Prvič na seji v času epidemije

Bohinjski občinski svet se je nedavno sestal na prvi redni seji po razglasitvi epidemije. Svetniki so ocenili dosedanje ukrepe in se pogovarjali o tem, kako pomagati posameznikom in gospodarstvu.

»Seveda bo potreben tudi kakšen rez pri že načrtovanih investicijah. Prednostno bomo izpeljali vse tiste, ki se zaključujejo in pri katerih imamo zagotovljeno sofinanciranje države, med preostalimi bomo pač morali izbirati.«

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svet se je pred dobrim tednom sestal na prvi redni seji v času od razglasitve epidemije. Sejo so, da so svetnikom zagotovili dovolj prostora in primerno medsebojno razdaljo, namesto v občinski stavbi organizirali v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Ena od glavnih tem dvanajste redne seje je bila tudi aktualna situacija v zvezi z epidemijo korona virusa ter načini, kako se občina odziva na razmere, povezane z njo. Kot ocenjuje župan Jože Sodja, so se v občini, ki sicer še vedno nima registriranega nobenega okuženega prebivalca, na izredne razmere odzvali hitro in učinkovito. »Ukrepali smo, še preden se je zganila država,« je poudaril župan.

Tako so že konec marca na korespondenčni seji sprejeli odlok o uporabi sredstev proračunske rezerve, s katerim so sprostili štirideset tisoč evrov sredstev za zagotovitev izvajanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije. Do sredine aprila so jih porabili nekaj več kot 31 tisoč, glavnino prav za nakup zaščitnih sredstev. »V prvih tednih smo se morali zanašati na lastne rezerve, saj smo od države pomoč dobili šele čez 14 dni. K sreči smo dovolj zgodaj napolnili skladišča, da smo z zaščitnimi sredstvi lahko takoj oskrbeli tako občane kot druge subjekte, od zdravstvenega doma do trgovin,« je povzel župan Sodja in napovedal, da bo naslednji korak občine pomoč ljudem in podjetjem za čim hitrejše odpravljanje posledic trenutne krize. V ta namen je že začel oblikovati posebno komisijo, ki bo zagotavljala, da se bodo ukrepi izvajali hitro in v skladu z ugotovljenimi potrebami.

Ob tem je poudaril, da je treba ukrepati premišljeno. »Ta trenutek še ne vemo, kakšen bo scenarij izhoda iz krize. Upamo, da ne bo najbolj črn. Za zdaj vemo, da je rebalans občinskega proračuna neizogiben, pregledali bomo najemnine, zamaknili plačila in občinske ukrepe uskladili z državnimi. Seveda bo, ker bo tudi prilivov v proračun manj, potreben kakšen rez pri že načrtovanih investicijah. Prednostno bomo izpeljali vse tiste investicije, ki se zaključujejo in pri katerih imamo zagotovljeno sofinanciranje države, med preostalimi bomo pač morali izbirati,« je na seji povedal župan.

Na vprašanje enega od svetnikov o tem, ali se bo občina za to, da se zaključijo investicije, tudi zadolževala, pa je župan načeloma odgovoril pritrdilno. »Če bo treba, se bomo za nujne zadeve, ki jih je treba izpeljati, morali tudi zadolžiti. V razumni meri, seveda.« Je pa pri tem poudaril, da ne gre prehitro delati načrtov in zaključkov, po drugi strani pa pravi, da želi, da se vsi pristojni začnejo takoj pogovarjati o načinih reševanja krize in o področjih, na katerih lokalna skupnost lahko pomaga tako posameznikom kot podjetjem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...