Novo / Foto: Vasja Doberlet

Kozolci in mostovi

V Puharjevi galeriji v Stolpu Škrlovec je na ogled fotografska razstava Vasje Doberleta in Janeza Podnarja. Prvi se predstavlja s kozolci, drugi z mostovi, razstava pa je zaradi trenutnih razmer na ogled na spletu.

Kranj – Seveda je razstava v marčevskem terminu predstavljena tudi na licu mesta v galeriji, fotografska kolega Vasja Doberlet iz Kranja in Janez Podnar iz Škofje Loke sta jo namreč pred dnevi postavila ob pomoči prijateljev iz Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Doberlet se tokrat predstavlja s ciklom fotografij Kozolci, Podnarjev cikel pa ima naslov Mostovi. »Ideja za razstavo se je rodila, ko so fotografi Fotografskega društva Jesenice lani razpisali razstavo s temo Kozolci. Sam s sabo sem razčiščeval, ali imam sploh kaj materiala, da bi lahko sodeloval. Spomnil sem se fotografije, s katero bi lahko sodeloval. Potreboval bi še tri, tudi imel sem jih, a z njimi nisem bil zadovoljen,« pojasnjuje Doberlet, ki je šel v akcijo, fotografiral več kozolcev, ki so ga kasneje tako navdušili, da je posnel celotno serijo. »Tema me je močno okupirala. Kozolci so unikum slovenske ruralne arhitekture. Nove tehnologije pri pridelavi hrane in živinske krme jih ne potrebujejo več. Tako kozolci propadajo ali pa se jim spreminja namen,« dodaja fotograf, ki z razstavo želi prikazati proces, ki spreminja podobo našega podeželja.

Naslov Podnarjevega dela razstave je Mostovi, s podnaslovom Kamniti ločni mostovi Slovenije, starejši od sto let. Fotografa so mostovi zanimali kot infrastrukturni objekti, s katerimi so ljudje pri transportu od nekdaj premagovali ovire, v tem primeru vodne. »Pri odločanju za fotografiranje kamnitih ločnih mostov mi je bil za vzor Napoleonov kamniti most čez reko Nadižo pri Logju, v veliko pomoč pa tudi odlična raziskovalna naloga dijakinje Sare Ručigaj in dijaka Vida Žepiča,« ob razstavi pojasnjuje Janez Podnar. »V preteklosti so tudi številne vojske, ki so občasno zasedale naša ozemlja, za svoje pohode gradile mostove. Zato kar nekaj mostov na primer nosi ime znanega zavojevalca Napoleona.«

Oba razstavljavca sta uveljavljena fotografa na slovenskem in mednarodnem nivoju in prejemnika več nagrad na natečajih po vsem svetu. Doberlet ima naziv mojster fotografije pri FZS in pri FIAP, Podnar pa je mojster ameriške fotografske zveze MPSA in je zlata ekscelenca Mednarodne fotografske zveze EFIAP/g. Razstava bo sicer postavljena do 4. aprila, a je vprašanje, če si jo bo mogoče ogledati na licu mesta. Zato pa je na ogled na spletu, v brskalnik je treba vtipkati kozolci.redesign-bg.com za kozolce oziroma mostovi.redesign-bg.com za mostove, spletno predstavitev pa je pripravil Vasjev fotografski prijatelj iz Bolgarije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?