Na razstavi v Sokolskem domu je na ogled tudi delo Triptih Tinsko (2019). / Foto: arhiv razstave

Barvita prepletanja

V galeriji loškega Sokolskega doma je do 10. junija na ogled slikarska razstava Pot na Goro avtorja Janka Orača.

Škofja Loka – Po daljšem premoru zaradi virusne epidemije sedaj končno svoja vrata odpirajo nekateri muzeji ter galerije – seveda ob upoštevanju varnostnih navodil NIJZ. V galerijskih prostorih Sokolskega doma so tako na ogled slikarska dela Janka Orača. Kot je novomeškega avtorja predstavil umetnostni zgodovinar Damir Globočnik, ustvarjalčeve slikarske in grafične kompozicije povezuje soroden način gradnje likovnega polja in razumevanja barve kot osrednjega podobotvornega dejavnika. Zaključil je namreč podiplomski študij grafike na zagrebški Akademiji za likovno umetnost in spada med tiste sodobne likovne ustvarjalce, ki se prav grafiki vseskozi posvečajo. Pristopi, ki jih je razvil pri grafiki, se občasno pojavljajo tudi na njegovih slikah, velja pa tudi obratno: razporejanje barvnega pigmenta po površini grafičnega lista ima pogosto slikarski značaj.

Sakralno motiviko prvič srečamo leta 2006, ko nastane Križev pot, sledimo pa ji lahko do najnovejših slikarskih del iz cikla Tinska gora, Neskončna reka skozi mesto in Harmonija svetlobe. Leta 2009 je naslikal po formatu večji Križev pot, ki pa je podobno zasnovan na povezavi likovnih elementov, likov, polj in ploskev z obrisno risbo, s katero je upodobljena stilizirana človeška figura.

Ustvarjalčevo občutenje prostora sta sooblikovali pokrajini Kozjansko in Dolenjska, pri tem slikarja v enaki meri zanima likovni in konkretni krajinski prostor, na katerega na kompozicijah opozarjajo posamezni topografsko določljivi motivi, kot so reka, hrib in njiva. Reka je vodilni motiv triptiha Neskončna reka. Interpretacija likovnega prostora temelji na izkustvenem doživljanju stvarnega prostora, iz katerega slikar na selektiven način povzema posamezne oblike. Obvladovanje likovnega prostora je prepuščeno predvsem barvi, ki jo slikar po platnu razporeja v sorazmerno sproščenih nanosih. Včasih je nanašanje barve s čopičem dopolnjeno z odtiskovanjem drobcev barve na platno. Pomembno vlogo ima ritem barvnih potez in risbe, ki se pogosto povezuje v strukture in vzorce. Barve žarijo v intenzivnih odtenkih in kontrastnih medsebojnih odnosih.

Janka Orača zanima interakcija likovnih elementov, barvnih nanosov, likov, ploskev. Njihova medsebojna usklajenost tvori prepričljive in dovolj razgibane slikarske kompozicije. Na tovrstne likovne principe nas avtor opozarja s poimenovanjem enega izmed slikarskih triptihov in ciklusa grafik z naslovom Prepletanja – na slikah namreč zasledimo prepletanja različnih motivnih spodbud, likovnih elementov in postopkov, zlasti izstopajo omenjene povezave slikarstva z risbo in kolažem. Iz podobnih vzrokov so zanimivi Oračevi grafični listi. Odločil se je za povezovanje grafičnih postopkov globokega tiska (suha igla, jedkanica, akvatinta, rezervaš) s postopki visokega tiska (lesorez, linorez). Kolagrafijo in vernis-mou pa je kot grafični tehniki izbral zlasti zato, ker omogočata prenos slikarske poteze v grafični medij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°


vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/25

sreda

13/23

četrtek

15/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?