Jakov Fak je bil v zadnji zimi uspešnejši kot sezono prej, kljub temu pa ni povsem zadovoljen. Kot pravi, ni bilo želene uvrstitve na stopničke ali medalje na svetovnem prvenstvu. / Foto: Gorazd Kavčič

Brez stopničk ni zadovoljstva

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak se pripravlja na novo sezono. Z lansko ni najbolj zadovoljen, razmišljal je celo o koncu kariere. »Mislim, da sem bil fizično bolje pripravljen, še vedno pa to ni zadoščalo za uvrstitev na stopničke,« pravi. Biatlonski vrh pri moških je bil predvsem v znamenju Norvežanov in Francozov.

Lesce – Biatlonci so bili eni redkih, ki so sezono s tekmovanji pripeljali do konca. Najboljši v slovenski reprezentanci je bil znova Jakov Fak. V skupnem seštevku svetovnega pokala je končal na 14. mestu, pred njim pa pet Norvežanov, štirje Francozi, trije Nemci in en Rus. Slovenski biatlonec, ki bo 1. avgusta dopolnil 33 let, je v pripravah na novo sezono. V zadnjih tednih je bil s športnimi aktivnostmi omejen na občino Radovljica. Z družino živi v Lescah. Konec preteklega tedna smo se z njim pogovarjali o minuli in novi sezoni.

Kako preživljate tedne, ki so predvsem v znamenju koronavirusa?

Treniram – kot običajno. Mislim, da ni kakšne velike razlike. Edino lokacijsko sem bil zaradi ukrepov omejen. Z družino smo bili doma in še bolje spoznali bližnjo okolico. Na novi dom v Lescah smo se že dobro privadili. Imamo zelo lepo občino, razgiban teren. Nekaj jo raziskujemo z družino, nekaj sam med treningom. Kot družina smo najbolj navezani na Šobec, povzpnemo se na Talež, prejšnji teden smo bili na Brezjah. Šli smo po Brezjanski poti miru, ki vodi po dolini potoka Peračica. Je prav prijetna.

Od zadnje tekme je minilo že nekaj časa. Kaj je pokazala analiza sezone?

To je bila moja 14. sezona v svetovnem pokalu. Analize so bile narejene, malo sem že pozabil na ugotovitve. Pokazale so, da bo treba še več trenirati, skušati izboljšati fizične lastnosti. Pogled v preteklo sezono pokaže tudi na velike razlike med reprezentancami, pri čemer so v ospredju tiste, ki zelo veliko denarja vlagajo tudi v bolj tehnične stvari, kot je priprava smuči, raziskovanje, kaj bi še pripomoglo k izboljšanju rezultata. Izstopajo Francozi in Norvežani. Po najboljših močeh se bo treba s tem spopasti in boriti tudi vnaprej.

Kako si razlagate njihovo izrazito prevlado?

Iskreno povedano, ne vem. Pogosto se kot tekmovalec vprašaš, ali so našli toliko boljši sistem priprave telesa ali pa mora biti razlika v samih smučeh. Drugega si ne znam razložiti. Seveda imajo zelo talentirane tekmovalce, a ti so tudi v drugih ekipah. Če pogledamo skupni seštevek svetovnega pokala, ki je zelo nazoren kazalnik, je pred mano pet Norvežanov, štirje Francozi, dva Nemca in Rus. Kar pet Norvežanov in štirje Francozi. To pomeni, da je spredaj skoraj celotna ekipa, da praktično kdorkoli pride iz teh dveh reprezentanc, je pri vrhu. Veliko je vprašanj. Med sezono se je s tem težko ukvarjati, iščeš razlage, razloge.

Kako ocenjujete svoj tekaški del? Lahko naredite primerjavo: ste bili počasnejši, hitrejši kot sezono prej?

Težko je primerjati, kako hiter sem bil letos v primerjavi s prejšnjimi sezonami. Po statistiki Mednarodne biatlonske zveze sem bil en odstotek počasnejši kot v lanski sezoni. Štejejo vse tekme, tudi ko imaš slabše smuči. Težko je oceniti na podlagi teh podatkov. Mislim, da sem bil fizično bolje pripravljen kot lansko sezono, še vedno pa to ni zadoščalo, da bi se uvrstil na stopničke.

Kako to spremeniti?

Rešitev ni samo v samem treningu, tudi v materialu. To ni tako enostavno. Sredstva so omejena. Pred leti smo bili na tak način precej konkurenčni, sedaj je težje. Kakorkoli že je, kot športnik moraš biti optimističen. Verjamem, da bo vsak na svojem področju poskušal narediti najbolje, kar zna. Jaz bom na svojem in to je to. Več kot to ne gre, ni v moji moči.

Gledano na splošno: ste s sezono zadovoljni ali ne?

Precej bolj bi bil zadovoljen, če bi osvojil medaljo na svetovnem prvenstvu ali bil na tekmah svetovnega pokala kdaj na stopničkah. Nisem najbolj zadovoljen. Do sebe imam visoka pričakovanja, da se vsaj nekajkrat uvrstim med najboljše tri v sezoni. Taka pričakovanja ima še sto fantov na startu. Bom poskušal v naslednji sezoni, saj druge ni.

Po sezoni se je med drugim poslovil Francoz Martin Fourcade.

Naredil je res veliko v tem športu. Malo jih je, vprašanje, ali sploh kdo, ki mu bo v tem lahko konkurenčen.

Tudi vi ste razmišljali o koncu kariere. Je bil to le slab trenutek?

Takrat sem tako razmišljal, in sicer iz več razlogov. Eden izmed teh je bil nezadovoljstvo s sezono. Povedal sem, kakor sem takrat čutil. Bil sem res precej razočaran. Odločil sem se, da bom treniral še naprej. Do kdaj, bomo pa videli. Predvsem je to stvar realizacije med sezono. Upam, da bo pred začetkom sezone v meni veliko želje po tekmovanju in da se bo v zvezi s koronavirusom vse odvilo tako, da se bo sploh lahko tekmovalo, da sezona bo.

So kakšne spremembe, npr. glede ekipe, treninga ...?

Kakšnih večjih sprememb ni. Če bom mislil, da je treba narediti kaj drugače, se bom o tem dogovoril s trenerjem. V načrt programa treninga bom skušal v večji meri vključiti tudi svoje izkušnje.

Kdaj so se začele priprave na novo sezono?

Pri športnikih brez športa ne gre, tako da sem tudi po koncu sezone ostal aktiven. Po prvem maju se začnejo treningi po programu. V zadnjih tednih sem bil večinoma na gorskem kolesu.

Kako je z motivacijo, ko se zaradi epidemije covida-19 stvari spreminjajo, tudi glede športnih tekmovanj?

Po eni strani se s tem sploh ni smiselno ukvarjati, saj to ni odvisno od mene. Pravzaprav je odvisno od vseh nas. Mislim, da smo v Sloveniji kar disciplinirani glede upoštevanja navodil. Verjamem, da bodo strokovnjaki, ki to vodijo in dajejo navodila, že našli način. Jaz se s tem niti nimam namena ukvarjati.

Je pa v teh razmerah prednost, da so tudi doma dobre možnosti za trening.

Zadovoljen sem z naravnimi danostmi, ki jih imamo v Sloveniji in nudijo številne možnosti za trening. Imamo tudi Pokljuko, kjer lahko treniramo.

V novi sezoni bo vrhunec prav svetovno prvenstvo na domači Pokljuki. Ste z mislimi že tam?

Z mislimi sem trenutno doma in naj tako ostane. Še dovolj bo časa razmišljati o Pokljuki in o tem, kako bo, ko bo. Zavedam se, da je pred vrati domače svetovno prvenstvo. To pa je za enkrat to.

Kako ste v teh dneh s puško?

Vsak dan z njo lahko opravim suhi trening, kar je zelo koristno.

Za konec še pogled na slovenski biatlon. Ekipno ste fantje napredovali.

Tako je. Napredek je bil in želim si, da bi v naslednji sezoni naredili še korak naprej. Verjamem, da smo tega sposobni, da lahko pridemo tudi na stopničke. Vse bomo naredili, da bo tako. Kar se tiče ženske reprezentance, pa težko komentiram, ker se ne srečujemo prav pogosto. Nimam direktnega vpogleda. Vem pa, da dobro trenirajo, in si želim, da bi napredovale. Ne gre pa čez noč. Potrpežljivo in korak za korakom.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

16/28

četrtek

18/26

petek

15/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. julij 2020

Planinsko-pohodniški izlet: Sivka

RAZSTAVE / Tržič, 2. julij 2020

Ljudska glasbila sveta

IZLETI / Naklo, 2. julij 2020

S kolesom na Bled

DELAVNICE / Tržič, Jezersko, 2. julij 2020

Praktično turistično izobraževanje

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

Planinski tabor na planšariji Dolga njiva

DELAVNICE / Kropa, 3. julij 2020

Delavnica graviranja in cizeliranja

RAZSTAVE / Kamnik, 3. julij 2020

Več kot pogled

 

 
 

 

 
 
 

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 22:00, 1. julij

In nimam babice.. več,
Branko, ti povej kako in kaj?

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 18:20, 1. julij

Če nimaš še vnukov, potem pa vprašaj babico.
Če bi bil pa predsednik vlade Šarec, bi pa reku:

..................................Šarec, TO MI DELI !

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 17:33, 1. julij

zaprite meje pa čao

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 14:15, 1. julij

Nimam vnukov še...

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 13:39, 1. julij

Vprašaj vnuke, to vedo že vrtčevski otroci.

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 13:22, 1. julij

Čemu sedaj 1400 testov na dan, če jih toliko ni bilo niti v času najhujše epidemije?

Položaj delavcev še slabši / 08:33, 1. julij

V našem podjetju kjer sem zaposlen je pred leti sindikat ( kovin. elektro) poskrbel za par centov cenejšo ozimnico, danes tudi to ne več. Ni...