Preverjanje znanja na daljavo

Za boljšo šolo (70)

Še težje in odgovornejše kot je poučevanje na daljavo, bo zagotovo preverjanje in ocenjevanje znanja. Skupina strokovnjakov je šolam priporočila, naj meseca aprila naučeno predvsem preverjajo, in ne ocenjujejo. Naročajo, naj preverjanje ne bo preveč obsežno, tako kot so za poučevanje rekli, naj učitelji ne prenašajo šolskih urnikov na dom, pač pa naj premišljeno izberejo učna gradiva, ki bodo primerna sposobnostim otrok.

Izobraževanje na daljavo je tudi na tem področju razkrilo velike razlike med učenci. Nekateri v eni uri opravijo vse obveznosti za posamezni dan, medtem ko se drugi izgubljajo v obsežni učni snovi veliko dlje, kot če bi bili v šoli. Zlasti če jim pri učenju iz kateregakoli razloga ne morejo pomagati starši. Zato naj bi učitelji dnevno komunicirali z učenci, da bi lahko sproti preverjali njihovo odzivnost in temu prilagajali delovne obremenitve. Tudi v primeru, da ima šola dober pregled, kako se doma učijo posamezni učenci, je tudi pri preverjanju in ocenjevanju znanja zelo pomembno, da so učitelji dogovorjeni in usklajeni, kdaj in kako bo kdo pridobival ocene.

Enakomerna razporeditev ocenjevanja je že v normalnih razmerah velik problem, saj vemo, da je pridobivanje ocen večinoma skoncentrirano na zadnji mesec in pol pred polletno ali zaključno ocenjevalno konferenco. Pa ni treba, da je tako. Lahko bi sproti več ustno ocenjevali in pogosteje pisali krajše pisne kontrolne naloge, saj pravilnik o ocenjevanju jasno določa, da je znanje treba ves čas preverjati. Preverjanje z vrednotenjem znanja bi na ta način enakomerno porazdelili skozi vse šolsko leto in ne bi učencem povzročali toliko stresa s skoraj izpitnimi kontrolnimi nalogami, ki zajemajo učno snov celega polletja.

Glede na to, da v teh dneh boja s koronavirusom velikokrat rečemo, da bo življenje po epidemiji drugačno, upajmo, da se bo tudi naša šola v marsičem začela spreminjati in prilagajati potrebam sodobnega časa. Vsaj pri količini učne snovi, metodah poučevanja, ki bodo bolj upoštevale interese otrok, in pri vrednotenju znanja.

V tem šolskem letu pa bo v naslednjih dveh mesecih pač treba pridobiti ocene in po starem zaključiti šolsko leto. Če je bilo izobraževanje na daljavo naravnano predvsem na temeljne cilje učnega načrta, naj bo takšno tudi preverjanje in ocenjevanje. Učencem je tudi pri ocenjevanju treba zaupati, saj so ti prevzeli tudi odgovornost za učenje in pridobivanje znanja. Šolam je posebej naročeno, naj aprila zgolj preverjajo znanje, da bodo učenci spoznali metode ugotavljanja znanja. Zelo pomembni so osebni stiki s prav vsakim učencem, vsaj po telefonu. Le tako bodo učitelji vedeli, kaj se dogaja doma in koliko se učenci ukvarjajo s šolo. Znanje naj bi se preverjalo z učenčevimi ustnimi in pisnimi odgovori, praktični izdelki in avtentične naloge pa naj bi nastajali predvsem pri tehniki, gospodinjstvu, likovni in glasbeni umetnosti, izbirnih predmetih, kemiji, biologiji … Govorni nastopi so primerni za materni in tuji jezik.

Seveda mora biti preverjanje znanja usklajeno v strokovnih aktivih in oddelčnih učiteljskih zborih, da učenci ne bodo preobremenjeni. Glede na to, da so odnosi med učitelji in učenci v teh kriznih razmerah zelo dobri, saj že močno pogrešajo drug drugega, bo letos tudi ocenjevanje znanja dobro obrodilo in natrosilo veliko več petic kot v normalnih razmerah.

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.