Sekretar AVK Triglav in član strokovnega sveta Zveze vaterpolskih društev Slovenije Tadej Peranovič / Foto: Tina Dokl

Vaterpolisti so še vedno na suhem

Članska ekipa vaterpolistov kranjskega Triglava je v tej sezoni osvojila naslov pokalnih prvakov, dragocene izkušnje so nabirali v Regionalni vaterpolo ligi, ob začetku državnega prvenstva pa so zaradi epidemije covida-19 tekmovanje prekinili, saj so bazeni zaprti že od sredine marca. Upanje na skorajšnje treninge daje možnost odprtja letnega bazena, vodo pa že močno pogrešajo.

Kranj – Med športniki, ki jim je epidemija odnesla možnosti treniranja in tekmovanja, so tudi vaterpolisti. Sprva je Zveza vaterpolskih društev Slovenije sprejela sklep o prekinitvi tekmovanj do 4. aprila, kasneje pa ga je podaljšala za nedoločen čas. Kaj to pomeni za športnike in klube sva se pogovarjala z nekdanjim vaterpolskim reprezentantom, sedaj pa s sekretarjem AVK Triglav Tadejem Peranovičem, ki je tudi član strokovnega sveta Zveze vaterpolskih društev Slovenije.

Še ne zaključena sezona je bila za kranjski klub nekaj posebnega, saj ste znova začeli nastopati v mednarodnem tekmovanju, ki se je končalo na začetku marca. Kakšne so vaše izkušnje?

Pred letošnjo sezono je klub dobil novo upravo, ki si je postavila tudi nove cilje. Eden izmed njih je bil, da člansko moštvo znova začne nastopati v mednarodni konkurenci. V klubu je mlada, perspektivna članska ekipa, vedeli pa smo, da fantje svoje znanje lahko nadgradijo le v močnejši konkurenci. Izkušnja je bila zelo dobra, saj je ekipa zelo napredovala. Seveda si v prvi sezoni nismo mogli zastaviti visokih rezultatskih ciljev, vendar pa to ni bila prioriteta. Naš glavni cilj je bil, da moštvo napreduje, kar pa pomeni vsaj štiri do pet let kakovostnega programa in trdega dela. Želimo si namreč, da bi skozi razvoj igralcev znova imeli konkurenčno člansko ekipo, ki bi lahko računala na ponovno uvrstitev na člansko evropsko prvenstvo.

Je v trenutnih razmerah moč načrtovati prihodnost razvoja kluba in tudi športa?

Dejstvo je, da nam je epidemija covida-19 povzročila kar nekaj skrbi, saj imamo v klubu tako vsebinsko kot finančno zahteven program. Odvisni smo od denarja sponzorjev in donatorjev, denarja iz javnih sredstev letnih programov športa na lokalni ravni in iz članarin enostavno ni zadosti. Mislim, da sedanje težave najbolj občutimo klubi, ki želimo razvijati programe, ki gredo preko lokalnih skupnosti. Zato upamo, da bodo čim prej spet normalni pogoji za vadbo, da bomo lahko spet šli v bazen in da bomo lahko spet pripravljali izhodišča za naprej in skušali slediti svojim ciljem razvoja kluba.

Koliko časa vaše ekipe ne trenirajo?

Vadba se je prekinila 14. marca. Posamezna tekmovanja, predvsem za mlajše, so se odpovedovala že prej. V Zvezi vaterpolskih društev Slovenije smo se nato odločili, da se vsa tekmovanja odpovejo do 4. aprila. Kasneje je padla odločitev, da se vsa tekmovanja do nadaljnjega odpovejo. Trenutno čakamo na odločitev stroke in vlade, kdaj se bodo odprli bazeni in kakšna bo možnost vadbe. Takrat bomo vedeli, kaj bo z zaključkom letošnje sezone.

Pri sosedih na Hrvaškem so te dni že odprli bazene in tudi vaterpolisti že trenirajo. Kako kaže pri nas?

Seveda upam, da se bodo bazeni čim prej odprli. S kluba smo dali pobudo na Mestno občino Kranj, Zavod za šport in Športno zvezo s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije glede vpliva klora na virus. Vemo, da so se določene javne športne površine že odprle, in mislimo, da bi se lahko čim prej odprl vsaj letni bazen. Je pa seveda še prej treba pripraviti nekakšen protokol obnašanja na bazenu. Od tega, koliko ljudi lahko pride na bazen, do tega, kje se kdo lahko giba. Tak protokol že imajo na Hrvaškem, kjer so ta teden že odprli bazene in lahko vadijo tako plavalci kot vaterpolisti.

Možnost odprtja letnega bazena morda vendarle pomeni zaključek državnega prvenstva, kjer vaši člani želijo osvojiti naslov prvakov?

Gotovo ta možnost je. V Kranju imamo primeren letni bazen. Nekaj dela bi bilo le s tem, da bi morali opremo prenesti iz zimskega v letni bazen. Dejstvo pa je, da je naša ekipa Regionalno ligo zaključila z zmago v Zadru, kar je bila za mlade fante lepa popotnica na nadaljevanje državnega prvenstva. Po prvotnih načrtih bi prvenstvo še vedno potekalo in naj bi se junija končalo s turnirjem štirih najboljših ekip. Ker se je po štirih kolih prekinilo, imamo sedaj več možnih scenarijev. Ker v naši ligi nastopata tudi dve moštvi iz drugih držav, ekipi Gradca in Borca iz Banjaluke, ti dve ekipi najbrž v nadaljevanju ne bosta več tekmovali, saj bi bila logična odločitev, da se na tuja prizorišča še ne potuje. Če pa bazeni še ne bodo kmalu odprti, pa bi bilo morda sprejemljivo, da se prvenstvo zaključi zgolj s turnirjem, ki bi ga odigrali v enem koncu tedna.

Kako fantje trenutno trenirajo?

V klubu smo se odločili, da člani trenirajo po programu suhe vadbe. Za nas je to sicer velik problem, saj je dejstvo, da noben trening na suhem ne more nadomestiti treninga v vodi. Način dela, razvoj mišic in funkcionalnost telesa so za športnika v vodi povsem drugačni kot pri drugih športih. Vseeno smo pripravili program vadbe, ki jo fantje izvajajo vsak zase in z aplikacijo Zoom. Vsak dan se ob določeni uri povežejo s trenerjem in delajo po programu. Po pogovoru s trenerjem Primožem Troppanom že načrtujemo, da bi se člani začeli dobivati na zunanjih terenih in kakšen skupen trening naredili tudi v naravi.

V upravi kluba se v zadnjem času trudite tudi za Projekt Relearn water polo campus (RWCAMP), ki povezuje sedem organizacij iz petih različnih držav. Za kakšen projekt gre?

Res smo bili v zadnjem času zelo aktivni pri pripravi projekta Erasmus+. S tem smo se prijavili za evropska sredstva za šport. Projekt na podlagi mednarodnega sodelovanja med vaterpolskimi klubi iz Italije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije ponuja priložnost za srečevanje športnikov, trenerjev, sodnikov in športnih uradnikov, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter za promocijo športnih dejavnosti, napredka in razvoja. Pripravljamo ga s pomočjo Fakultete za organizacijske vede, začel naj bi se 1. januarja prihodnje leto, trajal pa naj bi dve leti. Glaven dogodek projekta bo mednarodni izobraževalni kamp, kjer bi v desetih dneh ponudili vadbo v bazenu in predstavili izobraževanje, ki ga ponuja Fakulteta za organizacijske vede. Tradicija z dogodki vodnih športov, predvsem plavanja in vaterpola, je v Kranju zelo bogata. Letos imamo med kolektivnimi športi v Kranju največ kategoriziranih športnikov. Res pa je, da je v zadnjih letih zanimanje vaterpolo, tudi na račun težav naše zveze, malce manjše. Vseeno upamo, da bo gospodarstvo prepoznalo naš potencial. Občina nas je pri projektu Relearn water polo campus podprla in verjamem, da bomo s takimi projekti in aktivnostmi prepričali tudi druge, ki bi v Kranju lahko prepoznali možnost vrhunskega športa. Imamo ustrezno infrastrukturo, tradicijo, strokovnjake in program.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

16/28

četrtek

18/26

petek

15/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. julij 2020

Planinsko-pohodniški izlet: Sivka

RAZSTAVE / Tržič, 2. julij 2020

Ljudska glasbila sveta

IZLETI / Naklo, 2. julij 2020

S kolesom na Bled

DELAVNICE / Tržič, Jezersko, 2. julij 2020

Praktično turistično izobraževanje

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

Planinski tabor na planšariji Dolga njiva

DELAVNICE / Kropa, 3. julij 2020

Delavnica graviranja in cizeliranja

RAZSTAVE / Kamnik, 3. julij 2020

Več kot pogled

 

 
 

 

 
 
 

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 22:00, 1. julij

In nimam babice.. več,
Branko, ti povej kako in kaj?

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 18:20, 1. julij

Če nimaš še vnukov, potem pa vprašaj babico.
Če bi bil pa predsednik vlade Šarec, bi pa reku:

..................................Šarec, TO MI DELI !

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 17:33, 1. julij

zaprite meje pa čao

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 14:15, 1. julij

Nimam vnukov še...

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 13:39, 1. julij

Vprašaj vnuke, to vedo že vrtčevski otroci.

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 13:22, 1. julij

Čemu sedaj 1400 testov na dan, če jih toliko ni bilo niti v času najhujše epidemije?

Položaj delavcev še slabši / 08:33, 1. julij

V našem podjetju kjer sem zaposlen je pred leti sindikat ( kovin. elektro) poskrbel za par centov cenejšo ozimnico, danes tudi to ne več. Ni...