Za varnost kolesarjev gre

V mesecu maju bodo policisti izvajali poostren nadzor nad kolesarji. Glavni namen akcije je spodbuditi kolesarje k varnemu kolesarjenju. Kolesarji smo v prometu namreč med najbolj ranljivimi skupinami in pogosto smo za to krivi sami. Po rezultatih analiz preteklih let namreč vsaj trije od štirih kolesarjev med vsako vožnjo naredijo vsaj en prekršek. In katere prekrške največkrat zagrešimo kolesarji?

• Neustrezno prečkanje cestišča. Na prehodu za pešce mora kolesar stopiti s kolesa in prečkati cestišče kot pešec. Kolesar mora pešcu tako kot druga vozila na prehodu za pešce ustaviti.

• Vožnja v rdečo luč semaforja. Tudi če je križišče prazno, moramo počakati na zeleno luč. Pri vožnji z avtom nam je to pravilo povsem jasno, a na kolesu ga tako radi pozabljamo.

• Vožnja po pločniku ali coni za pešce. Pločniki so rezervirani za pešce, zato moramo tudi kolesarji po pločniku hoditi ob kolesu. Kolesarji smo v pešconi dobrodošli, a le tako, da ne ogrožamo pešcev. Kolesar mora v pešconi prilagoditi hitrost na največ pet kilometrov na uro in način vožnje.

• Vožnja pod vplivom alkohola. Mimo so časi, ko smo si dejali: »Danes lahko pijem alkohol, saj sem s kolesom.« Kolesarjenje pod vplivom alkohola je eden izmed pogostejših razlogov za nesreče.

• Telefoniranje med kolesarjenjem. Pa tudi uporaba opreme ali naprav, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja kolesa. Ko sedemo na kolo, se torej poslovimo od telefonov, slušalk in podobnih zadev, s katerimi si krajšamo čas na kolesu.

• Vzporedna vožnja kolesarjev. Kolesarji se lahko vozimo le drug za drugim. Če skupino sestavlja več kot pet kolesarjev, se moramo razdeliti v več manjših skupin. Med skupinami mora biti dovolj prostora, da nas avtomobili lahko prehitevajo.

• Kolesarjenje brez luči. Ponoči in v poltemi moramo uporabljati luči. Kolesar mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na sprednji strani prižgan žaromet za osvetljevanje ceste. Sprednji žaromet oddaja belo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti kolesar pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo.

• Vožnja v napačno smer. Po cestnoprometnih predpisih morajo kolesarji voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Pri tem morajo voziti po desni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu glede na dovoljeno smer vožnje. Na dvosmerni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu pa morajo voziti po desni strani steze, poti ali pasu. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje, ne več kot en meter od roba vozišča.

Za svojo varnost moramo kolesarji najprej poskrbeti sami. V maju nam policisti pri tem pomagajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.