Matic Keržan (v sredini s številko 3) uživa v igranju sedeče odbojke. »Premikati se je treba z rokami in nogami in hkrati še odbijati žogo. Ni enostavno, je pa zelo zabavno,« pravi. / Foto: arhiv Matica Keržana

Po nesreči se je našel v sedeči odbojki

Pred več kot tremi leti je Matic Keržan nesebično pomagal udeležencem prometne nesreče, pri tem pa bil tudi sam hudo poškodovan. Pod kolenom so mu morali amputirati nogo. Nekdanji nogometaš ni obupal. Nov izziv je našel v odbojki sede. Je član slovenske reprezentance.

Srednje Jarše – Bilo je konec januarja leta 2017. Takrat 21-letni Matic Keržan iz Srednjih Jarš pri Domžalah se je s prijatelji odpeljal v Ljubljano. Opazili so avtomobilske luči in zaleten avto. Ustavili so in nudili pomoč, medtem pa se je vanje zaletel avtomobil. Matic je bil huje poškodovan. Pod kolenom so mu morali amputirati nogo. Kljub temu je ostal pozitiven in ostal je tudi v športu. Je član slovenske moške reprezentance v odbojki sede.

S športom je bil povezan že pred nesrečo. »Šport me spremlja že celo življenje. Bil sem perspektiven nogometaš in treniral sem tudi druge ekipne športe,« je povedal Matic Keržan. O nesreči mu ne glede na vse ni težko govoriti: »V tem ne vidim ničesar slabega. Ljudi je treba spodbujati in ne vidim zadržkov, da jim ne bi povedal svoje zgodbe, pa čeprav je tragična. Tudi mene je spremenila,« pravi. Njegovo zgodbo so slišali že številni mladi, ki jim je Matic predstavil tudi paraolimpijski šport.

»Po nesreči mi seveda ni bilo lahko. Najtežje je bilo prva dva, tri mesece, ko sem bil v bolnišnici na intenzivni negi. Imel sem hude bolečine. Ko sem izgubil del svojega telesa (nogo), sem izgubil tudi veliko drugih stvari, ki so bile prej del mojega življenja. Vse se je nekako obrnilo na glavo, a vedno sem ostal pozitiven. Ko se zaprejo stara vrata, se ti odprejo nova, le navaditi se je treba na to in seveda sprejeti, kar ti je dano,« razmišlja. Motivacijo in izziv je našel v novem športu. Že v času rehabilitacije na URI Soča se je seznanil s sedečo odbojko. »Moj sedanji trener Branko Mihorko me je povabil na trening sedeče odbojke takrat v Soči, kjer je imel treninge klub ISD Ljubljana. Že na prvem treningu sem bil navdušen. Rad imam ekipne športe,« je pojasnil in dodal še nekaj besedo sedeči odbojki: »Sedeča odbojka je zelo atraktiven in kar težek šport. Premikati se je treba z rokami in nogami in hkrati še odbijati žogo. Poskusite doma in boste videli, kako vam bo šlo. Ni enostavno, je pa zelo zabavno.« Da je še vedno lahko športno aktiven, mu pomeni vse. »Šport je zame pomemben del življenja, brez katerega ne gre.« Hitro se je dokazal, napredoval in postal del slovenske moške reprezentance v odbojki sede. V tem športu je dosegel že kar nekaj uspehov, tako v državnem prvenstvu kot z reprezentanco na mednarodnih tekmovanjih. Matic Keržan je bil v reprezentanci tudi jeseni 2018, ko je prvič po letu 2011 nastopila na uradnem tekmovanju. V Franciji so zmagali na conskem prvenstvu. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo so kasneje osvojili tretje mesto. Velike načrte so imeli tudi za letošnjo sezono, kot v drugih športih pa jim jih je prekrižal koronavirus. »Skupnih treningov trenutno nimamo, vsak pa trenira doma individualno,« je povedal.

Z Maticem sva se prvič srečala v prostorih podjetja Moor ortotika in protetika, kjer je del kolektiva. Je tisti, ki sprejme obiskovalce. »Delam v zame najboljši ortotiki in protetiki v Evropi. Ima vse, kar potrebuje nekdo, ki se mu zgodi kaj takega ali podobnega, kot se je meni. V čast in veselje mi je delati tukaj. Seveda je prednost, da je na sprejemnem mestu nekdo, ki ima lastne izkušnje. V pogovoru skušam dati ljudem potrebno energijo za nov zagon v življenju in to me osrečuje. Nisem zagovornik smiljenja samemu sebi, sem pozitiven in v tem duhu tudi spodbujam vse ljudi,« še pove.

In njegove želje? »Da bi še naprej ostal zdrav, da bi si z dekletom ustvarila družino in da bi maksimalno uspel na športnem področju.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...