Planina Mala Poljana, od koder nadaljujemo proti Veliki Poljani / Foto: Jelena Justin

Izrazit, a zelo redko obiskan

Grebenc (1476 m n. m.) – Priznam! Prvič sem slišala zanj. Celo življenje ga imam na očeh, a nikoli nisem pomislila, da nanj vodi lepa, neoznačena potka, ki je ponekod malce izpostavljena.

Vsi ste šli na Kriško goro, Tolsti vrh, bili na Mali in Veliki Poljani, na Storžiču, a tam vmes med Malo in Veliko Poljano je še en vrh, ki je izrazito viden, a nanj bolj redko kdo stopi. Zakaj? Verjetno, ker nanj vodi neoznačena stezica in ker so sosednji vrhovi precej bolj opevani kot tale naš današnji. Obiskali bomo Grebenc in naredili lepo krožno pot nazaj v dolino čez planino Javornik.

Zapeljemo se skozi Tenetiše in Trstenik ter zavijemo levo v vas Povlje. Previdno peljemo skozi vas in parkiramo nad vasjo, na parkirišču, kjer je izhodišče za številne vzpone v ta del Kamniško-Savinjskih Alp. Vzpon začnemo po makadamski cesti v smeri Male Poljane. Cesta zavije levo, mimo vodnega zajetja in kamnoloma, višje pa se spremeni v prijetno gozdno stezo, ki se vije ob hudourniku, nato pa zavije levo in preči nekoliko podrto grapo, ki je odlično urejena. Po prečenju dosežemo nekakšen greben, z leve pa se nam priključi pot iz Zaloga in Gorič. Hitro smo na razpotju. Desno gre strma pot proti Veliki Poljani, mi pa zavijemo levo, na spodnjo pot proti Mali Poljani. Nadaljujemo in dosežemo gozdnato dolino, med dvema strmima pobočjema. Dolina postane vse bolj ozka in je bolj podobna grapi, po kateri se precej strmo vzpenjamo. V spodnjem delu hodimo po levi strani doline, višje prečimo na desno stran in se še strmeje povzpnemo. Višje dosežemo rob gozda in smo na travnikih pod Malo Poljano. Še nekaj minut in zagledali bomo pastirsko kočo. Od koče nadaljujemo naravnost, do razpotja, kjer zavijemo desno proti Veliki Poljani. Povzpnemo se po strmem kolovozu, nato pa kolovoz zavije desno in že smo na Veliki Poljani. Spustimo se do koče oz. tik pred kočo zagledamo travnat kolovoz, ki vodi desno. Gremo po tem kolovozu in na drevesu opazimo leseno tablo Koča na Grebencu. V minutki smo pri koči. Stopimo na dvorišče in na desni strani zagledamo ozko, neoznačeno stezico, ki se začne vzpenjati proti Grebencu. Pot ponekod ni ravno najboljše vidna, a z občutkom ji je lahko slediti. Najprej vodi po grebenu, nato pa skrene v desno in preči pas gozda. Ponekod je izpostavljeno, a težjim mestom se izogne po desni. Višje nas potka pripelje nazaj na glavni greben, po katerem dosežemo razgleden vrh. Vrh je izjemno zanimiv, saj nam ponudi povsem drugačno perspektivo na Storžič in njegovo Psico, globoko pod seboj vidimo Malo Poljano, pogled proti severu se ustavi na Beli peči in Ženiklovcu, še bolj zadaj pa je greben Košute. Če z vrha nadaljujemo po sicer še slabše vidni stezici, pridemo direktno na travnike nad Veliko Poljano. Lahko pa se vrnemo po poti vzpona.

Ko pridemo na Veliko Poljano, nadaljujemo v smeri planine Javornik. Prijetna steza nas vodi skozi gozd, malce gre dol in malce gor, ko dosežemo Karničarjevo kočo na planini Javornik, tik pod vpadnico žleba, ki vodi naprej proti Storžiču. S planine Javornik lahko sestopimo nazaj na izhodišče, ampak mi bomo še malce zaokrožili. S planine Javornik nadaljujemo v smeri Kališča. Hodimo po izredno lepi, razgledni poti, ki nas pripelje do jugozahodnega grebena Storžiča, po katerem vodi neoznačena pot. Na tem mestu je tudi klop in pri tej klopi mi zavijemo desno na markirano pot, ki vodi proti cerkvici sv. Lovrenca. Predlagam, da gremo do Lovrenca in se potem vrnemo nazaj do odcepa poti, ki vodi v Povlje, mimo t. i. Stankotovih mlinčkov. Ko se prijetna steza konča, dosežemo makadamsko cesto, po kateri se skozi naselje vikendov nad Povljami spustimo nazaj do parkirišča, kjer nas čaka zvesti jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 1476 m
Višinska razlika: 980 m
Trajanje: 7 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...