Vlada naj predlog uredbe zavrne

V okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green opozarjajo, da bi priklop črpališča Sorško polje na vodovodno omrežje predstavljal visoko tveganje za prebivalce.

Jesenice, Kranj – Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) od nove vlade zahteva, da kot vsebinsko nesprejemljivega zavrne predlog Uredbe o vodovarstvenih območjih (VVO) za občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, ki ga je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pripravilo še v času prejšnje vlade. »Uredba, kot je napisana, namreč predstavlja visoko tveganje za prebivalstvo, ki bo uporabljalo vir pitne vode s Sorškega polja,« so opozorili. Poročali smo že, da sprejetju uredbe, ki vključuje vrtino Sorško polje, že dlje časa nasprotujejo kmetje, povezani v delovno skupino Vrtina Sorško polje, podpirajo pa jih tudi Mestna občina Kranj in več krajevnih skupnosti s predvidenega VVO Sorško polje.

Uredba obravnava 83 črpališč na območju občin Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, od tega je eno na Sorškem polju in naj bi služilo kot drugi rezervni vir pitne vode za Škofjo Loko. Voda s črpališča je oporečna, zato bi jo bilo treba v primeru uporabe izboljševati z mešanjem iz ostalih virov, da bi postala pitna. »Menili smo, da je predlagatelj uredbe spoznal, da je voda s tega vira mogoča zgolj za tehnološko industrijsko vodo in zdravja prebivalstva ne bo ogrožal s svojimi namerami o priključitvi in obratovanju vira na vodovodnem omrežju,« pojasnjujejo v AAG. Sorško polje je obremenjeno z gramoznimi jamami, ki so jih v preteklosti zasipali tudi z industrijskimi odpadki, zato bi priključitev tega vodnega vira na vodovodno omrežje predstavljala resno tveganje za zdravje uporabnikov, opozarjajo. »Domačini na teh območjih vedo, da so se v jame vozili strupeni kemični odpadki iz okoliških tovarn iz takratnih industrijskih mest. Poleg zakopanih industrijskih odpadkov je območje dodatno tudi zelo prometno obremenjeno, cestna in železniška infrastruktura pa nista ustrezni za območje vodovarstvenega območja,« poudarjajo.

Kot še dodajajo v AAG, uredba v primeru sprejetja ne daje zadostnih zavez za izboljšanje stanja. Industrijska cona Laze na območju kranjske občine v primeru nesreče predstavlja nevarnost takojšnje zastrupitve celotnega vodnega vira, izcedne vode iz vseh ostalih potencialnih že znanih in tudi še neznanih žarišč pa bodo v primeru priključitve na vodovodno omrežje dosegle uporabnike pitne vode in zato predstavljajo resno tveganje za zdravje ljudi, opozarjajo.

V okoljevarstveni organizaciji še opozarjajo, da za VVO in črpališče na Sorškem polju niso izvedene ne nujno potrebna sanacija zatečenih stanj ne ustrezne analize sondiranja, ki bi pokazale obstoječe stanje, zato ne drži trditev okoljskega ministrstva, da stroški uveljavitve uredbe za državni proračun ne bodo presegli 40 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 67 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...