Nova kanalizacija ob širitvi cone

Na Mestni občini Kranj napovedujejo, da bosta Komunala Kranj in Medobčinski inšpektorat Kranj preverila urejenost odvoda odpadnih vod iz vseh objektov v Industrijski coni Hrastje.

Hrastje – Nedavno večkratno onesnaženje reke Save v Hrastju z modro galico, ki so jo v javno kanalizacijo izpustili v enem od podjetij v Industrijski coni Hrastje, je bilo zelo zgovorno opozorilo, da je na območju, kjer Mestna občina Kranj (MOK) načrtuje 28 hektarjev veliko poslovno cono, sistem javne kanalizacije neustrezen. To priznavajo tudi na občini, a obenem opozarjajo, da to ne opravičuje onesnaženja, za katero pa so – zanimivo – prvič izvedeli šele od nas.

»Občine smo res dolžne graditi in zagotoviti ustrezno odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Vendar to ne pomeni, da se v že zgrajene kanale lahko stekajo industrijske ali druge potencialno nevarne odpadne vode, ki v to kategorijo ne sodijo. Območje Industrijske cone Hrastje je sicer povezano z mešanim kanalom, vendar so vsi subjekti na tem območju dolžni svoje odpadne vode pravilno shranjevati, čistiti oziroma odvajati skladno z zakonodajo,« so pojasnili.

MOK bo sicer fekalno in meteorno kanalizacijo na območju poslovne cone Hrastje reševal v okviru priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Hrastje. »Prostorski akt je v fazi priprave za pošiljanje za prva mnenja nosilcem urejanja prostora. Predvidoma naj bi bil sprejet do konca leta 2020, če ne bo nepredvidenih okoliščin. Po sprejetju OPPN se lahko pridobiva gradbeno dovoljenje za izgradnjo infrastrukture na območju Industrijske cone Hrastje. Dejanska izvedba infrastrukture pa je odvisna tudi od proračunskih sredstev, sofinanciranja države in EU ter poslovnih subjektov, ki bodo gradili svoje kapacitete na območju OPPN Hrastje,« so razložili.

Na občini še napovedujejo, da bosta Komunala Kranj in medobčinski inšpektorat preverila urejenost odvoda odpadnih vod iz vseh objektov v coni Hrastje. »Lastniki, ki imajo industrijske odpadne vode, bodo morali zgraditi čistilne naprave, kajti tudi ko bo kanal zgrajen in zaključen s čistilnimi napravami, tako onesnaženih voda ne bodo smeli odvajati v javno kanalizacijo brez predhodnega čiščenja,« poudarjajo.

Spomnimo: V Hrastju je v marcu in aprilu najmanj trikrat prišlo do onesnaženja Save z modro galico. Dvajsetega aprila so gasilci ugotovili, da je bilo vir onesnaževanja družinsko podjetje Luznar. V podjetju so za Gorenjski glas pojasnili, da je do izlitja razredčene modre galice, ki nastaja ob jedkanju tiskanega vezja, v greznico podjetja in od tam naprej v reko Savo prišlo zaradi človeške napake in so takoj, ko so bili o tem obveščeni, tudi ustrezno ukrepali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT