Sara Jaklič in Marija Jeglič sta uigrana kranjsko-ljubljanska naveza najuspešnejših slovenskih alpinistk zadnjih dveh let. / Foto: Marija Jeglič

Poskrbeli sta za vrhunske dosežke

Marca sta najuspešnejši slovenski alpinistki zadnjega obdobja Sara Jaklič in Marija Jeglič na odpravi na norveškem otoku Senja preplezali več zahtevnih smeri. V Kranju pobuda za dobrodelne Zgodbe iz izolacije.

Sara Jaklič (AO PD Kranj) in Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica) sta se še pred epidemijo covida-19 odpravili na norveški otok Senja. Ta je že del polarnega kroga. Tako sta na severozahodu Norveške preplezali dve prvenstveni smeri Postrv na suhem in Slepeče luči, opravili pa še šest drugih vzponov ter tako najbolje izkoristili zahtevne razmere z obilnimi snežnimi padavinami, ki so krojile njuno odpravo.

»Najino odpravo na Senji je najbolj zaznamovala spremenljivost vremenskih razmer. Pričakovali sva, da bo vremenska napoved stabilnejša, a sva se morali prilagoditi. Posledično sva imeli zaradi slabega vremena poleg plezanja dovolj časa tudi za avanture, ki dajejo življenju malo drugačno barvo. Spremenljivost vremena vpliva tudi na spremenljivost razpoloženja, a nama je kljub temu uspelo ohraniti radoživost in veselje do plezanja, kar se nama v tovrstnih situacijah zdi najpomembneje. Ko si enkrat sproščen, se stvari začnejo dogajati (skoraj) same od sebe. Alpinisti se vedno želimo spopasti s še težjim in višjim, vendar sva s šopkom najinih prvenstvenih in ponovljenih smeri zelo zadovoljni,« je povedala vodja odprave Sara Jaklič, najuspešnejša slovenska alpinistka minulega leta.

»Sari in Mariji je kljub muhastemu vremenu uspelo preplezati kar nekaj dobrih smeri na severu Norveške. Izstopata seveda dve prvenstveni kombinirani ledno-skalni smeri. Je pa njuna alpinistična odprava poleg dobrega plezanja tudi dokaz, kaj pomeni pravo in iskreno prijateljstvo. Tudi to je ena bistvenih lastnosti alpinizma, vsaj s te bolj človeške strani. Lahko zaključim, da nadaljujeta visoko raven slovenskega ženskega alpinizma,« je njuno odpravo ocenil Miha Habjan iz Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije.

Najuspešnejši slovenski alpinistki zadnjega obdobja, ki sta skupaj preplezali številne smeri v slovenskih gorah, raziskovali strme stene Madagaskarja, ZDA in Dolomitov, ledne slapove Kanade in se udeležili odprav SMAR – slovenske mladinske alpinistične reprezentance v Maroko in Gruzijo, sta dobro uigrana naveza. »Mogoče je najina močna točka ta, da sva kljub podobnostim različni – ena je velika, ena majhna. Ker sem jaz večja, mi lahko Sara stopi na rame, da sploh doseže detajl smeri, ga prepleza in potem lahko še jaz prilezem za njo. Ob tem pa dobro navijava ena za drugo in se spodbujava. Skupaj zmoreva! Odpravo na Senjo je že od začetka spremljal kakšen neljubi pripetljaj, vendar sva se z njim spopadli zelo sproščeno. Tako sva se imeli kljub mnogim nevšečnostim prav fino,« pravi Marija Jeglič, ki je odpravo Senja 2020 po vrnitvi v Slovenijo predstavila v Zgodbah iz izolacije, ki so na pobudo Alpinističnega odseka PD Kranj pod okriljem Komisije za alpinizem PZS zaživele v času epidemije covida-19. Dobrodelno obarvana alpinistična predavanja potekajo vsak četrtek in so brezplačna. Za ogled se je treba le pravočasno pridružiti v spletni predavalnici Zoom, vsi gledalci pa so vabljeni tudi k donacijam za pomoč družinam oziroma organizacijam po izboru predavateljev. Doslej so to družina Dava Karničarja, Gorska reševalna zveza Slovenije in Društvo Izhod Teen Challenge. Vsa pretekla predavanja si je mogoče ogledati na spletni strani KA PZS, kjer so še vedno objavljeni tudi podatki za donacije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...