Boris A. Novak, Lunin koledar, Praznična pesniška pratika, Goga, Novo mesto, 2020, 528 strani

Lunin koledar

»Rudi Šeligo je bil dedec, kot poreče ljudstvo. / Obraz kot izklesan v kamen, z gubami razbrazdan, / izraz kot nož nabrušen, a zglajen od znotraj, s čustvom, // preveč bolečim, da bi ga razkazoval. Obrzdan, / vseskozi pa napet od energije. S posluhom za besede, / z večno rezervo smeha, s postavo brez dvignjenega prsta, // s prezirom do pokvek in sključenih postav in bede / človeških ščurkov. Z očmi asketa, zaljubljenega v bujnost / teles in časa, z ognjem v očeh, ki je vrtal prav do srede // vprašanja, ali je srce Svobode temna Nujnost. / Ves svoj, a drugega in drugačnega iskalec, / odprt, a ves zapičen v svoj dom in svojo tujost, // enega samega stavka strastni raziskovalec, / osredotočen na bežeče, vnet za vse prekucije, / odrešilnih idej zanikovalec in pričevalec, // očarljiv gospod in zvest tovariš, zoper reperkusije / odporen in uporen, rojen vodja gradnje in razgradnje, / a z višjo stavo – pripovedovati ...« (str. 47)

Tisti, ki živimo pod vplivom poezije, smo še vedno pod vtisom Novakovega velikega epa Vrata nepovrata, ki je v treh knjigah izšel v letih 2014–2017. Komaj tri leta so minila in že je avtor na poligonu poezije izvršil nov desant z debelo pesniško pratiko. »Pesem za vsak dan v letu, ker pa je leto vedno prekratko, je pesnik dodal še nekaj mesecev, kak teden ima osem ali več dni … vsak dan nosi s sabo spomine in upanje, je rojstni dan, obletnica smrti, praznik. V zbirki beremo pesmi, posvečene pisateljem, igralcem, lutkarjem, filozofom, aktivistom … in tako je Lunin koledar tudi majhna enciklopedija slovenskega duha.« Tako so knjigo predstavili v založbi Goga. Za pokušino sem izbral prvi del pesmi Sadjevec za dušo Rudija Šeliga. V pratiki je umeščena na sredo, 22. januarja, na obletnico smrti pisatelja Rudija Šeliga (1935–2004). Umetnika besede sta si bila očitno blizu. Ko pa je Šeligo leta 2000 postal minister za kulturo, mu je Novak napisal epigram: »Ko se Rudi / od politike utrudi, / naj Šeligo / napiše novo knjigo!« Kako ga je sprejel? »Dolgo je, nem, strmel v ta epigram. / Nato se mi je ganjeno zahvalil in povabil / v Mesinga na sadjevec ...« To pesem sem seveda izbral tudi zato, ker je Šeligo dobršen del svojega življenja preživel na Gorenjskem, na Jesenicah in v Kranju. Avtor pa naj mi ne zameri, ker sem pesem »prozificiral«; verze sem ločil s poševnico, kitice pa z dvema. Kdor vstopi skozi Vrata nepovrata, si mora vzeti svoj čas, morda ga dolgo ne bo nazaj. Po Luninem koledarju pa lahko dejansko listamo kot po pratiki. Poezija za poetizacijo vsakdana.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT