Vsaka stvar je za nekaj dobra

Za boljšo šolo (72)

Kljub temu da sta izobraževanje na daljavo in zaprtje šol številnim udeleženim povzročila velik šok in stres, se po večtedenskih izkušnjah kaže, da sta prinesla tudi veliko dobrega.

Tako učitelji kot učenci so bili iznenada vrženi v vodo in treba je bilo plavati, četudi je slabšim plavalcem voda tekla v grlo in jih dušila. Šole, ki so se v zadnjih dvajsetih letih dobro tehnološko opremile in učitelje ter učence usposobile za delo z računalniki, so splavale že v prvih dveh tednih. Tiste šole pa, ki so se v veliki meri srečevale z odporom do poučevanja s sodobnimi digitalnimi učnimi pripomočki in niso imele pregleda, kako so z računalniško opremo preskrbljeni njihovi učenci, so se ob zaprtju šol znašle pred velikimi težavami in hkrati tudi z izzivi. Izposoja šolskih računalnikov in zbiranje podarjenih, je dokaj hitro stekla, tako da je – po javno objavljenih podatkih – z računalniki in tablicami opremljenih vsak dan več učencev. Upajmo, da so tudi učitelji takoj, ko jih je konec marca strokovna skupina pod okriljem zavoda za šolstvo posebej opozorila na to, prenehali učencem dajati naloge, ki so terjale tiskanje in fotokopiranje, saj večina staršev doma nima potrebne opreme.

Učenje na daljavo je tudi pokazalo, da znaten del slovenskega podeželja nima ustrezne internetne povezave in so učitelji z učenci lahko komunicirali samo po telefonu. Mogoče bodo takšne občine sedaj veliko bolj zainteresirane, da se pridružijo evropskemu projektu Pametna vas, ki je leta 2018 nastal prav na pobudo slovenskega evropskega poslanca in predvideva, da se bodo tudi podeželske skupnosti opremile s sodobno digitalno tehnologijo in širokopasovnimi povezavami, ki bodo omogočale e-učenje in e-upravljanje.

Daleč najpomembnejša pridobitev učenja na daljavo pa je vzpostavljanje novih, veliko bolj poglobljenih odnosov med učenci in učitelji. Dobri in zavzeti učitelji so kljub številnim preprekam poiskali osebni stik s prav vsakim učencem in ga spodbujali k učenju ter ga v izjemnih razmerah bodrili v stiskah. Učenci so bili veseli pogovora z učiteljem, saj so bili mogoče prej v razredu spregledani, ker nikoli niso izstopali z znanjem ali pa se preprosto niso znali uveljaviti med veliko glasnejšimi sošolci. V teh osebnih srečanjih so tudi najstrožji in sitni učitelji izgubili svojo ostrino in so otrokom postali ljube osebe, ki se zanimajo zanje in jim želijo, da bi pri učenju uspeli.

Šolanje na daljavo je tudi učencem prineslo številna nova spoznanja, npr. koliko časa v resnici potrebujejo za šolsko delo, kateri predmeti jih bolj zanimajo od drugih, kaj zmorejo sami in kdaj bi potrebovali pomoč učiteljev. In kaj so se v tej zgodbi naučili starši? Uvideli so, kolikšna je motivacija njihovih otrok za učenje, koliko so delovni in samostojni in kako si znajo organizirati delo. V novi luči so spoznali tudi učitelje svojih otrok. Ne samo da jim priznajo zahtevnost učiteljskega poklica, ugotovili so tudi, kako so si učitelji različni v pristopih poučevanja. Kako se nekateri trudijo in zavzemajo za učni napredek prav vsakega učenca in kako spet drugi učenje na daljavo opravljajo z levo roko. Pri lajšanju težav učenja na daljavo in izobraževanju učiteljev za uporabo spletnih orodij je v teh kriznih razmerah pomembno vlogo odigral zavod za šolstvo s svojimi svetovalci in izmenjavo dobre prakse učiteljev.

Oddaj svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT