Foto: Gorazd Kavčič

Nekaj več je obolelih žensk

Na Zobni polikliniki Kranj so nujno iskali zaščitne maske. V zadnjih 24 urah smo imeli v Sloveniji 37 novih potrjenih okužb s koronavirusom, od tega dve na širšem Gorenjskem. »V Sloveniji hitrost širjenja koronavirusa narašča nekoliko počasneje kot globalno, za kar državljani prispevate z odgovornim ravnanjem,« je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Skupnost socialnih zavodov Slovenije se je odzvala na vladne pobude v domovih za starejše.

Ker se ob določenih urah v okolici trgovin ljudje gibljejo nezaščiteni, bodo prostovoljci Rdečega križa v sodelovanju s Policijsko postajo Tržič v soboto, 4. aprila, med 10. in 13. uro pred nekaterimi trgovinami v občini Tržič opozarjali starejšo populacijo na uporabo zaščitnih sredstev.

»Okužene stanovalce v domovih za starejše (lahko tudi iz več domov skupaj) je treba takoj preseliti na drugo osrednjo lokacijo z vso potrebno medicinsko opremo, kjer bi jim strokovno usposobljeno zdravstveno osebje zagotavljalo primerno zdravljenje.«

Ljubljana, Kranj – Direktorica zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura, dr. med., je na profilu na Facebooku prosila za pomoč pri dobavi zaščitnih mask FFP3, ki jih potrebujejo zaposleni na zobni polikliniki. Kot je znano, je na Zobni polikliniki Kranj začasno organizirana zobozdravstvena služba za celotno Gorenjsko za nujne primere. Medtem jim je petdeset zaščitnih mask doniralo podjetje Trelleborg Slovenija iz Kranja, za kar se jim zahvaljujejo. Ta količina bo zadoščala za približno teden dni, kot je še dejala direktorica Žurova in se obenem zahvalila tudi vsem donatorjem, ki so za vse na delovnem mestu v Zdravstvenem domu Kranj že večkrat poskrbeli za malico (kot so Tonač, Arvaj, Rekar, Dom na Joštu in drugi).

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zjutraj v petek, 3. aprila, na Twiterju sporočil, da je v Slovenijo prispelo milijon novih troslojnih mask.

Nekaj jih je že ozdravelo in zapustilo bolnišnice

V zadnjih 24 urah smo imeli v Sloveniji 37 novo potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, skupaj vseh do zdaj 934; od tega 495 žensk in 439 moških. Umrle so štiri osebe.

Še vedno je največ zabeleženih, več kot sto v starostnih skupinah od 45. do 54. leta (163), od 55. do 64. leta (159), od 25. do 34. leta (128) in od 35. do 44. leta (126). V starosti od 75 do 85 let je bilo 95 zabeleženih, po 94 pa v starostni skupini od 65. do 74. leta in nad 85 let. V skupini od 15 do 24 let je bilo 51 primerov, od 5 do 14 let jih je bilo 21 in do četrtega leta starosti trije. Na širšem Gorenjskem so v zadnjih 24 urah po en nov primer potrdili v dveh občinah: v domžalski, ki ima zdaj 16 potrjenih primerov, in kranjskogorski, ki ima zdaj tri primere. V zdravstvu je po zadnjih podatkih 128 obolelih.

V zadnjih dneh poročajo tudi o odpustih hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, ki so ozdraveli; samo v zadnjem dnevu jih je bolnišnice zapustilo pet.

Zaščitne maske obvezne tudi v drugih državah

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, je po svetu število okuženih že preseglo milijon, hitrost širjenja virusa narašča. »V Sloveniji narašča nekoliko počasneje kot globalno, za kar državljani prispevate z odgovornim ravnanjem. Razmere niso lahke, razumem vse, ki vam je, nam je v teh tednih težko. Slovenija je sprejela zelo odločne ukrepe, da zmanjša hitrost širjenja okužbe, za zdaj nam to uspeva; ocena učinkovitosti ukrepov ves čas poteka. Obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, ki smo jih uvedli, uvajajo zdaj tudi druge države,« je povzel Kacin in dodal, da trendi kažejo, da v Sloveniji hodimo po meji epidemije; ne vemo, ali gremo v novo rast ali v zmanjševanje okužb, a vse napore je treba posvetiti slednjemu cilju.

Imamo pa vse več obolelih v domovih ...

V četrtek, 2. aprila, je bilo v domovih za starejše potrjenih 177 okužb pri stanovalcih in 35 pri zaposlenih. Za primerjavo: 27. marca je bilo 83 obolelih stanovalcev in 23 zaposlenih. Torej se je v tednu dni število več kot podvojilo. Največ obolelih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, kar 91. Sledijo domovi v Ljutomeru (40), Metliki (39), Horjulu (21). Po vsaj en primer je potrjen še v domovih Ljubljana Vič - Rudnik in Bokalce, v Domžalah, Postojni, Trnovem, Štorah in v Naklem ...

Kot smo že poročali, pristojni v državi in regijski koordinatorji iščejo rešitve, kako v domovih in drugih socialnovarstvenih zavodih čim bolj zmanjšati možnosti in poti prenosa okužbe oz. jo preprečiti. Ministra za delo in zdravje Janez Cigler Kralj in Tomaž Gantar sta poudarila prizadevanja za zagotovitev dodatnega kadra, ki bi skrbel za zdravstveni nadzor stanovalcev. V domovih, kjer specifika gradnje to omogoča, naj bi zagotovili ločeno nastanitev zdravih in bolnih stanovalcev. Je tudi pobuda, da bi čim več zdravih stanovalcev svojci začasno vzeli domov, če le imajo možnost za to. Možnosti za začasne nastanitve naj bi iskali tudi v praznih objektih v dogovoru z lokalnimi skupnostmi, in sicer da bi zdrave stanovalce iz domov, kjer že imajo okužbo, začasno preselili.

Enaka obravnava za vse obolele stanovalce

Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS) je pozvala vlado, da pri oblikovanju ukrepov za preprečevanje in zajezitev širjenja okužb v domovih za starejše dosledno upošteva omejene prostorske, kadrovske in druge zmogljivosti. Skupnost ne pristaja na stanje, ko bi del obolelih zdravili v bolnišnicah z vso potrebno medicinsko opremo in usposobljenimi kadri, za del obolelih starostnikov pa skrbeli v domovih za starejše, ki za to nimajo vseh nujno potrebnih pogojev, kar bi predstavljalo kršitev temeljnih človekovih pravic. SSZS tudi nasprotuje premeščanju domnevno zdravih stanovalcev na druge lokacije, saj jih večina potrebuje posebna ležišča in posebno nego. Poudarjajo, da so sobe stanovalcev njihovi domovi in ne bolnišnične sobe, od koder bi jih lahko poljubno in brez upoštevanja njihovega dostojanstva premeščali. Sprašujejo, kako sploh vedeti, kateri stanovalci so zdravi, saj testiranje v začetnih fazah okužbe ni zanesljivo.

Selitev stanovalcev v domače okolje bi bilo po njihovem treba skrbno pretehtati, tudi z vidika zmožnosti izvajanja vseh previdnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe v domačem okolju. Hkrati se stanovalec, ko enkrat odide domov, v obdobju epidemije ne more več vrniti v dom za starejše.

SSZS zato predlaga, da v domovih za starejše ostanejo zdravi stanovalci in v strogi izolaciji stanovalci s sumom na okužbo. Okužene stanovalce (lahko tudi iz več domov skupaj) je treba takoj preseliti na drugo osrednjo lokacijo z vso potrebno medicinsko opremo, kjer bi jim strokovno usposobljeno zdravstveno osebje zagotavljalo primerno zdravljenje.

Vojska na južno mejo, policisti v nadzor odloka

Vlada se ni odrekla nameri, da slovensko vojsko z dodatnimi (policijskimi) pooblastili napoti na južno mejo, je na zadnji novinarski še napovedal Jelko Kacin. »Razbremenitev meje je ključno, del policije bo namreč že ta konec tedna nadziralo izvajanje odloka o omejitvi gibanja.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/19

četrtek

6/18

petek

8/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...