Tudi pri frizerskih in kozmetičnih storitvah je treba spoštovati samozaščitne ukrepe. / Foto: Gorazd Kavčič

Čakali tudi po tri ure

Z minulim tednom so po slabih dveh mesecih vrata znova odprli tudi frizerski in kozmetični saloni, kar so mnogi že težko čakali.

Kranj – Tudi izvajalci frizerskih in kozmetičnih storitev ter njihove stranke morajo v času epidemije upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kako je to videti v praksi?

»Opremili smo se z maskami, razkužili, nakupili smo vizirje, zaščitna očala in ogrinjala za enkratno uporabo,« je pojasnila Janja Bešter Leban, lastnica Frizerskega studia Levček v Centru Kranja. Prvi dan, ko je bil naval po vseh frizerskih salonih, so stranke pri njih čakale tudi po tri ure. Ker naročanja strank po telefonu v salonu Levček že prej ni bilo, so uvedli vrstni red s številkami. Odzivi strank so bili po besedah lastnice pozitivni, saj so lahko vmes spili kavo ali šli po opravkih. Zaradi majhne površine salona lahko dela le ena frizerka z eno stranko. »Po vsaki stranki moramo delovni prostor in uporabljeno opremo razkužiti. Podaljšali smo delovni čas, da nam uspe priti na zeleno vejo in da lahko delamo vse zaposlene, sicer bi ena morala ostati na čakanju,« je razložila Bešter Lebanova.

Opozorila je še na nekaj pomanjkljivosti glede navodil za izvajanje frizerskih storitev. Po njenem bi bilo dovolj, da bi bile maske obvezne le za stranke. »Naše delo je natančno in ko si nadenemo masko, očala in pri določenih strankah še vizir, ne vidimo nič, vse je zarošeno in nevarno za ureznine. Tudi to, da mora biti med strankami dva metra, se mi zdi nerealno, saj imamo vsi maske.«

Prostore čistijo tudi energetsko

Mojca Zaplotnik Jamnik, lastnica kranjskega kozmetičnega salona Studio Ma, pravi, da so pri njih že prej imeli zelo visoke higienske standarde, zato jim predvideni ukrepi ne prinašajo velikih sprememb. Razkuževanju so že prej posvečali posebno pozornost, so pa pri tem sedaj še bolj dosledni, saj razkužujejo vse, česar so se dotikale zaposlene in njihove stranke, tudi POS-terminale za plačevanje s karticami, razkuževanje kljuk je še pogostejše ... Skrbijo celo za energetsko čiščenje prostorov. Za stranke so namestili dodatna razkužila, na vhodna vrata pa nalepili masko, da jih spomnijo na njihovo uporabo. »Stranke po novem naročamo na daljše obdobje, da se ne srečujejo in da ne prihaja do čakanja v čakalnici,« je razložila.

Zaščitne maske so pri delu uporabljale že prej, so jim pa tuji vizirji. »So priporočeni, a je določene storitve z njim težko opravljati,« je opozorila. NIJZ do umiritve epidemije odsvetuje ličenja obraza in podaljševanja trepalnic. »To razumem tako, da so nam, strokovnjakom, zaupali, naj sami iz svoje prakse in poznavanja strank presodimo, ali bomo storitev lahko varno opravili,« je pojasnila Mojca Zaplotnik Jamnik in dodala, da pri njih ne izvajajo permanentnega ličenja, pri katerem je večja možnost okužbe.

Naval so pričakovali

Tudi v Sprostitvenem studiu Sara v Radovljici sledijo navodilom NIJZ, da skrbijo za svojo varnost in varnost strank, je povedala lastnica Sara Mencinger. »Po ponovnem odprtju je bil naval strank pričakovan, saj smo imele klice že ves čas epidemije, a žal z delom nismo smeli začeti prej. Največji problem so bile za nas stranke z medicinsko pedikuro, ki imajo resnično težave in smo jih sprejele najprej. Smo pa stranke kljub navalu uspešno razporedile čez celoten delovnik in si tudi zagotovile čas, potreben za razkuževanje,« je razložila. Izvajajo vse svoje storitve, a z določenimi prilagoditvami. Uporabljajo vso zaščitno opremo in pazijo, da je v salonu samo ena stranka oz. da se stranke med seboj ne srečujejo. Poudarila je, da so se uspešno prilagodili na sistem dela v času epidemije in da ne zaznavajo bistvene razlike, saj da so že prej podobno skrbeli za čistočo in dezinfekcijo v salonu.

»V teh časih je prav, da smo pazljivi, da skrbimo za zdravje in prilagodimo delo, kakor je le možno. Če bomo pazili, nam ne bo treba ponovno zapirati salonov, kar bi za nas predstavljalo ponoven izpad dohodka,« je še opozorila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...