Tomaž Lah, direktor kamniškega podjetja Nektar Natura, ocenjuje, da bodo posledice pandemije trajale več let. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv GG)

Naročil praktično nimajo več

Epidemija covida-19 je med prvimi prizadela področje turizma in vsa podjetja, ki so s tem tesno povezana. Tudi kamniško Nektar Naturo, kjer so večino delavcev poslali na čakanje. Upad naročil je na večini segmentov praktično stoodstoten.

Kamnik – Podjetje Nektar Natura se ukvarja s proizvodnjo sokov in točilnih naprav za točenje sokov, s katerimi so prisotni na številnih trgih od Kanarskih otokov, Švedske, Poljske, Češke in vse do Turčije. Njihovi glavni kupci so hotelske verige, restavracije, šole in cateringi. Kljub temu da proizvajajo sokove, se s pridelavo sadja ne ukvarjajo, ker ga v Sloveniji ni dovolj. Že zgoščeno sadje kupujejo na svetovnih trgih, in sicer tam, kjer je najboljše. Nato ga prepakirajo, zmešajo, dopolnijo ali glede na potrebe trga kako drugače pripravijo in kupcem ponudijo skupaj s svojimi točilnimi napravami. Že vrsto let ne skrivajo, da si želijo postati vodilni na svojem področju v Evropi – in to jim dobro uspeva. A prav tesna prepletenost z mednarodnimi trgi, tako dobavitelji kot končnimi kupci, jih dela tudi občutljive, kar se je pokazalo pri tokratni pandemiji covida-19. Njihova proizvodnja se je namreč zaustavila – naročil ni in delavce so morali poslati na čakanje.

»V našem poslu smo težave začutili takoj, ko so turisti iz Azije začeli manj potovati. Smo popolnoma odvisni od turizma, zato se težave pri našem poslu poznajo istočasno kot hotelom. Največji upad pa se je zgodil ob naraščanju obolelosti in državnih ukrepih in tako v tem trenutku beležimo praktično stoodstotni upad naročil na večini segmentov. Te dni tako skoraj ne poslujemo,« nam je povedal direktor podjetja Nektar Natura Tomaž Lah, eden od ustanoviteljev, ki so se tega posla lotili že leta 1995. Tudi pričakovanja niso prav optimistična. Turizem je namreč negativne posledice virusa začutil prvi in v vsej moči, sploh zaradi nepripravljenosti zdravstvenega sistema na pandemijo, kar se kaže po celem svetu. »Po mojih predvidevanjih bo turizem začel okrevati letos poleti, na predkrizno raven pa se ne bo vrnil več let. Malo zaradi recesije, ki sledi tej krizi, malo zaradi velikega znižanja cen turističnih namestitev in pa tudi zato, ker bo veliko podjetij, ki so s turizmom povezana, propadlo. Ne vemo, kako hitro bo okrevanje, upamo na najboljše. Vse druge panoge pa bodo po moji oceni začutile vpliv recesije, ki bo sledila zdravstveni krizi in bodo bolj na udaru takrat. Seveda si želimo, da bi bila recesija čim manjša, vendar trenutni ukrepi in razvoj dogodkov napovedujejo slabe čase,« ocenjuje Lah in dodaja, da se krizi prilagajo z varčevanjem in uvajanjem samozaščitnih ukrepov v podjetjih po svetu, ki so v njihovem solastništvu. So pa – kot poudarja – največ v tem smislu naredili v preteklih letih, ker so zaslužke vlagali naprej in so bili konservativni pri namenih zadolževanja. »Smo stabilni, glede na situacijo v relativno dobri kondiciji in računamo, da nam bo krizo uspelo preživeti, računajoč na drugi sveženj državnih ukrepov, ki naj bi podprl najbolj ogrožena podjetja, ne le panoge,« še zaključi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT