Posebna izdaja časopisa Delo; Ljubljana, 5. maj 1980, fotografija: Miško Kranjec, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Razstava o »odpovedani tekmi«

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije je na ogled razstava z naslovom Tekma je bila odpovedana, ki priča o zadnjem letu življenja Josipa Broza - Tita.

V ponedeljek, 4. maja, je v senci aktualnega stanja, ki ga je povzročila pandemija covida-19, minilo štirideset let od smrti predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza - Tita. Mnogim je v spominu ostala prekinitev televizijskega programa, bila je nedelja popoldan, ko je napovedovalec takratne TV Ljubljana Tomaž Trček sporočil vest o predsednikovi smrti, znani pa so tudi prizori prekinjene nogometne tekme med Hajdukom in Crveno zvezdo v Splitu.

Slovenski politični vrh je nekaj pred tem prejel vnaprej dogovorjeno skrivno geslo Tekma je bila odpovedana. To je bilo namreč obvestilo, da je v ljubljanskem Kliničnem centru umrl predsednik SFRJ Josip Broz - Tito, tak pa je tudi naslov razstave v Muzeju novejše zgodovine, ki prikazuje zadnje leto njegovega življenja.

Že v prvih mesecih leta 1980 so jugoslovanski in tuji mediji na veliko poročali o Titovih zdravstvenih težavah, ko so ga kmalu po novem letu sprejeli v Kliničnem centru v Ljubljani, takrat eni najmodernejših zdravstvenih ustanov v državi.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so pripravili razstavo o zadnjem življenjskem obdobju Josipa Broza. Natanko leto pred smrtjo je maja 1979 obiskal Bohinjsko Bistrico, istega leta septembra je gostoval na Kubi, še isti mesec se je udeležil mediteranskih iger v Splitu, njegovo zadnje potovanje pa je bilo v Romunijo.

Na razstavi predstavljajo, kaj se je dogajalo v zadnjih mesecih njegovega življenja in kako je potekalo zdravljenje v Kliničnem centru. Moč je prisluhniti tudi štirim pričam zadnjih Titovih mesecev. Razstavo sicer sestavlja bogato fotografsko gradivo iz muzejske fototeke ter gradivo drugih institucij, v sestavljanju zgodbe zadnjih dni med Ljubljano in Beogradom. Prikazani so tudi (ne)znani drobci iz življenja zadnjega voditelja Jugoslavije, ki je čez dobrih deset let dokončno razpadla v mednacionalnih vojaških spopadih.

Na ogled sta Titova bolniška halja pa tudi uniforma bolniške sestre, ki je skrbela zanj in ga v času zdravljenja negovala. Predstavljen je tudi scenarij pogreba, ki je bil skrbno pripravljen že dva meseca pred Titovo smrtjo, ko se je bolnikovo stanje kritično poslabšalo. V muzeju hranijo tudi njegovo posmrtno masko, ki ji je na razstavi namenjeno posebno mesto, posebna pa je tudi njena zgodba. Razstava bo na ogled do 28. junija

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT