Petkov požar v Krivem Brdu je uničil gospodarsko poslopje. / Foto: PGD Bukovica

Zaradi požara brez strehe nad glavo ostali dve družini

V nedeljo zvečer sta zgorela ostrešje in mansardno stanovanje v dvostanovanjski hiši v Preski pri Medvodah, brez doma je začasno ostalo šest ljudi. V Krivem Brdu je zgorelo gospodarsko poslopje.

Medvode, Krivo Brdo – V nedeljo zvečer je izbruhnil požar na ostrešju dvostanovanjske hiše na Bizantovi ulici v Medvodah, ki ga je ukrotilo okoli sedemdeset gasilcev. V požaru je bilo poleg ostrešja uničeno tudi mansardno stanovanje, v hiši tudi ni elektrike, zato sta si morali dve družini s skupaj šestimi člani poiskati začasno nastanitev. Možnost nastanitve jim je ponudila občinska Civilna zaščita, a sta se družini odločili, da bosta na vrnitev v lastna domova počakali pri svojcih. Poškodovan ni bil nihče, nastala pa je velika gmotna škoda.

»Poziv smo prejeli nekaj minut pred 20. uro, na kraj požara se je takoj odpravila dežurna ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Preska - Medvode, ki smo jo vzpostavili v trenutnih kriznih razmerah. Ob prihodu na kraj se je ogenj že dvigal s strehe, zato smo aktivirali še dodatna gasilska društva,« je razložil namestnik poveljnika Gasilske zveze Medvode Boštjan Gortnar, ki je vodil intervencijo. Gašenje je bilo zahtevno, saj so morali gasilci delati na precejšnji višini, ker je gorela izolacija, pa so morali odpreti tudi streho, da so ogenj lahko zadušili, je povedal. Pri gašenju so uporabljali tudi dihalne aparate, jeklenke pa so sproti polnili iz banke zraka v svojem gasilskem domu. Z vodo niso imeli težav, saj je hidratno omrežje dobro delovalo, je dodal.

V intervenciji je sodelovalo okoli sedemdeset gasilcev iz PGD Preska - Medvode, Zgornje Pirniče, Sora in Smlednik, v pripravljenosti pa so bili še gasilci iz Zbilj in Spodnjih Pirnič. Požar so omejili v približno dveh urah, naslednji dve uri so še razkopavali in gasili posamezna žarišča, do jutra pa sta dva gasilca držala gasilsko stražo, je še razložil Gortnar. Predvčerajšnjim so gasilci streho še prekrili s ponjavo.

Zagorelo zaradi napake na električni napeljavi

V petek zvečer je nekaj pred 23. uro zagorelo starejše gospodarsko poslopje v Krivem Brdu v občini Gorenja vas - Poljane. Po ugotovitvah policije je požar nastal zaradi napake na električni napeljavi, tujo krivdo pa so izključili. Poškodovan ni bil nihče, v požaru, ki je poslopje povsem uničil, pa je po prvih ocenah nastalo za nekaj deset tisoč evrov gmotne škode.

Zagorelo je malo pred 23. uro. Na kraj so prvi prispeli gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Bukovica iz sosednje škofjeloške gasilske zveze, zato je njihov poveljnik Janez Kalan tudi prevzel vodenje intervencije, v kateri so sodelovali še gasilci iz PGD Javorje, Poljane in Gorenja vas, skupno pa okoli štirideset gasilcev. »Ob našem prihodu je bila streha gospodarskega poslopja, ki je služilo za drvarnico, v njem pa so bili shranjeni tudi manjši traktor in kmetijski stroji, že povsem v ognju, zato smo takoj pristopili h gašenju,« je povedal Kalan. Traktor in večino kmetijskih strojev jim je uspelo rešiti pred ognjenimi zublji, stanovanjsko hišo pa so že pred prihodom gasilcem pred ognjem obvarovali domači, je dodal.

Čeprav gre za precej oddaljeno vas pod Starim vrhom, so imeli gasilci za gašenje na voljo zadosti vode. »Domačija ima velik rezervoar vode, pa tudi gasilci iz Javorij in Gorenje vasi so jo pripeljali s cisternama, tako da z vodo ni bilo težav,« je razložil Kalan. Požar so omejili v poldrugi uri, nakar je sledilo razkopavanje in gašenje posameznih žarišč, do jutra pa so gasilci držali še požarno stražo, je dodal.

Še več manjših požarov

Na Gorenjskem je sicer zadnji konec tedna še večkrat zagorelo. Trikrat – v Britofu, Kamniku in na Zgornjem Jezerskem – so gasilci posredovali zaradi dimniškega požara. V Domžalah so v petek zjutraj zagorele smeti v gostinskem lokalu, v nedeljo sredi popoldneva pa tudi v stanovanju stanovanjskega bloka. Obakrat so posredovali gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale in PGD Domžale – mesto. V nedeljskem požaru se je poškodovala stanovalka, ki so jo odpeljali v zdravniško oskrbo.

V nedeljo zvečer so zaradi požara v stanovanjskem objektu v Tržiču posredovali prostovoljni gasilci iz Tržiča in Bistrice pri Tržiču. Ogenj so pogasili in prezračili prostore, eni osebi, ki se je nadihala dima, pa so do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči Tržič nudili prvo pomoč.

V nedeljo malo pred 19. uro je izbruhnil požar na gospodarskem poslopju v Češnjicah pri Moravčah. Pogasili so ga moravški gasilci. Požar je uničil ostrešje, nekaj krme za živali in več metrov kurilnih drv.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 59 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/16

nedelja

4/3

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Ali je kupljen kruh varen / 06:27, 29. marec

Bojim se zaostrenih ukrepov.
Tako kot se razvija korona zadeva, kaže, bomo morali prenehat z dihanjem.

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?