Phliški oz. Koseški bajer v Šinkovem Turnu / Foto: Jelena Justin

Beg na svež zrak

Rašica/Vrh Staneta Kosca (641 m n. m.) – Razglašena epidemija bolezni covid-19 je dodobra spremenila naša življenja. A kljub sloganu #ostanidoma je še vedno priporočljivo iti na svež zrak in se ga naužiti.

Čudni časi so, a 'frišen luft' v teh časih še posebej blagodejno dene. Seveda je treba paziti, saj je razglašena epidemija. Poskrbeti moramo zase.

Danes bomo obiskali Rašico, vrh, ki je sicer v povsem drugi občini. Glede na to, kaj se obeta – upam sicer, da ne bo prišlo do tega –, bo to lahko v prihodnosti pomemben podatek.

Glavni vrh Rašice je Vrh Staneta Kosca, Rašica pa se imenuje po vasi, ki leži ob vznožju. Rašica je v zgodovini druge svetovne vojne zabeležena kot prva gorenjska vas, ki je bila požgana. V Rašiško četo organizirani domačini so 18. septembra 1941 na Pasjem potoku pod vasjo napadli skupino, ki je načrtovala potek nemško-italijanske meje na Gorenjskem; padli so štirje Nemci in dva pomožna merilca, slovenska študenta. Naslednji dan je sledil povračilni ukrep, saj je nemška enota zažgala vse hiše v vasi in prebivalce odpeljala v taborišče Šentvid. V naslednjih dneh so preiskovali tudi okoliške gozdove in odkrili tabor Rašiške čete. V spopadu se je četa razdvojila, trije borci so bili ubiti. Manjši del čete, v katerem je bil tudi Stane Kosec, je bil ujet in kasneje ustreljen. Po njem se imenuje glavni vrh.

Mi bomo vrh obiskali s povsem druge strani.

Avtocesto proti Ljubljani zapustimo na izvozu za Vodice. Z deteljice zavijemo desno, proti Vodicam, in nadaljujemo skozi Vodice. Pri smerokazu Bukovica zavijemo desno. Peljemo se v smeri proti Mengšu, skozi vas Koseze. Na koncu vasi zavijemo desno proti vasi Šinkov Turn. Po še ne sto metrih zavijemo levo na makadamsko cesto v smeri Rašice in Mengeške koče. Parkiramo pri Phliškem bajerju oz. na primernem mestu. Parkirišče je tukaj pogosto polno, saj je bajer v času sezone riboloven.

Pri bajerju zavijemo desno. Pot poteka ob bajerju in verjamem, da je po močnem deževju tukaj lahko precej blatno in mokro. Zgolj v opozorilo, zaradi obutve. Pot na začetku vodi ob bajerju, nato pa zavije ostro desno na kolovoz, ki se prečno vzpenja po pobočju. Kmalu se obrne v levo, vzpon je neznaten. Precej je razpotij, a so vsa dobro označena. Na prvem razpotju nadaljujemo nekoliko desno, levo gre 'Mengeška koča grebenska pot', naravnost pa 'Mengeška koča spodnja pot'. Začnemo se vzpenjati skozi gozd. Pot je razgibana, sledijo si vzponi in spusti. Na razpotjih sledimo oznakam za Grebensko pot na Rašico. Tik pred zadnjim vzponom do Vrha Staneta Kosca na levi strani opazimo markacije za Mengeško kočo. Po tej poti bomo sestopili.

Povzpnemo se do vrha, gremo še na razgledni stolp, ki ponudi lep razgled na sosednjo Šmarno goro, pa Loško hribovje, na Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe. Pogoj je seveda lepo vreme. Koča, ki je trenutno zaradi epidemije zaprta, je pod vrhom Rašice.

Z vrha sestopimo po poti vzpona do smerokaza za Mengeško kočo. Precej strmo se spustimo do makadamske ceste, ki ji nekaj časa sledimo, nato pa zavijemo desno navzgor. Kratek vzpon, ki mu sledi zopet daljše prečenje. Zaokrožimo pri smerokazu za Mengeško kočo, kjer nas smerokaz Šinkov Turn usmeri levo navzdol. Sestopimo in naredimo pentljo današnjemu izletu.

Pazite nase in ostanite zdravi!

Nadmorska višina: 641 m
Višinska razlika: 435 m
Trajanje: 3 ure in 30 minut
Zahtevnost: 1 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

5/15

nedelja

9/14

ponedeljek

5/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 27. september 2020

Rokodelska doživetja

RAZSTAVE / Šenčur, 27. september 2020

Umetniki v času koronavirusa

PRIREDITVE / Podnart, 27. september 2020

Dan odprtih vrat kmetije

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

 

 
 

 

 
 
 

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?

Gluhi proslavili z razstavo / 09:39, 25. september

Vojči,
Mogoče so gluhe pa ga ne vidijo, da je brez maske??

Potrdili peti paket ukrepov / 09:13, 25. september

In medtem včeraj v Tarči na RTVSlo debeli Krek obtoži RTV Slo, ker je snemala prireditev OK kjer so se zabavali brez mask seveda z ministric...

Gluhi proslavili z razstavo / 08:46, 25. september

"Gluhi proslavili z razstavo"
---------------

Kakšen slučaj!
Rakovec še ni slišal za maske.