Aleš Berger, Vicmaher: opilki, slika Zdenko Huzjan, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2020, 144 strani

Vicmaher

»Z Lujem obiščeva koncert klasične glasbe. Inštrumenti so občutljivi in izvajalci jih med skladbami kar naprej uglašujejo, po najini sodbi pretirano dolgo, malček samovšečno, in zmeraj težje čakava, da bo mrcvarjenja strun in lokov konec. – Ko se vrneva k meni domov, hitro sežem po steklenici vina in jo začnem odpirati, Lu pa zadovoljno reče: 'Zdaj bova pa midva uglaševala.' / Domenjen z urednico v sejni sobi Slovenske matice. Ko sedeva, mi prisrčno ponudi sok ali vodo. Prijazno in dostojanstveno odvrnem, da soka ali vode v teh prostorih nisem pil nikdar. Urednica takoj doume in na mizi se prikažeta črno in belo vino. S stene prav nasproti pritrjujoče pomežikne Primož Simoniti. / B.A.N. Ancien combattant, baladnik, budnež, esejist, garač, hudournik, humanitarec, jamboslovec, kamerad, kronist, lipičan, nečak, neodjenljivež, oče, okcitan, opsovanec, pedagog, pesnik, pesnik, pesnik, poliglot, pomnež, pomenokopač, prebesedovalec, predanež, prijatelj, profesor, resnicoljubnež, rimoiskatelj, rodovinar, sin, sonetist (venčnik), spevnež, srčnež, stihožitnik, stopicolog, tovariš, trubadur (najdevnik), urednik, verzobruh, verzobrus, verzoličar, vnuk, vzkipnik, zaobljubljenec, zvestobnik. /…/ Rad se spominjaš (in pripoveduješ), kako si čustvoval ob Vinetuju, Robinu Hoodu, Nemečku in vitezu Zaglobi. Zakaj ne poveš še, kaj se ti je godilo, ko si prvič prebiral Dekamerona, fantič, v kleti, na stranišču, na podstrešju? / S pesnikom pri kozarcu vina. Vprašam ga, kako je z zadnjim delom njegovega epa. Pravi, da ga brusi, večkratno. Torej bo večkratno, pripomnim, in mu ni odveč.« (str. 78–79)

Aleš Berger je prevajalec, urednik, literarni in gledališki kritik, v zadnjih letih se nam vse bolj razkriva tudi kot pisatelj. Tako kot je mnogostransko njegovo literarno udejstvovanje, je mnogostranska tudi ta knjiga, enkratni leposlovni mozaik. Kot tako jo opiše tudi urednica Nela Malečkar. »Spominski drobci, spoznanja, aforizmi, zaznamki o sodobnikih, različni seznami in evidence, zapisi sanj, vprašanja, ključni prizori iz življenja, opažanja s sprehodov, skice iz glasbenega, založniškega in gledališkega sveta … Čedalje krajša proza (in tudi poezija) Aleša Bergerja se kaotično sestavlja v 'avtobiografijo' ter mozaik grenko-sladkih življenjskih preizkušenj in vrhunskih literarnih vaj v slogu.« Ja, vse to, za primer samo še vprašanji: »Če Janezu ukradejo bicikel, je to še tretji sklon, dajalnik? Je bil nogomet, ko so žoge imele dušo, bolj nebesen?« B.A.N. pa je seveda Boris A. Novak.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...