.«

Drugi dan sta se Pogačnikova odpravila raziskovati Lizbono z mestnim avtobusom in si ogledala simbol in znamenitost mesta, trdnjavo, svetilni in obrambni stolp Belém. Ogledala sta si tudi ogromno katedralo s sarkofagom Vasca da Game; povzpela sta se na spomenik vsem, ki so bili zaslužni za osvajanja novih ozemelj, od koder je bil pogled na bližnjo in daljno okolico izjemen.

Sledila je še vratolomna vožnja z motorno rikšo nazaj v pristanišče, saj ni bilo več nobenega avtobusa, ki bi ju tja pripeljal pravočasno, do odhoda njune križarke ...

(Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 48 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...