Druga izredna seja Občinskega sveta Občine Kamnik v tem mandatu je potekala preko videokonference.

Izdatki so zelo narasli

Občinski svetniki Občine Kamnik so se v sredo sestali na drugi izredni seji, ki pa je zaradi znanih razmer sploh prvič v zgodovini potekala preko videokonference. Glavna točka je bil rebalans proračuna, saj stroški za spopadanje z epidemijo in blaženje njenih posledic strmo naraščajo.

»Skupaj je bilo za ukrepe, ki so neposredno povezani z zagotavljanjem preventivnih ukrepov in odpravljanjem posledic epidemije na območju občine Kamnik, izstavljenih za 401.175,01 evra naročilnic in potrjenih del po pogodbi,« je povedal mag. Matjaž Srša.

Kamnik – Seje se je na svojih računalnikih udeležilo vseh 29 svetnikov pa tudi številni zaposleni na občinski upravi. Na dnevnem redu so imeli štiri točke, daleč največ razlag in razprave pa se je vrtelo okoli drugega rebalansa letošnjega proračuna.

»Težko leto je pred nami. Denar bo treba jemati povsod in številni projekti bodo morali počakati na boljše čase. Take situacije še nikdar nismo imeli in rebalans je zares nujen zaradi delovanja občinskega štaba Civilne zaščite, ki je že izdal naročilnice, ki pa so že višje od razpoložljivih sredstev. Denar namreč črpajo iz proračunske postavke, ki jo z rebalansom s sedanjih 250 tisoč evrov zvišujemo na 620 tisočakov,« je svetnikom pojasnil župan Matej Slapar. Za kaj vse, kako in predvsem za koliko denarja je Civilna zaščita (CZ) v občini od 7. marca dalje porabila denar, je svetnikom zelo podrobno predstavil načelnik Občinskega štaba CZ mag. Matjaž Srša. Za informacijsko tehnologijo oz. nabavo 16 prenosnih računalnikov so plačali okoli 14.500 evrov. Za materialno-tehnična sredstva, kamor sodijo zaščitne maske, razkužila, milniki, respiratorji, osebna zaščitna sredstva za Štab Civilne zaščite, gel za dezinfekcijo, rokavice, šotor za dekontaminacijo, zaboji s hermetičnim zapiranjem, razkužilo vodikov peroksid …, je bilo porabljenih dobrih 236 tisoč evrov, od tega največ denarja za nabavo zaščitnih mask. Pri različnih dobaviteljih so nabavili 211.050 različnih zaščitnih mask v vrednost 153.987,90 evra, edino merilo za nabavo pa je po besedah Srše bilo, kdo jim maske za primerno ceno sploh lahko dobavi in da imajo primerne certifikate. Dobrih 500 evrov so porabili za tiskanje našitkov CZ in nalepk za vhode v trgovine, lekarne in druge lokale, dobrih 800 evrov pa za obveščanje javnosti o poslovanju občine in upravne enote, stroške oblikovanja in tiskanja zgibank, ki so jih prejela vsa gospodinjstva, ter stroške tiskanja opozorilnih talnih nalepk. Najbolje je svetnike zmotila precej visoka postavka za Komunalno podjetje Kamnik (skoraj 133 tisoč evrov), ki v tem času kot pogodbeno podjetje zagotavlja 24-urno dežurstvo, postavljanje opozorilnih znakov in zabojnikov, razkuževanje in ostale aktivnosti po nalogu Občinskega štaba Civilne zaščite. Skoraj pet tisoč evrov so plačali pošti za raznos mask po vseh gospodinjstvih, enajst tisočakov pa je stala prehrana za člane štaba Civilne zaščite v času izrednih razmer.

»Skupaj je bilo za ukrepe, ki so neposredno povezani z zagotavljanjem preventivnih ukrepov in odpravljanjem posledic epidemije na območju občine Kamnik izstavljenih za 401.175,01 evra naročilnic in potrjenih del po pogodbi,« je povedal mag. Matjaž Srša. Svetniki delu Civilne zaščite niso oporekali in so jim izrekli veliko zahvalo, so pa imeli kljub vsemu veliko pripomb na rebalans. Po mnenju številnih je ta veliko preuranjen in pripravljen premalo strokovno, saj je v igri še veliko neznank (denimo kolikšna bo po novem povprečnina), prav tako v občinski upravi niso upoštevali že znanih dejstev (na primer najemnine za občinske prostore, ki jih občina v času epidemije ne bo zaračunala). Rebalans so na koncu potrdili s sedemnajstimi glasovi za in šestimi proti.

S sprejetim rebalansom so iz proračuna med drugim izpadli postavitev kipa mamuta, zamenjava kritine na gradu Zaprice, 100 tisoč evrov bo tudi manj na postavki za vzdrževanje cest, po drugi strani pa se je našlo dodatnih sto tisočakov za zbirni center v Suhadolah, dodatnih 60 tisoč evrov za pločnik Markovo–Vir in ureditev dodatnih enajstih sob za prenočevanje v Samostanu Mekinje.

Skupni izdatki v proračunu so tako ocenjeni v višini 27.843.275 evrov in so za 420.203 evrov oziroma 1,5 odstotka višji kot v sprejetem proračunu za leto 2020, a že zdaj je znano, da bo treba v letošnjem letu pripraviti še vsaj dva, če ne celo treh rebalansov proračuna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...