Matic Romšak, direktor Poslovne cone Komenda / Foto: Aleš Senožetnik (arhiv Gorenjskega glasa)

Prodana skoraj vsa zemljišča

V komendski poslovni coni so lani prodali skoraj vsa prosta zemljišča ter dolgove zmanjšali pod mejo pet milijonov evrov. Do konca letošnjega leta računajo, da bi lahko poplačali preostanek.

Pridobili so že soglasje za 2,5 hektara zemljišč t. i. Žabjega rajona.

Žeje pri Komendi – V Poslovni coni Komenda so tudi v lanskem in začetku letošnjega leta nadaljevali prodajo zemljišč. Kot nam je povedal direktor podjetja Matic Romšak, so prodali domala vsa in v cono pripeljali številna slovenska podjetja, med katerimi so denimo Veto, Ream, Altekskem, Chemie, Koviar, Matica MB, Valens, Zorman Investicije, SOS, Sejemske rešitve, Suma Projekt in drugi.

»Kar 94 odstotkov vseh kupnin smo namenili upniku DUTB, šest odstotkov kupnin pa je ostalo za poslovanje podjetja. Ker smo bili v letu 2019 uspešni tudi na nepremičninskem trgu, težav z zagotovitvijo likvidnostnih sredstev nimamo,« pravi Romšak. Podjetje je sicer poslovalo z minimalno izgubo, predvsem na račun plačevanja obresti na dane kredite za izgradnjo infrastrukture, sicer pa je bilo poslovanje pozitivno. Kot še dodaja Romšak, so zmanjšali tudi stroške poslovanja, kreditne obveznosti podjetja pa so se prvič spustile pod mejo pet milijonov evrov, zato se z upniki dogovarjajo o možnosti dokončnega poplačila dolgov do konca letošnjega leta. »Vse banke smo v zadnjih letih poplačali, ostal je le še dolg do DUTB (Družba za upravljanje terjatev bank, t. i. slaba banka, op. p.) v višini dobre štiri milijone evrov, če se bo leto optimalno izteklo, pa bomo upniku lahko iz prejetih kupnin namenili približno 3,6 milijona evrov.

V poslovni coni imajo tako na voljo še eno lastno zemljišče v velikosti 2500 kvadratnih metrov, posredniško pa prodajajo tudi parcelo, na kateri je možno zgraditi večji objekt velikosti 84 krat 84 metrov. Eden od zdajšnjih lastnikov pa bi prodal zemljišče v velikosti deset tisoč kvadratnih metrov. »Žal se je situacija v času koronavirusa malce zaustavila, vendar ker v osrednji Sloveniji prostih zemljišč v poslovnih conah skoraj ni, menim, da bodo tudi ta zemljišča v naslednjih mesecih prodana,« ostaja optimističen direktor Poslovne cone Komenda, ki je, kot kaže, bližje tudi rešitvi za izvzetih sedem hektarov površin. Gre za t. i. Žabji rajon, ki ga do sedaj še niso mogli komunalno opremiti, saj bi morali prej pridobiti okoljevarstveno soglasje. Vendarle se po Romšakovih besedah stvari tudi tu urejajo. S kranjskim zavodom za varstvo narave so namreč uskladili podrobnosti glede omilitvenih in drugih okoljskih ukrepov ter pridobili soglasje za pridobitev ustrezne dokumentacije za 2,5 hektara zemljišč. »Najpomembneje bo pridobiti gradbeno dovoljenje za izgradnjo komunalne infrastrukture ter vzdrževati okoljevarstveni režim v coni, kamor sodijo tudi pogozdovanje dodatnih površin, gradnja novih mlak za hribske urhe ter posaditev ekstenzivnega sadovnjaka,« o nadaljnjih ukrepih na tem območju pravi Romšak.

Življenje v coni sicer tudi v času epidemije covida-19 ni zamrlo. Deluje več kot polovica vseh podjetij, vsak dan pa delo začenjajo še nova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...