Problematiko Slovenia Eco resorta je na pobudo okoliških prebivalcev obravnaval tudi varuh človekovih pravic.

O Eco resortu tudi varuh

Problematiko Slovenia Eco resorta v Godiču, ki je zaradi odklopa elektrike zaprt od oktobra lani, je na pobudo bližnjih stanovalcev obravnaval tudi varuh človekovih pravic.

Godič – Varuh človekovih pravic Peter Svetina je stanovalce Godiča te dni seznanil s svojimi ugotovitvami glede delovanja Slovenia Eco resorta in vpliva na tamkajšnje prebivalce. Ti so ga namreč opozorili, da letovišče s svojim delovanjem krati njihov nočni počitek. V zadnjih mesecih je v Godiču sicer mirneje, saj turistično naselje zaradi odklopa elektrike ne obratuje, a ugotovitve varuha se nanašajo tudi na pristojnosti občine.

Inšpekcijski postopki so še v teku

Kot pojasnjuje varuh, se je problematike lotil nepristransko, zato se je obrnil na Inšpektorat RS za okolje in prostor ter Občino Kamnik. Turistično naselje je sestavljeno iz več objektov, praktično vsi pa so v inšpekcijskih postopkih, saj ima pravnomočno gradbeno dovoljenje le ena stavba. A postopki so dolgi, saj omogočajo pritožbe in večstopenjsko odločanje. V inšpekcijskem postopku zoper kozolec je bilo že odločeno, vendar je zoper odločitev sprožen upravni spor. Tožba inšpekcijskega zavezanca je bila sicer zavrnjena kot neutemeljena in inšpektor je izdal sklep o rušitvi, nakar pa je ugodil predlogu za njeno odložitev, in sicer do uveljavitve prostorskega akta, a največ za pet let od datuma vročitve. V inšpekcijskem postopku glede gradnje 19 hišic, lesene kapelice in bazena je bila v ponovljenem postopku izdana odločba za odstranitev objektov. Zavezanec se je pritožil, pritožbi pa je bilo delno ugodeno. Tudi v tem postopku je bil sprožen upravni spor, o katerem še ni odločeno. Inšpekcijski postopek glede gradnje devetih manjših lesenih objektov je bil po uspešni pritožbi inšpekcijskega zavezanca vrnjen v ponovno odločanje. Glede postopka v zvezi z gradnjo opazovalnice je pristojni inšpektor z odločbo 8. oktobra 2018 odredil odstranitev objekta, februarja lani pa je bil izdan sklep o dovolitvi izvršbe po drugi osebi. Prijavo krajanov zaradi obremenitve okolja s hrupom zaradi prekomerne obremenitve ceste je prevzel Inšpektorat RS za infrastrukturo, a ta postopek še ni končan.

Občina bo morala urediti cesto

Kar se tiče občine, je ta izdala dovoljenja za občasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom, a varuh tu kršitev ni zaznal, saj podlaga za izdana dovoljenja ne predpisuje pogoja gradbenega, uporabnega ali kateregakoli drugega dovoljenja. Glede dostopne ceste, ki je v občinski lasti, pa so z občine sporočili, da se problematike zavedajo in da bodo skupaj s krajani in stroko preučili možne ukrepe. Na nivoju občinske uprave potekajo tudi aktivnosti v zvezi z odkupom dela zemljišča, katerega solastnik je družba, ki je lastnica Eco resorta, zato zadevo na občini razumejo kot pravno zapleteno in so se v zvezi s tem že obrnili na Informacijskega pooblaščenca RS.

Človekove pravice niso kršene

»Odgovore občine in inšpektorata smo preučili, kršitev človekovih pravic pa v njihovem ravnanju ne ugotavljamo. Iz odgovorov občine v zvezi s prometno ureditvijo je razvidno, da naj bi bila za občino izvedba postopka razlastitve vezana na predhodno rešitev vprašanja, ali določena cesta izpolnjuje pogoje za ustrezno kategorizacijo. Težave, ki jih je občina poudarila, po našem prepričanju temeljijo na dolgoletni sistemski problematiki dolgotrajnega toleriranja protiustavno kategoriziranih javnih cest. Na občino smo naslovili predlog, naj sprejme strateški dokument, iz katerega bodo razvidna ne le sredstva za ureditev lastništev, ampak tudi, kdaj občina načrtuje dokončno ureditev problematike,« je še zapisal varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT