Z Jamnika je lep razgled proti Storžiču.

Kolesarjenje znotraj občinskih meja

Pri zadnjih ukrepih za omejevanje okužb s koronavirusom, ko je vlada omejila gibanje na poti znotraj občinskih meja, so se na forumih nekateri kolesarji pritoževali, da sedaj ni možno več izbirati lepih kolesarskih tras. Zanimalo me je, kakšen kolesarjem logičen krog lahko naredimo, ne da bi prečkali mejo kranjske občine, ki ima svoj tloris v obliki črke Y in je v njej težko narediti krog, ne da bi kolesarili dvakrat po isti cesti. Kljub temu sem našel traso, ki je dolga 51 kilometrov, na njej pa se kolesar dvigne za 410 višinskih metrov, kar je lepa pot za povprečnega rekreativca.

Torej: Kolesarjenje začnemo v Kranju na Zlatem polju in se peljemo čez reko Savo po gorenjesavskem klancu v Stražišče in nato skozi vas (in ne po glavni cesti) Bitnje, zavijemo desno na Šutno v Žabnico in nato preko glavne ceste in železniške proge na polje, kjer zavijemo levo in se ob železniški progi ter mimo farme peljemo do Brega, kjer zavijemo levo proti Orehku, zavijemo desno na Delavski most, ki vodi čez reko Save, na Planino in se po Cesti 1. maja peljemo do mostu čez reko Kokro v Kranju in nato zavijemo desno na Primskovo in proti Gorenjam ter Britofu, tam zavijemo v Predoslje in naredimo še ovinek v lepo vas Suha ter nazaj v Predoslje, nato mimo posesti Brdo na začetek Kokrice ter pri Kolesarskem servisu Žagar zavijemo desno skozi Bobovek proti Beli, zavijemo levo proti Tatincu in naprej v Čadovlje in Žablje ter levo proti Trsteniku. Ko pridemo skozi Trstenik po približno petsto metrih zavijemo desno proti Goričam in nato levo nazaj po cesti Golnik–Kranj skozi Tenetiše na Mlako in desno proti Naklem. Po približno dvesto metrih zavijemo levo čez avtocesto in polje na kolesarsko pot Naklo–Kranj, kjer zavijemo levo nazaj na Zlatem polju.

Za zahtevnejše rekreativce imamo tudi v kranjski občini možnosti kolesarjenja v večje klance, in sicer:

1. Če se peljemo iz Kranja skozi dolino Besnice na Jamnik in nazaj bomo prekolesarili 34 kilometrov in se dvignili za 590 višinskih metrov.

2. Če se peljemo na Sveti Jošt in nazaj bomo prekolesarili 16,6 kilometra in se dvignili za 490 metrov.

3. Če kolesarimo na Planico, ki je najbolj južni hrib v kranjski občini, prekolesarimo 22,7 kilometra in se dvignemo za 610 metrov.

4. Kratka in hkrati najbolj strma cesta je na Šmarjetno goro, kjer se bomo na 5,8 kilometra dolgi poti dvignili za 280 višinskih metrov.

5. Če se iz Kranja podamo v Povlje, ki so najbolj severna vas občini, bomo prekolesarili 26 kilometrov in se dvignili za 410 višinskih metrov.

Če torej ekstremni kolesar želi v kranjski občini opraviti dober trening, lahko na zgoraj opisanem krogu in z izleti na omenjene vrhove prekolesari več kot sto kilometrov in se povzpne za okrog 2300 metrov.

Tako se tudi znotraj občinskih meja najde dovolj možnosti za kolesarjenje. Seveda ob tem velja napisati opozorilo: kolesarite sami ali z družinskimi člani, v zmernem tempu in brez ekstremnih in nevarnih spustov. Pazite nase in na druge udeležence v prometu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/20

četrtek

6/19

petek

8/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...