Staremu Hotelu Zlatorog, ki je že skoraj desetletje opuščen, popolnoma izropan in razpadajoč, se z novim lastnikom vendarle obetajo boljši časi. / Foto: Gorazd Kavčič

Stari Hotel Zlatorog želijo porušiti

Hotel Zlatorog v Ukancu je v tako slabem stanju, da ga želi novi lastnik porušiti in na njegovem mestu zgraditi nov, sodoben hotelski kompleks. V ta namen se začenja postopek spremembe občinskega prostorskega načrta.

Novi kompleks Hotela Zlatorog naj bi imel po prenovi skupaj 192 ležišč, kar je trideset več kot doslej.

Bohinjska Bistrica – Sredi marca so v Bohinju pripravili javno predstavitev in razgrnitev predloga izhodišč za začetek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za Hotel Zlatorog v Ukancu, ki ga je skupaj s še nekaterimi bohinjskimi hoteli lani kupil Damian Merlak, eden najbogatejših Slovencev. Zlatorog je eden od tistih bohinjskih hotelov, ki ga je v sklopu podjetja Alpinum država leta 2002 prodala družini Pačnik, ta pa vanje ni vlagala.

Zlatorog je tako že od leta 2011 opuščen in popolnoma izropan. V starem hotelu je bilo 96 ležišč, v depandansi še dvajset, v Vili Zlatorog pa 46 ležišč.

Po načrtih, ki so jih izdelali v podjetju Šabec Kalan Šabec, naj bi propadajoče stavbe porušili in na njihovem mestu zgradili tri nove sodobne hotelske stavbe: hotel, depandanso in vilo. Načrtovani glavni objekt bo razgibanega tlorisa, sestavljen iz več oblikovno enakih stavb. Stavba bo podkletena, v kleti bodo parkirna mesta in servisni prostori; zunanja parkirna mesta bodo ohranjena le v območju obstoječega parkirišča. V pritličjih posameznih objektov bodo hotelsko preddverje, recepcija, trgovina, restavracija, zdravilišče s fitnesom in zunanji atrij. V štirih etažah nad pritličjem bodo hotelske sobe. Pozicija depandanse naj bi ostala takšna kot doslej, v polkleti namerava investitor urediti kongresno dvorano, enako načrtujejo z Vilo Zlatorog.

Stavbe bodo, kot zagotavljajo projektanti, zasnovane trajnostno in oblikovane na način, da se bodo v največji možni meri zlile s krajinsko podobo Triglavskega narodnega parka. Novi kompleks Hotela Zlatorog naj bi imel po prenovi skupaj 192 ležišč, trideset več kot doslej.

V kompleksu so poleg nastanitvenih in gostinskih kapacitet predvidene tudi dvoranske dejavnosti za športno-rekreacijsko ponudbo za zimsko sezono, ki jih na območju Bohinja primanjkuje. Manjšo večnamensko športno dvorano in bazen, ki bosta obratovala tudi v zimskem času, bodo lahko v okviru razpoložljivih kapacitet poleg gostov iz hotela uporabljali tudi zunanji gostje.

Kot so pojasnili na Občini Bohinj, so v postopku priprave OPPN do konca aprila prejeli vse smernice ključnih nosilcev urejanja prostora. Po opravljeni analizi prejetih smernic bodo pripravili končna izhodišča in predvidoma junija že objavili sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za Hotel Zlatorog.

Damian Merlak oziroma njegovo podjetje Merlak Investicije je sicer skupaj z Zlatorogom odkupil in lani tudi že prenovil Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu, Aparthotel Bohinj v Stari Fužini in Ski hotel Vogel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

delno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.