Potrošnik ima pravico do vračila

Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da se nekatere turistične agencije pri vračilu vplačil za potovanja, ki so odpovedana zaradi izrednih razmer, ne držijo zakona. Gospodarsko ministrstvo pozivajo k iskanju ustrezne rešitve.

Kranj – Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) prejemajo številna vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah v primeru odpovedi potovanj, saj jim turistične agencije zavračajo zahteve za vračilo vplačil in vztrajajo, da so upravičeni le do dobropisa oz. vrednostnice za potovanje v kasnejšem obdobju. Tržni inšpektorat jim odgovarja, da prijav ne morejo obravnavati, dokler na ravni države oz. EU ne bodo sprejeta stališča oz. rešitve tega vprašanja. Na ZPS opozarjajo, da je treba rešitve poiskati takoj, problematiko množičnih odpovedi potovanj pa reševati hitro, saj se s tem prepreči nastajanje nepotrebnih sporov in ohrani zaupanje potrošnikov v turistične agencije. Dodali so, da so pripravljeni sodelovati pri oblikovanju ustrezne rešitve, gospodarsko ministrstvo pa pozivajo k čimprejšnjemu ukrepanju.

Na ZPS poudarjajo, da je treba tudi v času izrednih razmer spoštovati zakonodajo. Zakon o varstvu potrošnikov organizatorju potovanja v primeru odpovedi zaradi izrednih razmer nalaga, da potrošniku v 14 dneh vrne vsa plačila brez kakršnih koli odbitkov. »Nedvomno je obveznost vračila vplačil za turistične agencije zelo težka, a to ne more biti razlog za kršitev zakonodaje. Prepričani smo, da mora pri reševanju te situacije turističnemu gospodarstvu priskočiti na pomoč država v sklopu interventnih ukrepov,« je poudarila predsednica ZPS Breda Kutin in dodala, da so ministrstvu že 17. marca predlagali, da bi to problematiko reševali z zagotovitvijo posebnega jamstva za izdane dobropise ali vrednostnice, s katerim bi poleg agencij za izplačilo dobropisa jamčila tudi država. Ocenjujejo, da bi se na ta način potrošniki lažje odločali za sprejem dobropisa ali za odlog vrnitve vplačil na kasnejši čas, kar bi bistveno olajšalo položaj turističnih agencij.

Potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, so v sporočilu Evropski komisiji poudarile, da se omenjena problematika ne more reševati na plečih potrošnikov, zato mora vsak imeti pravico izbirati, ali bo zahteval vrnitev vplačil ali sprejel drugačno ponudbo turistične agencije, države pa naj z zagotovitvijo dodatnega jamstva olajšajo obremenitev agencij. Evropska komisija je v svojem priporočilu zavzela enako stališče glede pravice potrošnikov do vračila vplačil in pozvala države, naj zagotovijo razširitev jamstva tudi na dobropise (vavčerje).

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

6/19

nedelja

9/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...