Včeraj so na Zlatem polju podpisali pogodbo za projekt celovite energetske sanacije petih izobraževalnih ustanov. / Foto: Gorazd Kavčič

Energetska obnova petih stavb

Včeraj so na Zlatem polju partnerji slovesno podpisali pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za projekt celovite energetske sanacije izobraževalnih ustanov na tej lokaciji.

Kranj – V projektu, za katerega so se dogovorili leta 2016, lani pa ga je vlada potrdila, bo energetsko obnov­ljenih pet stavb: poslopje Fakultete za organizacijske vede, Šolskega centra Kranj in Dvorane Zlato polje, Dijaškega in študentskega doma Kranj in Gimnazije Franceta Prešerna. Zasebni partner v projektu je podjetje Petrol, ki sodeluje s partnerjema Domplan in Gorenjske elektrarne. Skupni stroški projekta znašajo 4,7 milijona evrov, glavnina je javnega denarja, ministrstva za šolstvo in kohezijskih sredstev.

Okoli 1,7 milijona evrov bo zagotovil zasebni partner. Pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu so včeraj podpisali: rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, dekan Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru prof. dr. Iztok Podbregar, direktor Šolskega centra Kranj in Športne dvorane Zlato polje Jože Drenovec, ravnateljica Dijaškega in študentskega doma Kranj Judita Nahtigal, ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna Mirjam Bizjak in član uprave podjetja Petrol Jože Bajuk. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki je v svojem nagovoru dejala, da v tem dejanju vidi simbol optimizma in usmerjenosti v prihodnost, s podporo znanju, ki ga izkazuje projekt, pa odražamo družbeno odgovornost do ljudi in okolja.

Navzoče sta ob slavnostnem podpisu partnerske pogodbe nagovorila tudi dekan fakultete za organizacijske vede Kranj Iztok Podbregar in Zdravko Kačič, rektor vodilne partnerice v projektu, Univerze v Mariboru, ki ji pripada kranjska fakulteta. Dekan je dejal, da so se izobraževalne ustanove na Zlatem polju, ki šolajo okoli 3500 mladih, pri tem projektu združile v »kampus«, učinki sinergije se bodo pokazali v prihodnje. Že zdaj pa je sodelovanje ustanov na izobraževalni vertikali lahko zgled tudi drugim. Rektor Univerze v Mariboru je prav tako pohvalil lep primer povezovanja med srednjimi šolami in fakulteto pri sanaciji, katere cilj je varčnejša in učinkovitejša raba energije. Napovedal je, da namerava univerza v naslednjih letih obnoviti še nekatere druge fakultete, spregovoril je tudi o posodobitvi raziskovalne opreme.

Kot pomemben pa ta energetski projekt vidi tudi član Petrolove uprave Jože Bajuk, češ da je to njihov prispevek mlajšim generacijam. Obnova bo omogočila trajnejše energetske rešitve z določitvijo in spremljanjem prihrankov pri rabi energije. Projekt energetske obnove, ki predvideva obnovo zgradb in posodobitev virov ogrevanja, naj bi začeli in predvidoma končali še letos, pa pričakuje dekan fakultete Iztok Podbregar. Zdaj še čakajo na gradbeno dovoljenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 44 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...