V kranjski občini so popisovanje odlagališč začeli v sredo. / Foto: Grega Eržen/MOK

Popisujejo odlagališča odpadkov

Minulo sredo so po slovenskih mestnih občinah potekale čistilne akcije, ki niso bile množične, saj so njihovo izvedbo prilagodili zaščitnim ukrepom zaradi epidemije. V Kranju popisujejo lokacije, kjer so večje količine odpadkov.

Kranj – Župani slovenskih mestnih občin so se na videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije dogovorili, da v vseh mestnih občinah pripravijo akcije čiščenja okolja. Zaradi razglašene epidemije so te potekale precej drugače, kot smo vajeni.

Odgovorni na Mestni občini Kranj so se odločili, da ekipe ob posebnih navodilih in varnostnih ukrepih do danes naredijo popis tako imenovanih črnih točk. Dela so se lotili v manjših skupinah z zemljevidom lokacij, na katere so opozorili občani, medobčinski inšpektorat, Komunala Kranj ali v krajevnih skupnostih. Najprej so minulo sredo odšli na akcijo predstavniki občine, enot Civilne zaščite, krajevnih skupnosti ter medobčinski inšpektorji in redarji na terenu. Pregledali so urbana naselja, še zlasti robove naselij, prečesali Stražišče, Pševo, Javornik, Čepulje, Planico, Lavtarski Vrh in obrobje krajevne skupnosti Bitnje, Gorenjo Savo, Rakovico, Besnico, Nemilje, Podblico in Njivice. Potapljači so pregledali območje med Zarico in Trbojskim jezerom, jamarji kanjon Kokre pod gostilno Arvaj, vodniki psov del Struževega in Okroglega, radioamaterji in enote prve pomoči pa območje Udin boršta.

Eni od akcijskih skupin, ki je pregledovala teren na območju Bobovka, se je pridružil tudi župan Matjaž Rakovec. »Človek ni vesel, ko naleti na kupe odpadkov sredi lepe narave, ekološki otoki pa so nedaleč stran. Še enkrat naprošam vse občane, naj odpadkov ne puščajo v okolju, pač pa jih odnesejo s seboj in pravilno odložijo v ustrezne zabojnike, na ekološke otoke ali jih odpeljejo v zbirne centre, če gre za večje kose,« je ob akciji povedal župan Rakovec in dodal, da bi bilo glede na precejšnjo količino odpadkov smiselno organizirati dve čistilni akciji: eno takoj, ko se bo situacija z epidemijo umirila, drugo, veliko in tradicionalno, ki v Kranju poteka pod okriljem Kranjskih tabornikov, pa jeseni.

»V prvi akciji bi poskrbeli za odvoz odpadkov z najbolj kritičnih točk in lepši videz sosesk, v katerih živimo, jeseni pa v čiščenje vključili tudi šole. Načrt je, da se hkrati s tem uvedejo zanimive vsebine, prek katerih bomo otroke ozaveščali o pomenu čistega okolja in posledicah nepravilnega odlaganja odpadkov v naravi,« je pojasnil vodja čistilne akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran Klemen Markelj. Vse do takrat bo možno morebitne novo odkrite točke sporočati oziroma vnašati v digitalni kataster, ki bo v kratkem dostopen na spletnih straneh kranjske občine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/23

sreda

15/28

četrtek

14/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

 

 
 

 

 
 
 

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...