Sodišče bo odločilo, ali bo KŽK lahko še naprej obdeloval zemljišča, ki so v lasti države in v upravljanju sklada kmetijskih zemljišč. / Foto: Tina Dokl

KŽK-ju odpovedali zakup zemljišč

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je družbi KŽK Kmetijstvo odpovedal pogodbo za zakup državnih kmetijskih zemljišč, KŽK se je na to pritožil. Sklad je ob koncu januarja že objavil razpis za začasno obdelavo zemljišč, med kmetijskimi gospodarstvi je bilo za razpis veliko zanimanja.

Podjetnik Damian Merlak je ob koncu lanskega leta prodal KŽK Kmetijstvo družbi BK Agro. Med tremi ustanovitelji te družbe je tudi kmet in podjetnik Peter Burger iz Most pri Komendi, ki je tudi eden od dveh direktorjev KŽK-ja.

Na vprašanje, koliko zemljišč, ki jih obdelujejo, imajo v zakupu od sklada in od drugih lastnikov in koliko lastnih zemljišč, so iz KŽK-ja odgovorili, da so ti podatki poslovna skrivnost in da bi njihovo razkritje v sedanjih razmerah negativno vplivalo na njihovo poslovanje.

Kranj – Sklad je julija lani KŽK-ju odpovedal zakupno razmerje. Iz sklada so pojasnili, da so to storili zato, ker je podjetje KŽK kmetijska zemljišča, ki so v lasti države in v upravljanju sklada, oddalo v podzakup, za kar ni pridobilo soglasja sklada. Kot je dejal direktor KŽK-ja Peter Burger, so skladu pojasnili, da z zemljišči niso razpolagali v nasprotju s pogodbo, pred sodiščem so tudi vložili tožbo glede nezakonitega odstopa od pogodbe in predlagali sodišču izdajo začasne odredbe.

»Sodni postopek še ni pravnomočno končan,« so sporočili iz KŽK-ja, kjer so prepričani, da bodo uspeli v sodnem sporu in dokazali, da je sklad nezakonito odstopil od pogodbe. V KŽK-ju so pojasnili, da zaplet sega v čase, ko je bil lastnik in direktor KŽK-ja še Damian Merlak, takrat naj bi, kot izhaja iz anonimnih prijav skladu, Merlakov sodelavec – pomočnik pri vodenju podjetja – zlorabil njegovo zaupanje in za dosego lastnih interesov, nezakonito in brez njegove vednosti, razpolagal s kmetijskimi zemljišči v zameno za plačilo, ki naj bi ga obdržal. Ker naj bi s svojim ravnanjem oškodoval KŽK, posledica tega ravnanja je odpoved zakupne pogodbe, so ga v KŽK-ju kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije.

Ponudbe za vse obdelovalne kose

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je ob koncu letošnjega januarja že objavil javni razpis za začasno obdelavo zemljišč, ki jih zdaj še obdeluje KŽK. Za razpis je bilo med kmeti veliko zanimanja, za približno 430 hektarjev zemljišč so oddali 1752 ponudb, oddali so jih prav za vse obdelovalne kose, vseh je bilo več kot šestdeset. Sklad bo o ponudbah odločil do konca tega meseca, v primeru, ko se za isti obdelovalni kos poteguje večje število kmetov, bo upošteval prednostni vrstni red upravičencev (solastnik, kmet mejaš ...). Kmetje bodo lahko dobili zemljišča v začasno obdelavo za dve leti, pri tem pa izbrani ponudnik ne bo mogel uveljavljati prednosti do zakupa pri razpisu za dolgoročni zakup, ki bo sledil po zaključku komasacijskih postopkov in sporazumnih razdelitev zemljišč. Izbrani ponudnik bo lahko dobil v obdelavo največ deset hektarjev zemljišč, posest pa bo lahko začel obdelovati potlej, ko jo bo prepustil dosedanji zakupnik. Zakupniki bodo za zemljišča plačevali uporabnino, kot jo bodo na skladu izračunali po veljavnem ceniku zakupnin.

Kdo ima prav, bo odločilo sodišče

V skladu so potrdili, da sedanji zakupnik, to je KŽK, ni oddal ponudb za začasno obdelavo zemljišč. »V KŽK-ju razpolagamo s pravnim mnenjem, iz katerega izhaja, da je bil razpis sklada nezakonit, saj niso bili izpolnjeni pogoji za oddajo zemljišč v začasno obdelavo, s čimer je bil kršen zakon o kmetijskih zemljiščih, ravnanje sklada pa nezakonito,« pojasnjuje direktor Peter Burger in dodaja, da bo KŽK za zavarovanje lastnih interesov ustrezno ukrepal. Za komentar KŽK-jevih navedb, da je bila odpoved najemnega razmerja nezakonita in da je nezakonit tudi razpis za oddajo zemljišč v začasno obdelavo, je direktorica sklada Irena Majcen odgovorila, da je odpoved najemnega razmerja v skladu z zakupno pogodbo in podzakonskimi akti sklada, ki dovoljujejo podzakup le, če z njim soglaša sklad. Kdo ima prav – KŽK ali sklad, bo odločilo sodišče, postopek že poteka, a obravnave doslej še ni bilo.

Kaj prinaša »črni scenarij« KŽK-ju

Kaj se bo zgodilo s KŽK-jem, če se bo zanj »črni scenarij« uresničil? Kot je dejal Peter Burger, v primeru odvzema zemljišč ne bodo mogli več pridelati zadosti krme za krave mlekarice in bodo morali čredo zmanjšati za devetdeset odstotkov, matično čredo krav mlekaric, ki so jo v desetletjih vzgojili z uspešno genetsko selekcijo, odpeljati v klavnico, v celoti opustiti prirejo mleka, ki se letno giblje okrog 3,5 milijona litrov, in odpustiti vsaj 22 delavcev. »To bi privedlo do propada uspešnega kmetijskega podjetja,« so prepričani v KŽK-ju.

Mlečnost krav so že zvišali za petino

V KŽK-ju so pod novim lastništvom in z novim vodstvom že začeli vlagati v hleve, izboljševati delovne procese, na novo zaposlovati. Mlečnost krav so že dvignili za več kot dvajset odstotkov, v Veterinarski ambulanti Trata so zaposlili štiri nove sodelavce ... Vse to delajo, kot pravi direktor Peter Burger, s prepričanjem v uspešno prihodnost in razvoj podjetja ter v dobro zaposlenih, lokalne skupnosti in slovenskih potrošnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/24

torek

12/26

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

FILM / Tržič, 15. julij 2020

Kino pod zvezdami

RAZSTAVE / Naklo, 15. julij 2020

Lepota cvetja

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju v soboto tri nove okužbe / 20:23, 12. julij

Uničujemo ljudi, državo, gospodarstvo... zaradi virusa, za katerega se moraš testirat, da sploh veš, da ga imaš.

Janša ni poslal obvestila o odstopu ministra Hojsa / 20:22, 12. julij

Ko minister prekliče lasten nepreklicni odstop!
Ohohohoo.. Neprecenljivo !

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.