Sodišče bo odločilo, ali bo KŽK lahko še naprej obdeloval zemljišča, ki so v lasti države in v upravljanju sklada kmetijskih zemljišč. / Foto: Tina Dokl

KŽK-ju odpovedali zakup zemljišč

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je družbi KŽK Kmetijstvo odpovedal pogodbo za zakup državnih kmetijskih zemljišč, KŽK se je na to pritožil. Sklad je ob koncu januarja že objavil razpis za začasno obdelavo zemljišč, med kmetijskimi gospodarstvi je bilo za razpis veliko zanimanja.

Podjetnik Damian Merlak je ob koncu lanskega leta prodal KŽK Kmetijstvo družbi BK Agro. Med tremi ustanovitelji te družbe je tudi kmet in podjetnik Peter Burger iz Most pri Komendi, ki je tudi eden od dveh direktorjev KŽK-ja.

Na vprašanje, koliko zemljišč, ki jih obdelujejo, imajo v zakupu od sklada in od drugih lastnikov in koliko lastnih zemljišč, so iz KŽK-ja odgovorili, da so ti podatki poslovna skrivnost in da bi njihovo razkritje v sedanjih razmerah negativno vplivalo na njihovo poslovanje.

Kranj – Sklad je julija lani KŽK-ju odpovedal zakupno razmerje. Iz sklada so pojasnili, da so to storili zato, ker je podjetje KŽK kmetijska zemljišča, ki so v lasti države in v upravljanju sklada, oddalo v podzakup, za kar ni pridobilo soglasja sklada. Kot je dejal direktor KŽK-ja Peter Burger, so skladu pojasnili, da z zemljišči niso razpolagali v nasprotju s pogodbo, pred sodiščem so tudi vložili tožbo glede nezakonitega odstopa od pogodbe in predlagali sodišču izdajo začasne odredbe.

»Sodni postopek še ni pravnomočno končan,« so sporočili iz KŽK-ja, kjer so prepričani, da bodo uspeli v sodnem sporu in dokazali, da je sklad nezakonito odstopil od pogodbe. V KŽK-ju so pojasnili, da zaplet sega v čase, ko je bil lastnik in direktor KŽK-ja še Damian Merlak, takrat naj bi, kot izhaja iz anonimnih prijav skladu, Merlakov sodelavec – pomočnik pri vodenju podjetja – zlorabil njegovo zaupanje in za dosego lastnih interesov, nezakonito in brez njegove vednosti, razpolagal s kmetijskimi zemljišči v zameno za plačilo, ki naj bi ga obdržal. Ker naj bi s svojim ravnanjem oškodoval KŽK, posledica tega ravnanja je odpoved zakupne pogodbe, so ga v KŽK-ju kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije.

Ponudbe za vse obdelovalne kose

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je ob koncu letošnjega januarja že objavil javni razpis za začasno obdelavo zemljišč, ki jih zdaj še obdeluje KŽK. Za razpis je bilo med kmeti veliko zanimanja, za približno 430 hektarjev zemljišč so oddali 1752 ponudb, oddali so jih prav za vse obdelovalne kose, vseh je bilo več kot šestdeset. Sklad bo o ponudbah odločil do konca tega meseca, v primeru, ko se za isti obdelovalni kos poteguje večje število kmetov, bo upošteval prednostni vrstni red upravičencev (solastnik, kmet mejaš ...). Kmetje bodo lahko dobili zemljišča v začasno obdelavo za dve leti, pri tem pa izbrani ponudnik ne bo mogel uveljavljati prednosti do zakupa pri razpisu za dolgoročni zakup, ki bo sledil po zaključku komasacijskih postopkov in sporazumnih razdelitev zemljišč. Izbrani ponudnik bo lahko dobil v obdelavo največ deset hektarjev zemljišč, posest pa bo lahko začel obdelovati potlej, ko jo bo prepustil dosedanji zakupnik. Zakupniki bodo za zemljišča plačevali uporabnino, kot jo bodo na skladu izračunali po veljavnem ceniku zakupnin.

Kdo ima prav, bo odločilo sodišče

V skladu so potrdili, da sedanji zakupnik, to je KŽK, ni oddal ponudb za začasno obdelavo zemljišč. »V KŽK-ju razpolagamo s pravnim mnenjem, iz katerega izhaja, da je bil razpis sklada nezakonit, saj niso bili izpolnjeni pogoji za oddajo zemljišč v začasno obdelavo, s čimer je bil kršen zakon o kmetijskih zemljiščih, ravnanje sklada pa nezakonito,« pojasnjuje direktor Peter Burger in dodaja, da bo KŽK za zavarovanje lastnih interesov ustrezno ukrepal. Za komentar KŽK-jevih navedb, da je bila odpoved najemnega razmerja nezakonita in da je nezakonit tudi razpis za oddajo zemljišč v začasno obdelavo, je direktorica sklada Irena Majcen odgovorila, da je odpoved najemnega razmerja v skladu z zakupno pogodbo in podzakonskimi akti sklada, ki dovoljujejo podzakup le, če z njim soglaša sklad. Kdo ima prav – KŽK ali sklad, bo odločilo sodišče, postopek že poteka, a obravnave doslej še ni bilo.

Kaj prinaša »črni scenarij« KŽK-ju

Kaj se bo zgodilo s KŽK-jem, če se bo zanj »črni scenarij« uresničil? Kot je dejal Peter Burger, v primeru odvzema zemljišč ne bodo mogli več pridelati zadosti krme za krave mlekarice in bodo morali čredo zmanjšati za devetdeset odstotkov, matično čredo krav mlekaric, ki so jo v desetletjih vzgojili z uspešno genetsko selekcijo, odpeljati v klavnico, v celoti opustiti prirejo mleka, ki se letno giblje okrog 3,5 milijona litrov, in odpustiti vsaj 22 delavcev. »To bi privedlo do propada uspešnega kmetijskega podjetja,« so prepričani v KŽK-ju.

Mlečnost krav so že zvišali za petino

V KŽK-ju so pod novim lastništvom in z novim vodstvom že začeli vlagati v hleve, izboljševati delovne procese, na novo zaposlovati. Mlečnost krav so že dvignili za več kot dvajset odstotkov, v Veterinarski ambulanti Trata so zaposlili štiri nove sodelavce ... Vse to delajo, kot pravi direktor Peter Burger, s prepričanjem v uspešno prihodnost in razvoj podjetja ter v dobro zaposlenih, lokalne skupnosti in slovenskih potrošnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?